Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Τέμπη: Πόσα στοιχεία ακόμα χρειάζονται δηλαδή;

Ηχητικά ντοκουμέντα από κλήσεις προς το 112 μετά τη σύγκρουση, ένα πόρισμα που δείχνει ότι 30 άνθρωποι πέθαναν από τη φωτιά που προκλήθηκε από εύφλεκτα υλικά και όμως, όλα αυτά -και ακόμα τόσα- δεν είναι αρκετά.

Cover Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

tempi

Η τραγωδία στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, καθημερινά αποδεικνύεται ότι είναι μία μαύρη σελίδα όχι μόνο για την απώλεια τόσων ανθρώπων αλλά και για την αμέλεια και τη συγκάλυψη που κρύβει πολύ περισσότερα.

Είναι ξεκάθαρο και μετά το τελικό πόρισμα που κατέθεσε στον Εφέτη ανακριτή Λάρισας ο τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, ότι ο απολογισμός των 57 νεκρών και οι δεκάδες τραυματίες αποκάλυψαν μόνο την επιφάνεια της κατάστασης που βράζει από πίσω. 

Η νέα οριστική έκθεση για τη διαλεύκανση της σύγκρουσης, αλλά και για την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησαν μετά στα δύο τρένα, καταρτίστηκε από την ομάδα του κ. Βασίλειου Κοκοτσάκη, ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών και επιβεβαιώνει ότι η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο 30 επιβατών προήλθε από υδρογονάνθρακες, εύφλεκτα υλικά που μετέφερε κρυφά η εμπορική αμαξοστοιχία. Πριν από λίγους μήνες άλλωστε και το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είχε διαψεύσει την κυβερνητική θεωρία για «αθώα» φονική έκρηξη στα Τέμπη.

Στην τελευταία έκθεση, αναλύονται καρέ-καρέ τα βίντεο που απεικονίζουν τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, οι συνθήκες μετά τη σύγκρουση καθώς και ο συσχετισμός των ηχητικών από τις μαγνητοφωνήσεις του 112, «Με τα βίντεο και τον τελικό θάνατο των διασωθέντων της σύγκρουσης, αλλά απανθρακωθέντων σε δεύτερο χρόνο από τη φωτιά που προκλήθηκε από αρωματικούς υδρογονάνθρακες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα που εξηγεί ότι αυτό είναι το υλικό που οδήγησε στην ανάφλεξη. Η ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς δεν δικαιολογείται από κανονικά υλικά καύσης, αλλά από επικίνδυνα φορτία που μεταφέρθηκαν παράνομα. Στον εφέτη ανακριτή έχει κατατεθεί και ένα βίντεο από drone της Πυροσβεστικής. Εκεί έχουν καταγραφεί άνθρωποι στα συντρίμμια λίγη ώρα μετά την τραγωδία. «Φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν έπρεπε να είναι εκεί, κάποιοι είναι των υποδίκων εταιρειών, βρίσκονται στις τέσσερις τα ξημερώματα», συμπλήρωσε ο ειδικός.

tempi

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

tempi

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Τα ηχητικά ντοκουμέντα

Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό επίσης ότι υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία μάλιστα έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για το πόρισμα του εμπειρογνώμονα. Μετά τη σύγκρουση, δύο τηλέφωνα ενεργοποιήθηκαν αυτόματα, καταγράφοντας τις τελευταίες στιγμές επιβατών που φώναζαν για βοήθεια. Όσα ακούγονται είναι ανατριχιαστικά. Οι κραυγές "Βοήθεια", "Δεν έχω οξυγόνο" και "Θα πεθάνουμε" καταγράφηκαν σε κλήσεις προς το 112, ενώ το αποκορύφωμα ήταν η δήλωση μιας νεαρής γυναίκας: "Μάρθη, σ' αγαπώ". Αυτά τα ηχητικά αποδεικνύουν πως πολλοί επιβάτες επιβίωσαν της σύγκρουσης, αλλά χάθηκαν από τη φωτιά που εξαπλώθηκε λόγω εύφλεκτων υλικών που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Τα ηχητικά στοιχεία αποκαλύπτουν την αλήθεια, αλλά το κράτος και οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται να αποφεύγουν την πλήρη διερεύνηση. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Npress Media (@npress.gr)

Η αγωνία των θυμάτων τα τελευταία τρία λεπτά, όπως την κατέγραψε το 112

  • Τηλεφωνητής: Παρακαλώ
  • -Κραυγές-
  • Τηλεφωνητής: Παρακαλώ με ακούτε;
  • Φωνή γυναίκας: Δημήτρη, κάνε κάτι, δεν μπορώ να αναπνεύσω
  • Τηλεφωνητής:  Με ακούτε; Με ακούτε;
  • Φωνής κοπέλας: Ναι
  • Τηλεφωνητής: Με ακούτε, κυρία;
  • Φωνή ίδιας κοπέλας: Βοήθεια, βοήθεια
  • Φωνή κοπέλας: Έχω ελάχιστο οξυγόνο
  • Τηλεφωνητής: Πού βρίσκεστε; Πού βρίσκεστε;
  • Φωνή κοπέλας: Και εγώ σ’ αγαπώ
  • Αγνωστος άντρας στο βαγόνι: Την κυρία (ακατάληπτα)
  • Φωνή κοπέλας: Με πονάτε, με πονάτε…
  • Τηλεφωνητής: Κυρία, με ακούτε;
  • -Ακατάληπτα-
  • Τηλεφωνητής: Μου βγάζει εδώ πέρα…
  • Φωνή κοπέλας: Μπορείτε το κεφάλι (ακατάληπτα)
  • Τηλεφωνητής: Κυρία, με ακούτε;
  • Φωνή κοπέλας: Βοήθεια
  • -Κραυγές σπαρακτικές-
  • Φωνή κοπέλας: Βοήθεια
  • Τηλεφωνητής: Πείτε μου, σας παρακαλώ, πόσα άτομα είστε;
  • -Σπαρακτικές κραυγές στο βάθος-
  • Φωνή κοπέλας: Θα πεθάνουμε
  • Φωνή κοπέλας: Μάρθη, σε αγαπώ… µε ακούς… Σε αγαπώ (ακολουθεί σιγή…).

Αυτές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήλπιζαν μέχρι το τέλος και όπως επεσήμανε ο κ. Κοκοτσάκης: «Λέει μου τελειώνει το οξυγόνο, γιατί; Διότι προσπαθεί να αναπνεύσει, τραβάει αέρα αλλά δεν παίρνει οξυγόνο και καταλαβαίνει ότι ναι μεν υπάρχει κάτι για να εισπνεύσει αλλά αυτός δεν είναι αέρας».

Η κλήση τερµατίστηκε από τον χειριστή έπειτα από οδηγίες από ένα συνάδελφό του. Αυτό είναι κοµβική παράλειψη γιατί έτσι χάθηκαν ζωτικές πληροφορίες. Η αναφορά στο όνοµα "Μάρθη" παραπέµπει στην κόρη της Μαρίας Καρυστιανού και ο ανακριτής οφείλει να ελέγξει αν η νεαρή που ακούγεται είναι η φίλη της Φραντζέσκα Μπέζα.

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά το δυστύχημα ο ανακριτής δεν έχει φροντίσει να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι κάτοχοι των κινητών που έκαναν την αυτόματη κλήση και μετάδοση ήχου. Είναι στοιχείο που μπορεί να αποκτηθεί με ένα απλό αίτημα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Τα ηχητικά από τις αυτόματες κλήσεις στο 112 είναι στη διάθεση του ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη από την αρχή της έρευνας. Με λίγα λόγια, ο ανακριτής γνωρίζει και όσα προκύπτουν συμπερασματικά από τις καταγραφές. Αρχικά ότι επιβίωσαν άνθρωποι μετά τη σύγκρουση και ότι πέθαναν από τη φωτιά. Η ανάκριση όμως παραβλέπει επιμελώς αυτή την πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τις φωνές των επιζώντων. 

tempi

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

tempi

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Η έρευνα αποκαλύπτει κι άλλες σημαντικές παραλείψεις

  • Οι καταγραφές εμφανίζουν σημαντικές παραλείψεις και προβλήματα στην αντίδραση της υπηρεσίας του 112. Οι υπάλληλοι που δέχονται τις κλήσεις δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση των θυμάτων και δεν επιχειρούν να δώσουν οδηγίες ή να τα κατευθύνουν. Ενώ έχουν στοιχεία γεωεντοπισμού που εκπέμπονται αυτόματα από τα τηλέφωνα, δείχνουν αδυναμία να δράσουν.
  • Επιπλέον, η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης 112 δεν αξιολόγησε και δεν παρέδωσε αυτεπάγγελτα τα ηχητικά στις ανακριτικές αρχές. Έτσι δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις για το δυστύχημα και η παρέλευση πολύτιμου χρόνου λειτούργησε αποπροσανατολιστικά. 
  • Ο ανακριτής δεν διερεύνησε πλήρως τα ηχητικά ντοκουμέντα, ενώ αγνοήθηκαν ζωτικής σημασίας μαρτυρίες.
  • Οι επίσημες απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών που υπάρχουν στη δικογραφία δεν αποδίδουν πιστά όσα έχουν καταγραφεί. Λείπουν δηλαδή συνομιλίες ή φράσεις από τις οποίες βγαίνουν συμπεράσματα για το τι συνέβη μετά τη σύγκρουση. Οι επίσημες απομαγνητοφωνήσεις είναι δηλαδή «πειραγμένες», παραποιώντας την πραγματικότητα.

Τριάντα άνθρωποι, δηλαδή, επέζησαν από τη σύγκρουση και κάηκαν ενώ ζητούσαν βοήθεια από το κινητό.

tempi

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Οι πραγματογνωμοσύνες

Ο συγγενής θύματος του δυστυχήματος στα Τέμπη, Χρήστος Κωνσταντινίδης, δήλωσε ότι αυτό που κατατέθηκε εκτός από το πόρισμα της ομάδας Κοκοτσάκη «Είναι 3 πολύ δυνατές τεχνικές πραγματογνωμοσύνες από 3 Χημικούς Μηχανικούς επιστήμονες, οι οποίοι και οι 3 σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χημείο του Κράτους –που υπάρχουν και στη δικογραφία– καταδεικνύουν το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή ότι στο σημείο την ώρα της σύγκρουσης, υπήρχαν πάνω από 10 τόνοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Ο πρώτος χημ. μηχανικός αναδεικνύει την συγκεκριμένη ποσότητα, ο δεύτερος αναφέρει με μαθηματικούς τύπους και τις χημικές αναλύσεις που υπάρχουν ότι η εν λόγω ποσότητα είναι σε πάνω από 10 τόνους υλικό και ο τρίτος ανήγαγε όλα τα υλικά που βρέθηκαν από το Χημείο του Κράτους, στην 1η ώρα την σύγκρουσης γιατί οι δειγματοληψίες πάρθηκαν 29 μέρες μετά. Με την επιστημονική γνώση και την τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύει ότι υπήρχαν περίπου 13,3 κυβικά υλικό την πρώτη ώρα της σύγκρουσης. Και η ομάδα Κοκοτσάκη εμπεριστατώνει τα στοιχεία, ταυτοποιεί το ηχητικό με το βιντεοληπτικό υλικό και αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι κάηκαν σε δεύτερο χρόνο», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Τραγική είναι η κατάσταση δυστυχώς. Αυτό που θέλουμε είναι ότι το κατηγορητήριο πρέπει να αναβαθμιστεί σε εμπρησμό. Τα λέμε εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς κάποιοι «σοφά σκεπτόμενοι» που όπως τους βόλευε, μας έλεγαν συνωμοσιολόγους και αυτά δεν συμβαίνουν και ότι υπάρχει μόνο έλαιο σιλικόνης που έχει κάνει αυτό το φαινόμενο. Είναι πολλές οι υποθέσεις που έχουν βγει γι΄αυτήν την υπόθεση. Ωστόσο τα σενάρια στην υπόθεση των Τεμπών έχουν καταρριφθεί όλα, έχει αποδειχθεί ότι υπήρχαν αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ότι τα έλαια σιλικόνης δεν συμμετείχαν σε καμία πυρόσφαιρα. Είναι σφραγισμένα τα δεδομένα από όλους τους επιστήμονες. Όλοι όσοι υπερασπίζονται το σενάριο με το έλαιο σιλικόνης να μας πουν με ποιον τρόπο το έκαναν και γιατί κατηύθυναν σε λάθος διαδικασίες το κομμάτι της ανάκρισης. Είναι υπόλογοι και θα πρέπει ο εφέτης ανακριτής να ασκήσει και σε αυτούς τις αντίστοιχες διώξεις, δηλαδή στο Χημείο του Κράτους, η προϊσταμένη και η διευθύντρια, όλοι οι υπόλοιποι που έχουν ξεγελάσει τις δικαστικές αρχές. Αυτοί που μας αποκαλούσαν συνωμοσιολόγους είναι μάλλον οι συνωμότες της ιστορίας».

Ο χώρος του δυστυχήματος

Και βέβαια έχουμε και την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος –το λεγόμενο «μπάζωμα». Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν κινηθεί εναντίον όλων όσων προσπάθησαν να αλλοιώσουν στοιχεία. Όταν έγινε η δειγματοληψία στα Πηγάδια –στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν τα στοιχεία του δυστυχήματος και τα βαγόνια– στις 11/4/24 και στις 19/4/24, τα πειράματα για τις δειγματοληψίες έγιναν μέσα στον Μάιο του ‘24 και τα στοιχεία από τα πειράματα τα παρέλαβε ο ανακριτής στις 15/1/25. 

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης: «Έπρεπε να πιέσουμε εμείς για να σταλούν τα στοιχεία; Τις μηνύσεις δεν θα τις γλιτώσουν, είναι έτοιμες αλλά το θέμα είναι να το κάνει αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη, η οποία έχει χάσει πλέον την αξιοπιστία της, όπως πιστεύουμε. Το καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα το αλλάξει κανένα κόμμα του κοινοβουλίου. Τα Τέμπη θα φέρουν αυτό που χρειάζεται καταδεικνύοντας ότι υπήρχε μια συνωμοσία πίσω από αυτή την ιστορία για να αποκρυφθούν τα στοιχεία και τελικά να μην φανεί αυτό που πραγματικά είχε η εμπορική αμαξοστοιχία και το εμπορικό που καταδεικνύει όλη την σαπίλα που υπάρχει στο ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

tempi

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

tempi

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Λες και όλες αυτές οι αποδείξεις είναι αόρατες

Τα δύο στελέχη της Hellenic Train από την Ιταλία, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και ένα στέλεχος στον τομέα της ασφάλειας, κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια και σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Η ποινική τους δίωξη ασκήθηκε για παραλείψεις που αφορούν κυρίως το σύστημα GSM-R και την εγκατάσταση του συστήματος στις αμαξοστοιχίες.

Όπως είπε ο δικηγόρος και πατέρας της Μάρθης, Αντώνης Ψαρόπουλος, ο εφέτης ανακριτής απέρριψε το αίτημα συγγενών για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και γι’ αυτό θα προσφύγουν κατά της απορριπτικής διάταξης καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής από τη στιγμή που οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Τόνισε επίσης πως υπάρχουν πολλά ζητήματα "ορθής διαχείρισης της ανάκρισης" επισημαίνοντας το ζήτημα με το "μπάζωμα" και την αναζήτηση του βιντεοληπτικού υλικού. Εν τω μεταξύ προθεσμία για να απολογηθεί τον Φεβρουάριο πήρε το δεύτερο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών που κατηγορείται για την τραγωδία των Τεμπών.

Και η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι έχουν περάσει ήδη σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα του εγκλήματος και 8 μήνες από την ημέρα που δόθηκαν τα δείγματα για εξέταση και ποιος ξέρει πόση ακόμα αναμονή θα υπάρξει για μια εξέταση και ένα πόρισμα που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες. 

Ο κ. Πλακιάς, ο πατέρας που έχασε στα Τέμπη τις δίδυμες κόρες του, δήλωσε ότι: «Στις 15/01/25 περιμέναμε να δοθεί στον εφέτη ανακριτή στην Λάρισα το πόρισμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα από τον κύριο Καρώνη. Αντ’ αυτού, με έκπληξη είδα ότι αντί να δοθεί απευθείας στον εφέτη ανακριτή, το έδωσε πρώτα στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών και από εκεί θα δοθεί στον ανακριτή σε απροσδιόριστο χρόνο». 

Και κλείνει την ανακοίνωσή του, με τις ίδιες σκέψεις που έχω και εγώ αλλά και πολλοί ακόμα ΑΝΘΡΩΠΟΙ στο μυαλό: «Απορίες πολλές. Ερωτήματα πολλά. Απαντήσεις. Καμία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
NEWS
Save