Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
11.02.2025

USAID: Ανθρωπιστική ή εγκληματική οργάνωση;

Ο Τραμπ και ο Μασκ θέλουν τη διάλυσή της. Ποια είναι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ που δέχεται σαρωτική εκκαθάριση τις τελευταίες ημέρες;

Η επίθεση στη USAID ξεκίνησε αμέσως μόλις ο Τραμπ ανέλαβε τη δεύτερη θητεία του. Το 90ήμερο πάγωμα της εξωτερικής βοήθειας ήταν το πρώτο βήμα. Αμέσως, χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ ο Μασκ ανέλαβε το ρόλο του "ανακριτή", ψάχνοντας πού πάνε τα χρήματα. Η USAID χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο "εγκληματική οργάνωση", υπεύθυνη για οικονομικές ατασθαλίες, προώθηση φιλελεύθερων ατζεντών και χρηματοδότηση "ύποπτων" προγραμμάτων. 

Πρόκειται για μία σαρωτική εκκαθάριση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID). Από τους 10.000 και πλέον εργαζομένους, μόλις 294 θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων στην ιστορία της υπηρεσίας. Οι υπόλοιποι μπαίνουν σε αναγκαστική αργία, τα κονδύλια παγώνουν και ο οργανισμός αναμένεται να υπαχθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ο Μάρκο Ρούμπιο ανέλαβε ήδη υπηρεσιακός διευθυντής της. Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε προσωρινά την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι και τώρα τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων προσφεύγουν στα δικαστήρια. 

Υπάλληλοι και υποστηρικτές της USAID συγκεντρώθηκαν κοντά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο κλείσιμο της εταιρείας. Photo: EPA/WILL OLIVER.

Το χάος των επιπτώσεων

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος επίσημης εξωτερικής βοήθειας στον κόσμο, δαπανώντας συνολικά περίπου 70 δισ. δολάρια το 2022 (σ.σ. το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα τα διαχειρίζεται η USAID, η οποία λειτουργεί κυρίως εκταμιεύοντας κεφάλαια σε ΜΚΟ, διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις.

Το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει είναι τεράστιο. Για παράδειγμα, η USAID όχι μόνο παρέχει τρόφιμα σε χώρες όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν, αλλά χρησιμοποιεί επίσης ανάλυση δεδομένων για να προσπαθήσει να προβλέψει πού θα εμφανιστεί έλλειψη στην επισιτική αλυσίδα. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της δαπανάται σε προγράμματα υγείας, όπως εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας.

Οι επιπτώσεις από την απόφαση αυτή είναι ήδη αισθητές: στην Αφρική, κλινικές HIV έχουν κλείσει, αφήνοντας χιλιάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα. Στη Βενεζουέλα, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης για LGBTQI+ πρόσφυγες διαλύονται. Στη Λατινική Αμερική, οργανισμοί που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες χάνουν την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες. Όλο αυτό έχει αφήσει τις οργανώσεις αρωγής να αγωνιούν για το αν μπορούν να συνεχίσουν προγράμματα όπως η διατροφική υποστήριξη για υποσιτισμένα βρέφη και παιδιά.

Η υποσαχάρια Αφρική φαίνεται πως θα υποφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή κατά τη διάρκεια της παύσης της βοήθειας. Οι ΗΠΑ έδωσαν εκεί περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια πέρυσι.

Σύμφωνα με το Associated Press, υπάρχουν ήδη επιπτώσεις στη Λατινική Αμερική. Στο Μεξικό, ένα πολυσύχναστο καταφύγιο για μετανάστες στα νότια της χώρας έμεινε χωρίς γιατρό. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα για την παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας σε νέους της LGBTQI+ κοινότητας που έφευγαν από τη Βενεζουέλα διαλύθηκε. Στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα, τα λεγόμενα «Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας» όπου οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εισέλθουν νόμιμα στις ΗΠΑ έχουν κλείσει.

Ο Τζον Μπράιαν Άτγουντ, που διετέλεσε επικεφαλής της USAID πάνω από έξι χρόνια και πλέον είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Γουότσον στο Πανεπιστήμιο Μπράουν της Ουάσιγκτον, μίλησε για «σκανδαλώδη» απόφαση που ουσιαστικά θα καταργήσει μια υπηρεσία η οποία έχει καίρια συμβολή στην επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο: «Πολύς κόσμος δεν θα επιβιώσει» αν καταργηθεί η υπηρεσία, προειδοποίησε.

Photos: EPA/WILL OLIVER.

Το DOGE, η κυβερνητική πολιτική και ο Μασκ

Η έντονη αποστροφή του Μασκ προς τον οργανισμό διεθνούς στήριξης φαίνεται να ξεκίνησε μόλις στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς τότε άρχισε να τον επικρίνει δημόσια. Αφορμή στάθηκε μια συνέντευξη του συντηρητικού ακτιβιστή Μάικ Μπενζ στο podcast του Τζο Ρόγκαν. «Ο εγκέφαλός σας ξεγελιέται όταν βλέπετε τη φράση "USAID". Δεν είναι μια οργάνωση βοήθειας, είναι ‘’βιτρίνα’’ της CIA», είπε ο Μπενζ, πυροδοτώντας έναν καταιγισμό σχολίων από τον Μασκ τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ότι πρόκειται περί «εγκληματικής οργάνωσης» και ότι πρέπει «να πεθάνει».

Παράλληλα, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια λίστα με έργα της USAID, τα οποία είπε ότι αποδεικνύουν «σπατάλη και κατάχρηση», συμπεριλαμβανομένης επιχορήγησης 1,5 εκατ. δολαρίων σε ομάδα LGBTQ στη Σερβία, 2,5 εκατ. δολαρίων για ηλεκτρικά οχήματα στο Βιετνάμ και 6 εκατ. δολαρίων για τον τουρισμό στην Αίγυπτο. Η Washington Post αναφέρει πως 11 από τους 12 ισχυρισμούς που υπάρχουν σε αυτό το δελτίο τύπου είναι ψευδείς ή ανακριβείς.

Σε μια ειρωνική τροπή της ιστορίας, η ομάδα που ανέλαβε τη διάλυση της USAID έχει το όνομα DOGE, εμπνευσμένο από το ομώνυμο κρυπτονόμισμα που αγαπά ο Μασκ. Αυτό που ξεκίνησε ως αστείο meme, κατέληξε να είναι η επίσημη επιτροπή που ξηλώνει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Είθε να ζήσετε και να πεθάνετε με ένα εκτελεστικό διάταγμα», είπε ο Μασκ στο X σε σχέση με τη USAID. 

Το Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) που δημιούργησε ο Μασκ έχει έναν και μόνο σκοπό: να κόψει ό,τι θεωρείται περιττό. Και η USAID, σύμφωνα με τον μεγιστάνα, δεν είναι απλώς περιττή, αλλά εγκληματική. Οι καταγγελίες του περιλαμβάνουν διασπάθιση δισεκατομμυρίων, χρηματοδότηση ΜΚΟ που προωθούν «ριζοσπαστικά προγράμματα» και στήριξη μέσων ενημέρωσης με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. 

Πού στέκεται το Κογκρέσο;

Για να προχωρήσει η υπαγωγή απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, όπου πάντως οι Ρεπουμπλικανοί του προέδρου Τραμπ έχουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα. Βέβαια, αν και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, η πλήρης διάλυση της USAID δεν μπορεί να γίνει μονομερώς με εκτελεστικό διάταγμα. Χρειάζεται νομοθετική έγκριση, στην οποία οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σθεναρά. Παρ' όλα αυτά, η συγχώνευση της USAID με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται αναπόφευκτη. 

Μια μικρή εκδοχή αυτής της νομικής μάχης διαδραματίστηκε στην πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν προσπάθησε να μειώσει τον προϋπολογισμό για ξένες επιχειρήσεις κατά ένα τρίτο. Όταν το Κογκρέσο αρνήθηκε, η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε παγώματα και άλλες τακτικές για να περικόψει τη ροή των κεφαλαίων που είχαν ήδη οικειοποιηθεί από το Κογκρέσο για προγράμματα αρωγής σε άλλες χώρες. Το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ έκρινε αργότερα ότι παραβίαζε έναν νόμο γνωστό ως Impoundment Control Act.

Ένας οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας ή μυστική διπλωματία;

Ο Τζον Φ. Κένεντι δημιούργησε τη USAID στο αποκορύφωμα του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης γιατί θεώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απογοητευτικά γραφειοκρατικό και ήθελε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσει τη σοβιετική επιρροή στο εξωτερικό μέσω εξωτερικής βοήθειας. Το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο περί εξωτερικής βοήθειας και ο Κένεντι δημιούργησε τη USAID ως ανεξάρτητη υπηρεσία το 1961.

Ο οργανισμός θεωρείται εδώ και καιρό όχημα έκφρασης της αμερικανικής καλής θέλησης στον κόσμο - με πακέτα επισιτιστικής βοήθειας που φέρουν την ετικέτα USAID σε μερικά από τα πιο φτωχά μέρη του κόσμου. Αλλά είναι επίσης ένα εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με το οποίο στέλνει κεφάλαια σε χώρες με στρατηγική γεωγραφική θέση και αποτρέπει τις ανθρωπιστικές κρίσεις από το να μετατραπούν σε κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Κατά τη δημιουργία του οργανισμού, ο πρόεδρος Τζον Κένεντι είχε πει ότι «η οικονομική κατάρρευση αυτών των ελεύθερων αλλά λιγότερο ανεπτυγμένων εθνών (…) θα ήταν καταστροφική για την εθνική μας ασφάλεια, επιζήμια για τη συγκριτική μας ευημερία και προσβλητική για τη συνείδησή μας».

Σήμερα, οι υποστηρικτές της USAID υποστηρίζουν ότι η αμερικανική βοήθεια σε τρίτες χώρες αντισταθμίζει τη ρωσική και κινεζική επιρροή διεθνώς. Η Κίνα έχει το δικό της πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας, «Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου», που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες τις οποίες οι ΗΠΑ θέλουν επίσης ως εταίρους. Η USAID χρηματοδότησε έργα σε περίπου 130 χώρες το 2023. Οι 10 κορυφαίοι αποδέκτες ήταν η Ουκρανία, η Αιθιοπία, η Ιορδανία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Σομαλία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Συρία.

Σημειώνεται πως η USAID διαχειρίζεται την αποστολή βοήθειας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο επείγουσα επισιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και στρατιωτική χρηματοδότηση για τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Ταϊβάν. Η αποστολή βοήθειας για τη στήριξη της «ειρήνης και ασφάλειας» ανήλθε στο 18% του συνόλου το 2022. Οι επικριτές λένε ότι τα προγράμματα είναι σπάταλα και προωθούν μια φιλελεύθερη ατζέντα.

Επισήμως, έχει σκοπό την προώθηση της διεθνούς ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που την κατηγορούν για εμπλοκή σε πραξικοπήματα, μυστικές επιχειρήσεις και απόπειρες αποσταθεροποίησης κυβερνήσεων που δεν ήταν φιλικές προς την Ουάσιγκτον. Από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μέση Ανατολή, υπάρχουν αναφορές για χρηματοδότηση αντιπολιτευόμενων ομάδων, συνεργασία με τη CIA και ανάμειξη σε γεωπολιτικά παιχνίδια.

Το ιστορικό της USAID βαρύνεται με καταγγελίες για στήριξη δικτατοριών και εκπαίδευση βασανιστών στη Λατινική Αμερική, κατά τις θητείες Κένεντι και Νίξον, και για συνέργεια στην αποσταθεροποίηση μη φιλικών προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεων. Πιο πρόσφατα, ηγέτες της Αριστεράς όπως ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία και ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό, την εκδίωξαν από τις χώρες τους.

Κατά καιρούς λοιπόν, έχουν δημοσιοποιηθεί έγγραφα που θέλουν την υπηρεσία να λειτουργεί σαν μακρύ χέρι της CIA, της αμερικανικής κυβέρνησης και του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος. «Η USAID δημιουργήθηκε το 1961 για να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των πολιτών σε φτωχές χώρες. Ως εργαλείο πολιτικής ψυχρού πολέμου, η υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε, κατά καιρούς, ως βιτρίνα για την C.I.A. επιχειρήσεις και πράκτορες», έγραφε στους New York Times ο Πίτερ Κόρνμπλου, αρχειονόμος του Αρχείου Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου George Washington αναφερόμενος στο Office of Public Safety (OPS). Ένα πρόγραμμα που, υποτίθεται, εκπαίδευε αστυνομικές δυνάμεις στον Νότιο Κώνο, αλλά στην πραγματικότητα έβγαζε βασανιστές από το καλούπι. Το 1970 το Life αποκάλυψε τις συνθήκες κόλασης στα κελιά της Con Son, όπου τα σκυλιά της OPS έλιωναν ανθρώπους.

Και να ‘ταν μόνο τα βασανιστήρια… Όταν το OPS μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, η USAID συνέχισε ακάθεκτη. Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Μπένζ, η USAID «δεν είναι μια οργάνωση βοήθειας, είναι το κέντρο συντονισμού μυστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό». Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η USAID έβαλε το χεράκι της και στην Κύπρο. Ο στόχος ήταν σαφής: να περάσει το αφήγημα της συμφιλίωσης, σβήνοντας την εισβολή από τη συλλογική μνήμη των Κυπρίων. Το 2005, η ίδια η USAID το έλεγε ξεκάθαρα: οι Ελληνοκύπριοι είναι "υπερβολικοί" στις ανησυχίες τους για την αναγνώριση του Ψευδοκράτους. Μάλιστα, τους κατηγορούσε γιατί… τολμούσαν να αποχωρούν από συναντήσεις όπου συμμετείχαν οργανώσεις του Ψευδοκράτους. "Αυτό δεν βοηθάει στην εικόνα ωριμότητας των Κυπρίων στο εξωτερικό" σημείωναν. Δηλαδή, το πρόβλημα δεν ήταν η τουρκική εισβολή. Ήταν οι Ελληνοκύπριοι, που δεν ξεχνούσαν.

Στην Ουκρανία, η USAID έκανε κουμάντο στην ενημέρωση. Το 90% των μέσων ενημέρωσης βασιζόταν στη χρηματοδότησή της. Το Kyiv Independent, που έχει πάρει επιχορηγήσεις από τη USAID, διαμαρτυρόταν ότι χωρίς αυτήν, η "ανεξάρτητη ουκρανική δημοσιογραφία" θα κατέρρεε. Εύλογα, ο Ρον Πολ έβαζε το ερώτημα: ποιος πιστεύει ότι αυτά τα πληρωμένα από τις ΗΠΑ μέσα θα έλεγαν ποτέ κάτι που η Ουάσινγκτον δεν ήθελε να ακουστεί; 

Στην Κούβα, έφτιαξαν το ZunZuneo, μια ψεύτικη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, φτιαγμένη για να στρατολογήσει ακτιβιστές και να ανατρέψει το καθεστώς Κάστρο. Όταν το αποκάλυψε το Associated Press, ο καθηγητής Ράιαν Γκούντμαν είπε: «Δεν είναι καθόλου σαφές γιατί αυτές οι επιχειρήσεις δεν θεωρούνται μυστικές επιχειρήσεις». 

Η USAID χρηματοδότησε οργανώσεις που υποτίθεται πως πρόσφεραν βοήθεια στη Συρία. Ένα από τα διαμάντια της ήταν τα Λευκά Κράνη. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η USAID έδωσε εκατ. δολάρια για «έρευνα για τον κορωνοϊό» στη Γουχάν της Κίνας το 2019 και στη συνέχεια προσπάθησε να τη συγκαλύψει.

Ένα σημείωμα και λουλούδια βρίσκονται κοντά στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της USAID στην Ουάσινγκτον. Photo: EPA/ALEX WROBLEWSKI.

Η δημοσιογραφία στο στόχαστρο

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση είναι η φερόμενη χρηματοδότηση δημοσιογραφικών οργανισμών. Σύμφωνα με τον Μασκ, μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και το Politico έλαβαν εκατομμύρια δολάρια από την USAID, αν και οι ίδιοι το διαψεύδουν. Το BBC Media Action, θυγατρική του BBC News, δήλωσε πως έλαβε το 8% του προϋπολογισμού του από την USAID, όχι όμως το ειδησεογραφικό τμήμα του σταθμού. Αντίστοιχα, ο ισχυρισμός ότι το Politico χρηματοδοτήθηκε με 8,1 εκατ. δολάρια, αποδείχθηκε ψευδής, καθώς επρόκειτο απλώς για συνδρομές σε ειδικές πλατφόρμες (π.χ. Politico Pro) που δεν ξεπέρασαν τα 44.000 δολάρια. 

Το κλείσιμο της USAID απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων ΜΜΕ παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν. Η USAID χρηματοδοτεί το 90% των ΜΜΕ στην Ουκρανία και στηρίζει ΜΜΕ στο Ιράν, καθώς και αντιπολιτευόμενα Ρωσικά μέσα. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) καταγγέλλουν ότι ανεξάρτητα Μέσα βυθίζονται στο χάος και δημοσιογράφοι τίθενται σε κίνδυνο, σημειώνουν όμως την ίδια στιγμή ότι τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από την USAID δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους, σε αντίθεση με ρωσικά ή κινεζικά μέσα που σημαίνονται ως "κρατικά". 

Έχει χρηματοδοτήσει όντως οργανισμούς και δημοσιογράφους στην Ελλάδα;

Τις τελευταίες ώρες έχουν βγει δημοσιεύματα στην Ελλάδα που θέλουν και την ελληνική εμπλοκή στη USAID αφού φέρεται να χρηματοδότησε οργανισμούς όπως το Better Days Greece (εκπαίδευση προσφύγων) και το Habibi.Works (κοινωνικές πρωτοβουλίες), ή το El Sistema (εκμάθηση μουσικής σε προσφυγόπουλα) σύμφωνα με δημοσιεύματα, που, ωστόσο, δεν παραθέτουν πηγές. Ο ισχυρισμός για χρηματοδότηση ελληνικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων δεν συνοδεύεται από κανένα στοιχείο και δεν φαίνεται να ευσταθεί. 

Το μόνο που ευσταθεί είναι ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών χρηματοδοτήθηκε για εκπαιδευτικά προγράμματα και φαίνεται να είναι ο κύριος ωφελούμενος της USAID, όπως περήφανα διαφημίζει. Από τη στιγμή λοιπόν που επίσημα έγγραφα με αυτή τη λίστα δεν υπάρχουν, κανένας δεν μπορεί να θεωρείται εμπλεκόμενος.

Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης, του οποίου το όνομα αναφέρεται στα δημοσιεύματα ως εμπλεκόμενου με τη USAID, δήλωσε: «Κυκλοφορεί σε ένα μέρος του ακροδεξιού διαδικτύου ένα δημοσίευμα που με συνδέει με την USAID μέσα από λογικοφανείς αλλά ψευδείς συνειρμούς. Πρόκειται για παραπλανητικό δημοσίευμα, καθώς δεν είχα ποτέ σχέση με την USAID και με καμία άλλη οργάνωση. Αν δημοσιευθούν ονόματα δημοσιογράφων που είχαν σχέση με την USAID, και εφόσον υπάρχει κάποιο θέμα, θα επανέλθω αναλυτικά. Και βεβαίως, αν υπάρχουν ευθύνες, θα αναζητηθούν. Ωστόσο, εφιστώ την προσοχή σας στον πολιτικό συνειρμό που βρίσκεται κάτω από τα δημοσιεύματα που διακινούνται σήμερα γύρω από την USAID. Η αίγλη που ασκεί ο Πούτιν σε ένα μεγάλο φάσμα της Ευρωπαϊκής και ελληνικής ακροδεξιάς νομιμοποιείται σήμερα από τους Τραμπ και Μασκ, οι οποίοι κηρύσσουν ανοιχτό πόλεμο κατά της κοινωνίας των πολιτών. Προφανώς έχει πολιτικό πρόσημο η δράση οργανώσεων που βοηθούν παιδιά, μετανάστες, ευάλωτους. Είναι αυτό που σιχαίνεται ο Μασκ και το ακροδεξιό ακροατήριο. Αυτή είναι η ουσία των δημοσιευμάτων και θα πρέπει να περιμένουμε να ενταθούν από εδώ και στο εξής».

Και συνεχίζει: «Το δίλημμα που τίθεται πίσω από την ενοχοποίηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφων που στηρίζονται οικονομικά από αυτούς τους οργανισμούς είναι κρίσιμο: Αν ο φασισμός ξεκινάει με την αυτολογοκρισία, τότε έχουμε υποχρέωση να είμαστε διάφανοι και να κατονομάζουμε τις πηγές χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο δημοσιογράφους και προσπάθειες, όπως έχουμε δει να γίνεται σε Ρωσία και Ιράν, προτού το Ισραήλ αρχίσει να δολοφονεί ανοικτά δημοσιογράφους. Το ιδεώδες μίας δημοσιογραφίας που ασκείται μακριά από πολιτικές πιέσεις είναι ιδιαίτερα εύθραυστο. Πρέπει να επιμένουμε σε αυτό σαν πολιτικό επίδικο και όχι σαν γενική αρχή. Σημασία δεν έχει μόνο τι κάνεις, αλλά που, πως και για ποιο λόγο. Πρέπει πάντα να θέτουμε πλαίσιο στη συζήτηση».

Τι Επιφυλάσσει το Μέλλον;

Η αναδιάρθρωση της USAID αποτελεί μόνο την αρχή. Ο Τραμπ και ο Μασκ φαίνεται πως σχεδιάζουν έναν ευρύτερο μετασχηματισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στο μότο «America First». Το ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι: ποιος θα πληρώσει το τίμημα για την κατάργηση της USAID; Οι φορολογούμενοι Αμερικανοί ή τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια της υπηρεσίας; Η USAID ήταν πράγματι ένας μηχανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας ή ήταν απλώς ένα εργαλείο για να προωθούνται οι αμερικανικές στρατηγικές σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου; Η απόφαση του Τραμπ να τη διαλύσει θα αποδειχθεί μια ιστορική εκκαθάριση ή μια επικίνδυνη κίνηση που θα αφήσει τεράστια κενά;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
NEWS
Save