Το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου. Σε αυτό παίζει ρόλο το γεγονός ότι διεξάγεται κάθε τέσσερα επομένως η ανυπομονησία που δημιουργείται στο φίλαθλο κοινό είναι μεγάλη, ενώ πάντα ιντιγκάρει και η παρουσία των μεγαλύτερων αστεριών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που πάντα έχουν ως στόχο την κατάκτηση της κορυφής. Για αυτόν ακριβώς το λόγο παρουσιάζουν κάθε πτυχή του ταλέντου τους ανεβάζοντας συνεχώς το επίπεδο της διοργάνωσης. Έφτασε λοιπόν η ώρα το κοινό να υποδεχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας, με την ελπίδα ότι θα παρακολουθήσει παιχνίδια υψηλού θεάματος.
Πριν όμως απολαύσουμε τον Μέσι, τον Νειμάρ, τον Πογκμπά και τους άλλους σταρ του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, ζητήσαμε από την ομάδα της σελίδας El Sombrero να μας αφηγηθεί μερικές ιστορίες από προηγούμενες διοργανώσεις για να μπούμε στο κλίμα της φετινής διοργάνωσης.
Ποια είναι η πιο cult μορφή ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο; Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Τρίφον Ιβανόφ, ο «Λύκος της Βουλγαρίας». Ο αμυντικός που χαμογελούσε και ο αντίπαλος χεζόταν πάνω του, ο θεούλης που κάποτε αγόρασε ένα τανκ για να κάνει βόλτες στο χωριό του, ο τύπος που ξυριζόταν πριν το ματς και μετά το τέλος είχε κανονική γενειάδα, ο θρύλος που πριν τα ματς του Μουντιάλ του 1994 έλιωνε στην πισίνα, καπνίζοντας, τρώγοντας τηγανιτές πατάτες και πίνοντας μπύρα. Απλά αξεπέραστος.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη ομάδα - απογοήτευση που απέτυχε σε Μουντιάλ; Με βάση το υλικό και την ποιότητά τους, η Αργεντινή του 2002 με παίκτες όπως Κρέσπο, Μπατιστούτα, Αϊμάρ, Σιμεόνε, Ζανέτι, Σορίν, Αγιάλα κτλ και η Βραζιλία του 1966 με Πελέ, Γκαρίντσα, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο κτλ. Κυρίως επειδή αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση των ομίλων και οι δύο.
Ποια ήταν το πιο ολοκληρωμένο σύνολο που εμφανίστηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο; Αρκετές από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες ήταν σχετικά ολοκληρωμένες ομάδες, τουλάχιστον όταν έμπαιναν σε διαδικασία σύγκρισης με τις υπόλοιπες ομάδες της εποχής. Ακόμα και η Γερμανία του 2014 ήταν αρκετά ολοκληρωμένη και ανώτερη των υπολοίπων στους περισσότερους τομείς, αν σκεφτείς ότι είχε την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα του τουρνουά. Από πλευράς ρόστερ μάλλον η Βραζιλία του 2002 είχε το καλύτερο των τελευταίων χρόνων, με παικταράδες στις περισσότερες θέσεις, άσχετα που στο χόρτο η απόδοση της δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή.
Ποιο ήταν η χειρότερη ποιοτικά διοργάνωση; Εδώ πάντα μπαίνει το ζήτημα του πόσα Μουντιάλ έχει δει ο καθένας. Αφού μιλάμε ποιοτικά και μόνο, τότε το 1990, με αμυντικό ποδόσφαιρο, λίγα γκολ, την αποθέωση των καθυστερήσεων, πολλά πέναλτι και αρκετές κακές διαιτησίες μέχρι και στον τελικό. Το καλό ήταν ότι ουσιαστικά έφερε την κατάργηση της πάσας στον τερματοφύλακα.
Ποια χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί φαβορί στο φετινό Παγκόσμιο Κυπελλο; Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ομάδων: Στην πρώτη είναι η Βραζιλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία που ξεχωρίζουν, στη δεύτερη είναι το Βέλγιο, η Αργεντινή και ίσως η Πορτογαλία (αν ο Σάντος εμφανιστεί με το τυχερό δερμάτινο) και μετά όλες οι υπόλοιπες, που αν φτάσουν στα ημιτελικά θα το θεωρήσουν τρομερή επιτυχία.
Ποια ομάδα είχε την ποιότητα για να κατακτήσει το κύπελλο αλλά εν τέλει απέτυχε; Επειδή μιλάμε για μια διοργάνωση με νοκ-άουτ παιχνίδια που κρίνονται στις λεπτομέρειες, σχεδόν σε κάθε διοργάνωση έχουμε τέτοιες ομάδες. Ιστορικά όμως, αν θέλουμε να επιλέξουμε μία-δύο ομάδες, θα ήταν η Ολλανδία του 1974 και η Βραζιλία του 1982.
Έχουν τη δυνατότητα οι Ρώσοι να διοργανώσουν ένα ποιοτικό Παγκόσμιο Κύπελλο; Θεωρητικά ναι. Είναι μια μεγάλη χώρα που έχει ανάγκη τη θετική προβολή και επιθυμεί να κάνει επιτυχημένη διοργάνωση. Όλα θα φανούν στην πράξη πάντως. Το βασικότερο θα είναι οι οπαδοί των άλλων χωρών να μην πέσουν θύματα επιθέσεων από τους αγριεμένους ντόπιους χούλιγκανς, που όπως και οι ομάδες έκαναν προετοιμασία τόσο καιρό για να… υποδεχθούν τους καλεσμένους τους.
Ποια ομάδα μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης; Θα καταφέρει το Βέλγιο επιτέλους να δικαιώσει τον ποδοσφαιρικό χιπστερισμό που περιμένει εδώ και χρόνια κάτι καλό; Βαθιά μέσα μας πάντως θέλουμε Ουρουγουάη, γιατί λίγες ομάδες «βρωμάνε» ποδόσφαιρο τόσο πολύ όσο η «Σελέστε».
Με βάση το ρόστερ της κάθε ομάδας, μπορούμε φέτος να περιμένουμε ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό Παγκόσμιο Κύπελλο; Για το ποιοτικό σκέλος δεν βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά, αν και το προηγούμενο Μουντιάλ ήταν αντικειμενικά αρκετά καλό από πολλές απόψεις. Για το ανταγωνιστικό όμως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί υπάρχουν αρκετές ομάδες στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα και καμία που να ξεχωρίζει εντυπωσιακά. Ας ελπίσουμε ότι στην τελική τετράδα θα δούμε τουλάχιστον μια ομάδα-έκπληξη. Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από τέτοιες ιστορίες.