Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θ' ανοίξει η χώρα;

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα σε 13 ερωτήσεις.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων την Τρίτης 1 Δεκεμβρίου (2.199 νέα κρούσματα, 596 διασωληνώσεις, 111 θάνατοι) είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει ένα αισίοδοξο κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τις μετρήσεις των προηγούμενων ημερών.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουμε τα παρακάτω δεδομένα. 

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις; Παρασκευή 05/12 σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες θα γίνει διάγγελμα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Πότε είναι πιθανό να φτάσουμε τα 500 κρούσματα; Η τελευταία πρόβλεψη του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι μπορεί να συμβεί μετά τις 21 Δεκεμβρίου. Επίσης, θεωρούν πως αν συνεχιστεί η καραντίνα ο ιός θα έχει περιοριστεί αρκετά τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς. 

Πότε θ' ανοίξουν τα σχολεία; Δεν είναι επίσημο αλλά το άνοιγμά τους μετατίθεται για μετά τις γιορτές. Είναι σίγουρο πώς το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σε όλη τη χώρα ταυτόχρονα. 

Το λιανεμπόριο; Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν κάποια στιγμή μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Πιθανότατα πρώτα θ' ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και με εποχιακά είδη. Μετά θ' ακολουθήσουμε τα υπόλοιπα. 

Εστίαση: Έχουν ακουστεί διάφορα και όλα βαφτίζονται και ως «πιθανά σενάρια». Ό,τι είναι να γίνει, θα συμβεί μετά τις 21 Δεκεμβρίου. Σίγουρα δε θα ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης και τα club. Τώρα με τα εστιατόρια κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά. Θα είναι μόνο για τραπέζια των τεσσάρων ατόμων; Θα γίνεται μόνο με κρατήσεις; Θα μπει χρονόμετρο παραμονής; Πέρα από αυτό, πόσοι επιχειρηματικές θα θελήσουν ν' ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους για λίγες μέρες και με αυτές τις συνθήκες; 

Από νομό σε νομό θα ταξιδεύουμε; Όχι, μέχρι νεωτέρας. 

Και ρεβεγιόν πώς θα κάνουμε; Έλα μου ντε. Ο πρωθυπουργός είπε με μια οικογένεια ακόμα. Αλλά αυτό πως ελέγχεται; 

Θα συνεχίζουμε να στέλνουμε sms στο 13033; Για καιρό ακόμη. 

Θα συνεχίσει και το απαγορευτικό μετακίνησης από τις 21.00 ως τις 05.00; Όλοι έχουμε την ίδια ερώτηση αφού σχετίζεται πάρα πολύ και με τον τρόπο που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Υπάρχει η σκέψη να μπει περιορισμός στις μετακινήσεις τις εορταστικές μέρες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός σε σπίτια. 

Μάσκες φοράμε; Μέχρι την άνοιξη του 2021, σίγουρα. 

Θα επανέλθουν οι ζώνες; Ή αλλιώς γιατί μια περιοχή με λίγα κρούσματα να είναι κλειστή; Αν και έχουν ακουστεί διάφορα, μέχρι στιγμής επικρατεί το σενάριο η Ελλάδα ν' ανοιγοκλείνει ολόκληρη. Γιατί; Επειδή στην επαρχία δεν υπάρχουν τελικά εκείνες οι υποδομές ώστε να αντέξουν τις πολλές νοσηλείες. Βλέπετε τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθούν με γρήγορο ρυθμό τα συμπτώματα θα πιεστούν αρκετά τα τοπικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρχει πάντα τρόπος μεταφοράς τους σε μεγαλύτερες πόλεις, δηλαδή μία, δηλαδή την Αθήνα. 

Ωραία, όλα αυτά αλλά πώς θα ζήσουν οι επιχειρήσεις; Μέχρι στιγμής τα μέτρα που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές είναι: 1. επιστρεπτέα προκαταβολή στους επιχειρηματίες. 2. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στην έδρα των επιχειρήσεων αλλά και στους εργαζόμενους που πλήττονται. 3. 534 ευρώ αποζημείωση στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή. 4. Απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, εργοδότες και εργαζόμενους. Αν είναι αρκετά θα φανεί τους πρώτους μήνες του 2021 όπου θα είναι πια ορατές οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα. 

Εμβόλια πότε στην Ελλάδα; Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στις 29 Δεκεβρίου θα έχει το πόρισμα για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αν δεν αλλάξει κάτι, σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του 2021. Πρώτα το υγειονομικό προσωπικό και μετά οι ευπαθείς ομάδες. Αν πάνε όλα ρολόι (!) τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η αλήθεια είναι πως με την ανασφάλεια που επικρατεί γύρω από τα εμβόλια, η επιστροφή στην κανονικότητα θα βασιστεί περισσότερο σε φαρμακευτική θεραπεία, παρά σε εμβολιασμό.