Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
29.04.2025

Με μπλακ άουτ στην Ελλάδα θα ανάβαμε λαμπάδες ίσα με τον μπόι μας

Όταν η Ισπανία βυθίστηκε στο σκοτάδι, οι κάτοικοί της έφαγαν με κεριά και έψαχναν μετρητά για να πληρώσουν. Εδώ θα κάναμε ξανά Πάσχα με θράκες στη Φωκίωνος.

Cover Photo: ©dk/Pexels

μπλακ άουτ

Στις 28 Απριλίου η Ισπανία βυθίστηκε στο σκοτάδι, λόγω ενός πρωτοφανούς μπλακ άουτ που επηρέασε και την Πορτογαλία, την Ανδόρα και τμήματα της νότιας Γαλλίας. Σκέψου τώρα να συνέβαινε το ίδιο στην Ελλάδα. Θα χορεύαμε το συρτάκι της Βίσση στο σκοτάδι, θα ψάχναμε ATM σαν Pokémon και ο Άδωνις θα έδινε συνέντευξη μέσω φτερωτού courier.

Εν τω μεταξύ, περισσότερη ενέργεια θα σπαταλούσαν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας για να μας πείσουν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, παρά για να λύσουν άμεσα το πρόβλημα. Σαν ένας μικρός πανελλήνιος διαγωνισμός για το ποιος θα κατηγορήσει ποιον, πρώτος.

Η μεγάλη αυτή διακοπή ρεύματος είχε σοβαρές επιπτώσεις στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τις βασικές υπηρεσίες. Στην Ισπανία, το μετρό και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες σταμάτησαν, τα φανάρια έπαψαν να λειτουργούν, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, και πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε ασανσέρ. Τα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης αντιμετώπισαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Στην Πορτογαλία, το μετρό της Λισαβόνας και οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες διακόπηκαν, ενώ τα νοσοκομεία βασίστηκαν σε γεννήτριες για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Οι πολίτες στην Ισπανία πάντως αντιμετώπισαν την κατάσταση με ψυχραιμία, χρησιμοποιώντας κεριά για φως και αναζητώντας μετρητά καθώς τα ΑΤΜ δεν λειτουργούσαν. Στη Μαδρίτη, οι δρόμοι γέμισαν πεζούς, ενώ τα μέσα μεταφοράς και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρέλυσαν. 

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με το 61% να καλύπτεται μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ μέχρι τις 7:00 π.μ. της 29ης Απριλίου, είχε αποκατασταθεί το 99,95% στην Ισπανία. Αυτό το μπλακ άουτ ανέδειξε την ευπάθεια των διασυνδεδεμένων ενεργειακών συστημάτων και την ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών σε ακραία φαινόμενα

μπλακ άουτ

©EPA/CARLOS DE SAA

Η νύχτα πέφτει στην Ελλαδίτσα

Ας πούμε λοιπόν ότι εκεί που δουλεύουμε ή κανουμε τη βόλτα μας στα μαγαζιά, ένα αντίστοιχο σκηνικό συμβαίνει εδώ. Μια ξαφνική διακοπή ρεύματος βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι για 48 ώρες. Αρχικά, για να μην ξεχνιόμαστε, πολλοί από εμάς αντί να τρέξουν να ανάψουν κεριά, πιθανότατα περνούν την πρώτη ώρα προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί δεν έχουν σήμα στο κινητό. Γιατί φυσικά, πιο σημαντικό είναι ένα ποστ αγανάκτησης στα social media για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. Κάποιοι που καταφέρνουν να βρουν σήμα (και έχουν και γεμάτο power bank εννοείται), γεμίζουν το X με hashtags τύπου: #σκοταδισμός.​

Ο Πρωθυπουργός βγαίνει σε διάγγελμα, εξηγώντας ότι το μπλακ άουτ οφείλεται στον ήλιο της Ελλάδας και ότι η κυβέρνηση είχε προβλέψει το φαινόμενο, αλλά δεν ήθελε να πανικοβάλει τον κόσμο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη» και ότι «αν δεν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις, θα ήμασταν στο σκοτάδι για μια εβδομάδα».​

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι η διακοπή ήταν προγραμματισμένη για συντήρηση του δικτύου και ότι οι πολίτες είχαν ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας του. Βέβαια, κανείς μας δεν έχει δει την ανακοίνωση. ​Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ πάντως (τρου στόρι), σε περιπτώσεις πολυήμερων διακοπών ρεύματος, προβλέπονται αποζημιώσεις έως 2.000 ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά (σιγά μη δεν υπήρχε αλλά), οι αποζημιώσεις αυτές συνδέονται με τα ετήσια ρυθμιζόμενα τέλη και τον χρόνο διακοπής και δεν καταβάλλονται σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών, όπως κακοκαιρίες. ​Άρα ποιος φταίει; Ο ήλιος φταίει. Εδώ δεν έχουμε γιατρούς στα νοσοκομεία, ασφαλή τρένα και φτιαγμένα πεζοδρόμια, θα δώσουμε αποζημιώσεις σε τόσα νοικοκυριά για ένα απλό μπλακ άουτ; Είμαστε σοβαροί; Ο καιρός φταίει για όλα. Μια χαρά είμαστε.

μπλακ άουτ

Ισπανία. ©EPA/TONI ALBIR

Το χρονικό των 48 απολίτιστων ωρών

Ας δούμε λοιπόν με ψυχραιμία πώς θα ήταν η ζωή στην Ελλάδα χωρίς ρεύμα για 48 ώρες.

Το πρώτο σοκ: Ξυπνάς (αν έχεις ξυπνητήρι μπαταρίας, αλλιώς δεν ξυπνάς) και το πρώτο που πας να κάνεις είναι να τσεκάρεις Instagram. Μπααα. Τίποτα. Ούτε σήμα, ούτε Wi-Fi, ούτε δεδομένα, ούτε τίποτα. Τα δίκτυα κινητής έχουν πέσει μαζί με το ρεύμα γιατί, μαντέψτε, οι κεραίες θέλουν ρεύμα για να δουλέψουν. Άρα, όχι TikTok, όχι memes, όχι κουτσομπολιό με τη Σούλα για το τι είπε η Κούλα. Το μόνο social network που λειτουργεί πλέον είναι το “παράθυρο-μπαλκόνι”.

Supermarket Hunger Games: Πεινάς. Και θυμάσαι ότι στο ψυγείο έχεις κάτι φέτες γαλοπούλα και μισό γιαούρτι. Άντε να πας σούπερ μάρκετ. Φτάνεις εκεί, κι είναι όλα κλειστά γιατί τα αυτόματα ρολά δεν ανοίγουν χωρίς ρεύμα. Όσα έχουν μείνει μισάνοιχτα, γίνονται πεδίο μάχης, σαν σκηνές από "Mad Max" με καρότσια. Κανένα POS δεν λειτουργεί, ATM νεκρά, τα ψυγεία κλειστά κι αυτά, ενώ μέσα, τα τυριά και τα γιαούρτια αρχίζουν ήδη να γίνονται λιωμένο παγωτό που κολλάει στο χέρι. Αν είσαι τυχερό βρε και έχεις μετρητά και το σούπερ μάρκετ κάνει τον Μπακάλη τον Κυρ Στέφανο, με το παλιό κλασικό τεφτέρι, καταφέρνεις να φύγεις με κάτι να βάλεις στο στόμα σου. Για τα χαρτιά υγείας δεν το συζητάμε. Τα έχουν ήδη πάρει άλλοι.

μπλακ άουτ

Πορτογαλία. ©EPA/TIAGO PETINGA

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα: Θερμοσίφωνας RIP. Γυρνάς σπίτι μετά το survival trip στο σούπερ μάρκετ και θυμάσαι ότι χωρίς ρεύμα, δεν έχεις ζεστό νερό να πλυθείς. Εδώ παίζει είτε γκαζάκι με βραστό νερό σε κατσαρόλα ή κανάτα (αναγεννησιακές χλιδές), είτε ψεύτικο χαμόγελο ότι σε αυτή την ηλιόλουστη χώρα ποιος χρειάζεται ζεστό νερό.

Τραπεζικά ραντεβού με την απόγνωση: Ούτε κάρτες, ούτε ανέπαφα, ούτε web banking, ούτε e-banking, ούτε mobile banking. Λεφτά; Ποια λεφτά; Όποιος είχε μετρητά στο σπίτι, βασιλιάς. Οι υπόλοιποι; Ψάχνουν κάπου στα παλιά παλτά τα ξεχασμένα εικοσάρικα από την καραντίνα του 2020. Α, ναι, είναι και κάποιοι καημένοι κλεισμένοι στην πόρτα ασφαλείας της τράπεζας και περιμένουν να τους βγάλουν. Και αν τύχει και μπεις σε ασανσέρ λίγο πριν πέσει το ρεύμα, ε… τα λέμε σε 48 ώρες. Με τη γιαγιά, το μασούρι και το βιβλιάριό της να σου κάνουν παρέα.

“Η πτήση σας ακυρώθηκε, λυπούμαστε πολύ": Τα αεροδρόμια χωρίς ρεύμα κλείνουν. Δεν λειτουργεί τίποτα: check-in, έλεγχοι ασφαλείας, πύλες επιβίβασης, τίποτα. Άνθρωποι κοιμούνται στα πατώματα, τουρίστες κλαίνε και ο Κυριάκος δηλώνει: «Είμαστε υπερήφανοι που διαχειριζόμαστε την κρίση με τη μέγιστη ψυχραιμία», την ίδια ώρα που στην αίθουσα αναχωρήσεων η μόνη ψυχραιμία είναι τα παγωμένα σάντουιτς.

Hello darkness my old friend: Ποιο Netflix, ποιο laptop, ποιον κόσμο; Χωρίς φως, χωρίς τηλεόραση, χωρίς υπολογιστή, χωρίς ψυγείο, χωρίς κουζίνα. Το μόνο entertainment o γείτονας που τραγουδάει α καπέλα το “Θεεεεεμουυυ τη δεύτερη φοράαα, που θα ‘ρθωωωω για να ζήσωωω” και το παραθύρι σου που ανοιγοκλείνει από τον αέρα.

μπλακ άουτ

Ισπανία. ©EPA/BRAIS LORENZO

Πλιάτσικο: Συναγερμοί χωρίς ρεύμα; Άχρηστοι. Ποιος να μάθει ότι κάτι σου συμβαίνει και ποιος να έρθει να σε σώσει; Κάπου στο βάθος αρχίζουν τα πρώτα πλιάτσικα, άντε να γαβγίσει κάνας σκύλος για να σωθεί η κατάσταση.

Ταχυδρομικό περιστέρι: Σε όλο αυτό το έπος, ο Άδωνις προσπαθεί να δώσει live συνέντευξη αλλά φυσικά το κινητό δεν πιάνει, έτσι βάζει ένα σημείωμα σε περιστέρι και το στέλνει στον ΣΚΑΪ. Το μήνυμα γράφει: «Η ευθύνη βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που δεν άνοιξε τις αναγκαίες γεννήτριες. Εμείς τα είχαμε όλα έτοιμα, αλλά μας πρόλαβε το σύμπαν. Η κυβέρνηση δεν φταίει σε τίποτα. Αντιθέτως, είναι θαύμα που ακόμα αναπνέουμε με τέτοια παγκόσμια συγκυρία». Το περιστέρι, εν τω μεταξύ, χάνεται πάνω από τον Κηφισό. 

μπλακ άουτ

Ισπανία. ©EPA/SERGIO PEREZ

Ήδη έχουν περάσει 5 ώρες χωρίς ρεύμα και έχουμε επιστρέψει σε παλιές, καλές συνήθειες. Κανένας φρέντο εσπρέσο (είχαμε και στο χωριό μας εσπρέσο;), επιστροφή σε φραπέ στο σέικερ και ελληνικός καφές στο γκαζάκι. Στο ίδιο γκαζάκι και αυγά μάτια με πατάτες για φαγητό, δεν θέλω να σκέφτομαι πόσα κρέατα θα έχουν χαλάσει με τα ψυγεία νεκρά. Στους δρόμους κάποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μείνει σε άκυρα σημεία, τα φανάρια δεν λειτουργούν, οι οδηγοί μοιάζουν με αντάρτες σε στρατιωτικά καμιόνια και στο Σύνταγμα σουβλίζουνε αρνιά. 

Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε ρουφηξιές φραπέ στο σκοτάδι και προσπάθειες να φορτίσουμε το κινητό με ηλιακό πάνελ από το Jumbo, συνειδητοποιούμε τη σκληρή αλήθεια: δεν είμαστε έτοιμοι για την Αποκάλυψη. Ούτε καν για ένα απλό μπλακ άουτ 48 ωρών.

μπλακ άουτ

Ισπανία. ©EPA/RODRIGO JIMENEZ

Και μετά;

Όταν επιστρέφει το ρεύμα, είμαστε άλλοι άνθρωποι. Έχουμε κάνει νέους φίλους στην ουρά του σούπερ μάρκετ. Έχουμε βγάλει 48.000 φωτογραφίες για vlog με τίτλο: “Power to the people”, έχουμε βρει 45 εναλλακτικούς τρόπους για να φτιάξουμε καφέ χωρίς καφετιέρα και όσο ο Άδωνις πανηγυρίζει ότι: «Ο ελληνικός λαός έδειξε απαράμιλλη ωριμότητα και αξιοπρέπεια», ακόμα ψάχνουμε χαρτί τουαλέτας σε κάποιο μπακάλικο ξεχασμένο. Τι άλλο θέλουμε;

Η πραγματικότητα (;)

Μετά το φιάσκο της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο δικό μας υπουργείο Ενέργειας για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος να συμβεί ένα αντίστοιχο μπλακ άουτ στην Ελλάδα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), των Διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) καθώς της Εθνικής Αρχής κυβερνοασφάλειας. Όπως αποφάνθηκαν η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ένα γενικευμένο μπλακ άουτ καθώς εκτός από τα δικά της ενεργειακά αποθέματα είναι διασυνδεδεμένη με την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και την Αλβανία. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι πριν τα Τέμπη, όλα υποτίθεται ότι λειτουργούσαν ρολόι στους σιδηροδρόμους μας, οπότε ας ευχηθούμε απλά… Καλή επιτυχία Ελλάδα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save