Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.05.2022

Μόσχα: Η μεγάλη επέτειος της Ρωσίας, σε έναν κόσμο ταραγμένο

Η στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας Νίκης στην Μόσχα σηματοδοτεί τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέτος, τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας ήταν όλα στραμμένα σε αυτό το γεγονός.

Φωτογραφίες: EPA/ MAXIM SHIPENKOV, YURI KOCHETKOV, ANATOLY MALTSEV

Η Ημέρα της Νίκης γιορτάζεται από όλον το δυτικό κόσμο. Αποτελεί την μεγάλη εθνική γιορτή της Ρωσίας και η συγκεκριμένη ημέρα είναι αργία για όλους τους πολίτες της χώρας.

Ξεκίνησε να γιορτάζεται μετά την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945, ξημερώματα της 9ης Μαΐου. Σηματοδοτεί την νίκη του Ανατολικού Μετώπου ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα του Άξονα και τον τερματισμό, με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Θεωρείται το σπουδαιότερο πολεμικό γεγονός της σοβιετικής ιστορίας και ένα από τα σπουδαιότερα της παγκόσμιας σύγχρονης ιστορίας.

Φέτος ειδικά, τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας ήταν όλα στραμμένα στην Μόσχα και σε αυτό το γεγονός. Περίμεναν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναφέρει στην ομιλία που θα εκφωνούσε στην Κόκκινη Πλατεία, τις προθέσεις του για την εξέλιξη του αιματηρού πολέμου με την Ουκρανία, που κλείνει περισσότερο από δύο μήνες επί του πεδίου και γίνεται όλο και σφοδρότερος, όσο περνάει ο χρόνος.

Με εκατομμύρια αμάχους εκτοπισμένους και πρόσφυγες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Με χιλιάδες νεκρούς και από τα δύο στρατόπεδα. Με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες να συρρικνώνονται ραγδαία ακόμα και σε πιο φιλελεύθερες κοινωνίες. Με τεράστιες οικονομικές συνέπειες που, λόγω της παγκοσμιοποίησης, προκαλούν ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες ανισότητες και πείνα στις πιο αδύναμες χώρες του πλανήτη. Τέλος, με έναν πυρηνικό όλεθρο να σκιαγραφείται πια από τα πιο επίσημα χείλη, ως μία, όχι τόσο μακρινή, σκοτεινή διαλυτική πιθανότητα.

παρέλαση

Ρώσος αξιωματικός στέκεται ακίνητος μπροστά από τα στρατεύματα που παρελαύνουν, για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης, στην Κόκκινη Πλατεία. Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

Μόσχα

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετά το πλήθος που παρακολουθεί τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

παρέλαση

Μόσχα

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω από δύο αξιωματικούς της Ρωσικής Φρουράς, πηγαίνει προς την θεωρείο, για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης. Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

παρέλαση

Ρωσίδες αξιωματικοί του στρατού ξηράς συμμετέχουν στη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

Μόσχα

Ρώσοι καταδρομείς στη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης. Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

παρέλαση

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

Μόσχα

Ρωσικά τανκς T-72B3M περνούν στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

παρέλαση

Ρωσικά αμφίβια οχήματα μάχης πεζικού περνούν μέσα από την Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου χαιρετά στρατιωτικά Ρώσους αξιωματικούς κατά τη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022.

Μόσχα

Ρωσίδες αξιωματικοί συμμετέχουν στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, 09 Μαΐου 2022. EPA/ANATOLY MALTSEV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save