Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Η δικηγόρος υπεράσπισης της 12χρονης στην Popaganda: «Θεωρούμε πως η απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως θα καταρριφθεί»

Η ζοφερή πρόταση της εισαγγελέως για την υπόθεση trafficking του Κολωνού, που απαλλάσσει τον Ηλία Μίχο από το κακούργημα του βιασμού και της μαστροπείας, αγνοεί βασικά στοιχεία της δικογραφίας και αφήνει απροστάτευτο το ανήλικο θύμα.

Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC

Η χθεσινή εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση trafficking του Κολωνού με θύμα το 12χρονο τότε κορίτσι, που απαλλάσσει, λόγω αμφιβολιών, τον βασικό κατηγορούμενο Ηλία Μίχο για το κακούργημα του βιασμού αλλά και για εκείνο της μαστροπείας σε οίκους ανοχής μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων, αναζωπύρωσε την οργή μας, κάνοντάς μας να ξεστομίσουμε μια λέξη: ζόφος.

Στη δίκη που πραγματοποιείται εδώ και αρκετούς μήνες κεκλεισμένων των θυρών, η εισαγγελέας, με τη χθεσινή πρότασή της, ανέτρεψε τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί από τις καταθέσεις του κοριτσιού και τη μετέπειτα έρευνα, αποδίδοντας διαφορετικό ρόλο στον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση και θέτοντας παράλληλα στο επίκεντρο ως βασικό πρόσωπο στην εκμετάλλευση της ανήλικης τη μητέρα της, που εξαρχής έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στην υπόθεση. 

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε ο Ηλίας Μίχος να κριθεί ένοχος για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί, για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, καθώς και για οπλοκατοχή. Παράλληλα, όπως μεταφέρει η μεριά της υπεράσπισης της 12χρονης στην Popaganda, ο ίδιος ο Μίχος αρνήθηκε τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας, και φέρεται να είπε ότι ήταν «ερωτευμένος» με την ανήλικη, υποστηρίζοντας κατά την απολογία του: «Ήμουν ερωτευμένος με τη 12χρονη, συνευρέθηκα μαζί της τέσσερις φορές».

Για τη μητέρα του κοριτσιού, η εισαγγελέας προτείνει ενοχή για μαστροπεία μέσω αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών προς την κόρη της να εκδίδεται, ενώ την κατηγορεί ότι πίεζε και προέτρεπε την ανήλικη να παράγει βίντεο και φωτογραφίες με στόχο την αποκόμιση κέρδους. Ακόμα, προτείνει την ενοχή της και για πορνογραφία, δηλαδή διανομή του υλικού σε συγκατηγορούμενούς της. Και οι δύο κατηγορίες της μαστροπείας έχουν επιβαρυντικό χαρακτήρα, καθώς η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης.

Ως προς τον δεύτερο βασικό κατηγορούμενο, γνωστό ως «Μιχάλη», ζητήθηκε να κριθεί ένοχος για διακεκριμένη μαστροπεία προσώπου νεότερου 15 ετών με σκοπό κέρδους και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου κάτω των 12 ετών. Τέλος, ζητήθηκε η αθώωση του για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής, καθώς φέρεται να υποστηρίχθηκε ότι δεν προέκυψε ότι συναντήθηκε με την 12χρονη.

Μια πρόταση που αγνοεί βασικά στοιχεία της δικογραφίας και του βουλεύματος

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, η εισαγγελέας φέρεται να χαρακτήρισε αρκετές φορές αληθείς και ειλικρινείς τις καταθέσεις της 12χρονης, κρίνοντας μάλιστα ότι το παιδί δεν παρουσίαζε κάποιο κίνητρο ώστε να πει ψέματα. Παρά το γεγονός όμως ότι η ανήλικη από τις πρώτες καταθέσεις της είχε υποστηρίξει πως ο Ηλίας Μίχος τη βίασε στο υπόγειο του καταστήματός του στον Κολωνό, υπό την απειλή όπλων και μαχαιριών, η εισαγγελέας καταδικάζει τον Μίχο για το πλημμέλημα της οπλοκατοχής, απορρίπτοντας πως η ύπαρξή τους συνδέεται με τον εκφοβισμό της με σκοπό να επιτύχει τον βιασμό της. 

Και αυτό, τη στιγμή που το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που παρέπεμψε την υπόθεση στο ακροατήριο επιβεβαιώνει πως η σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού από τον 55χρονο ξεκίνησε από την αποθήκη του καταστήματός του στον Κολωνό, όπου εργαζόταν ως καθαρίστρια. Εκεί, σύμφωνα με το βούλευμα, υπό την επίδειξη του όπλου και των μαχαιριών που είχε στην κατοχή του καθώς και με την απειλή ότι, αν δεν συμμορφωθεί στις ασελγείς πράξεις του, θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της, κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της και να την εξαναγκάσει να υποστεί κατ’ επανάληψη γενετήσιες πράξεις. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως ο Μίχος είχε οδηγήσει το κορίτσι πέντε φορές σε οίκο ανοχής, όπου κάθε φορά της έκλεινε ραντεβού με άγνωστους άντρες (οι περισσότεροι από την περιοχή του Κολωνού) και, αφού την κακοποιούσαν, η ανήλικη εισέπραττε και κατέβαλε αμέσως στον ίδιο τα ποσά που της έδιναν - στοιχείο το οποίο αντιτίθεται στην εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή του Μίχου από την κατηγορία της μαστροπείας σε οίκους ανοχής.

Μιλώντας στην Popaganda για την παραδοξότητα της πρότασης της εισαγγελέως, που παραβλέπει σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας, η συνήγορος υπεράσπισης της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου, δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε πρόχειρη, απαράδεκτη και προκλητική την πρόταση της κα. εισαγγελέως, και θα απαντήσουμε ανάλογα με την αυριανή αγόρευσή μας. Θεωρώ ότι η πρόταση θα καταρριφθεί και το δικαστήριο θα οδηγηθεί σε άλλη απόφαση από αυτή που πρότεινε η κα. εισαγγελέας για τον βασικό κατηγορούμενο. Πιστεύω, για την δικαίωση αυτού του παιδιού, ότι θα ανατραπεί πλήρως η πρόταση, η οποία είναι μη βασιζόμενη στα στοιχεία της δικογραφίας και τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Κατά την άποψή μου, δεν έγινε σωστή εκτίμηση των στοιχείων. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα αναλύσουμε αύριο, τα οποία οδηγούν σε εντελώς διαφορετική απόφαση από την πρόταση».

Σχετικά με τα σημεία του νόμου που στοιχειοθετούν το έγκλημα του βιασμού και τα οποία αγνοήθηκαν από την εισαγγελέα, η ίδια σχολίασε νωρίτερα στην ΕΡΤ πως, «Από την κατάθεση της ανήλικης, για την οποία η εισαγγελέας είπε ότι είναι απόλυτα ειλικρινής, προκύπτει άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι ο βασικός κατηγορούμενος έκανε την πράξη του βιασμού. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση ανηλίκου σε τέτοιες πράξεις. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι κάπως διαφορετικό, γιατί όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι που στη συνείδηση του κόσμου και της κοινής γνώμης είναι βιαστές, δεν παραπέμπονται για βιασμό, αλλά παραπέμπονται για γενετήσια πράξη με ανήλικο κάτω των 12 και των 11 επ’ αμοιβή. Για βιασμό παραπέμπεται μόνο ο βασικός κατηγορούμενος. Στον βασικό κατηγορούμενο για τον βιασμό ανηλίκου λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας έκρινε, ότι δεν υπήρξε βία και απειλή».

Αντιφατικά και ελλιπή τα επιχειρήματα για τον ρόλο της μητέρας

Όπως είχε γνωστοποιήσει η κα. Ταραχοπούλου σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας σχετικά με όσα η 12χρονη είχε καταθέσει για τη μητέρα της (η οποία παραμένει προφυλακισμένη για το αδίκημα της μαστροπείας έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών), «Αυτό που βλέπω είναι μία μητέρα προφυλακισμένη και παιδοβιαστές καταδικασμένους που κυκλοφορούν ελεύθεροι. Το κορίτσι λέει ξανά και ξανά πως η μητέρα του είναι αθώα, πως δεν γνώριζε για όσα βίωνε καθώς φοβόταν να της μιλήσει, και θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για την προφυλάκισή της. Στεναχωριέται πολύ για τη φυλάκισή της και φωνάζει από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, ενώ επαναλαμβάνει πως αυτός που την εξέδιδε ήταν ο Μίχος».

Βάσει της πρότασής της, η εισαγγελέας φέρεται να κρίνει ότι η μητέρα δεν είναι το πρόσωπο που εξώθησε αρχικά το παιδί στην πορνεία, και την κατηγορεί για το ότι, μοναδικό μέλημά της ήταν αν το παιδί της έφερνε τα χρήματα στο σπίτι, αφήνοντας έτσι αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το ποιο άτομο εξέδωσε τελικά το παιδί. Επίσης, κατηγορεί τη μητέρα για διακεκριμένη μαστροπεία αλλά δέχεται ότι είναι ο Ηλίας Μίχος το πρόσωπο που εγκατέστησε στο κινητό του παιδιού την εφαρμογή blindchat, για να κλείνει ραντεβού με τους «πελάτες», τους εν δυνάμει δηλαδή κακοποιητές της.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου, ο συνήγορος υπεράσπισης της μητέρας της 12χρονης, Απόστολος Λύτρας, δήλωσε πως δεν περίμενε την παρούσα εισαγγελική πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την προκλητική, ενώ θεωρεί ότι το δικαστήριο δεν θα έχει την ίδια άποψη με την εισαγγελέα. «Ειδικά όταν η εισαγγελέας ανέφερε πολλές φορές ότι πιστεύει την 12χρονη. Το κατέθεσαν ψυχολόγοι, ψυχίατρος που την παρακολουθεί ότι λέει την αλήθεια», και υπογράμμισε πως «υπάρχει μήνυμα του βασικού κατηγορούμενου που λέει στην 12χρονη “φέρε μου τα μισά χρήματα”, για το οποίο η εισαγγελέας είπε πως της το είπε χάριν αστεϊσμού». Αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση για τη μητέρα, ανέφερε πως υπάρχουν εισαγγελείς και μία δικαστής, οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη: «Από την πλευρά του βασικού κατηγορούμενου, πιστεύουν ότι η μητέρα δεν γνώριζε τι γίνεται με τον ίδιο», είπε, σχολιάζοντας ωστόσο πως «είναι δεδομένο ότι υπήρχε παραμέληση ανηλίκου από τη μητέρα».

Ο επανατραυματισμός της 12χρονης συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες και τα ΜΜΕ

Κατά τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης κατηγορίας, είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσουν να εξετάσουν το παιδί υπό την παρουσία ψυχολόγου. Από τον Οκτώβριο του 2022 που η 12χρονη κατήγγειλε τον κατ’ επανάληψη βιασμό της, μέχρι σήμερα, έχει κληθεί να καταθέσει πολυάριθμες φορές -περισσότερες από έξι- για μία διαδικασία, που, όπως είχαν καταγγείλει στην Popaganda η κα. Ταραχοπούλου και ο κ. Λύτρας, θα μπορούσε να έχει διεκπεραιωθεί μέσα σε δύο καταθέσεις. 

Τώρα, με τις επαναλαμβανόμενες καταθέσεις να έχουν προηγηθεί και με την εκ νέου έκθεση εντός της δικαστικής αίθουσας, σε όσα τραυματικά έχει βιώσει, το κορίτσι θα κληθεί πιθανώς να περιγράψει, ξανά, στιγμές φρίκης που έζησε, ενώ μάλιστα η εισαγγελέας έχει προτείνει την απαλλαγή του μαστροπού και βιαστή της από τις δύο βασικές κατηγορίες, και, γνωρίζοντας πως τα όσα έχει καταθέσει δεν ήταν αρκετά για να πιστέψει ο δικαστικός κόσμος ένα θύμα βιασμού και να παλέψει για την πλήρη δικαίωσή του και ενοχοποίηση των κακοποιητών του.

Η κα. Ταραχοπούλου είχε εξηγήσει σχετικά ότι, «Η καθυστέρηση των ερευνών που είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, είναι αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν αναγνωριστεί και υποδειχθεί από το παιδί από την πρώτη στιγμή. Η συνεχής εξέταση του παιδιού επίσης, πραγματοποιήθηκε σε ένα διόλου φιλικά χώρο για εκείνο, σε ένα δωμάτιο στη ΓΑΔΑ που δεν είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τον νόμο για να εξεταστεί ένα παιδί, αφού κανονικά θα έπρεπε να εξετάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο “Σπίτι του Παιδιού”. Η 12χρονη έχει κληθεί ξανά και ξανά να αναγνωρίσει αυτούς που το κακοποίησαν, ερχόμενη συνεχώς σε επαφή με τραυματικές καταστάσεις που προσπαθεί να ξεχάσει». 

Παράλληλα, ενήλικα και ανήλικα θύματα κακοποίησης παρακολουθούν τη ζοφερή πρόταση της εισαγγελέως, τρέμοντας ακόμα περισσότερο να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής και να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους, καθώς συνειδητοποιούν πως παραμένουν απροστάτευτα από ένα δικαστικό σύστημα που ενοχοποιεί τα θύματα και προστατεύει ή διευκολύνει τους θύτες. Η χθεσινή απόφαση έστειλε ένα εξοργιστικό μήνυμα: Μη μιλήσετε, μην καταγγείλετε. Ένα μήνυμα που αναπαράχθηκε ταχύτατα από τα mainstream media, όταν η Μάρα Ζαχαρέα έλαβε ως δεδομένο πως ο Μίχος ήταν ερωτευμένος με την ανήλικη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε μία σχέση συναινετική, όταν δήλωσε πως το κορίτσι «έχει πάρει άλλον δρόμο» για να πει πως ένα παιδί στα 12 του δεν εκδόθηκε, αλλά έκανε μια συνειδητή επιλογή, όταν η Τατιάνα Στεφανίδου άφησε να εννοηθεί σε πανηγυρικό κλίμα, πως, αν η πρόταση της εισαγγελέως γίνει αποδεκτή, θα εκτεθούν τα media που «προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια άλλη πραγματικότητα».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή (15/3), με τις αγορεύσεις των δικηγόρων της πλευράς της 12χρονης. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης κατηγορίας, η διάσκεψη του δικαστηρίου και ύστερα η τελική απόφαση. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
NEWS
Save