Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
08.07.2019

«Πες εκεί ένα “αμ βερι χαπι, Μητσοτάκης φορ εβερ, να τελειώνουμε”».

Στα εκλογικά περίπτερα, στις πλατείες Κλαυθμώνος και Συντάγματος, το κέντρο της Αθήνας δεν έμοιαζε να είναι σε κλίμα εκλογών.

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS

«Θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνθεση των ανθρώπων που ψήφισαν. Δηλαδή αν τελικά είναι οι ρομά, αν τελικά είναι αυτοί με τις ιδιαιτερότητες, αν είναι οι ταλαιπωρημένοι των φυλακών, αν είναι τελικά οι λαθρομετανάστες που πήρανε διαβατήρια», είπε ο Αλέξης Κούγιας σχολιάζοντας σε πάνελ τα πρώιμα νούμερα των εκλογών.

Ο συντονιστής της συζήτησης, Νίκος Χατζηνικολάου απάντησε, «Κύριε Κούγια, αυτό δεν ακούγεται δημοκρατικό».

Ο καλεσμένος ανέπτυξε την άποψή του. «Αν η αισθητική της Αριστεράς είναι οι ρομά, οι ιδιαιτερότητες, οι ταλαιπωρημένοι των φυλακών… Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα να έχεις σαν ψηφοφόρο σου τον ανεξάρτητο που δεν περιμένει το επίδομα. Εσείς θα χαιρόσασταν να σας ψηφίζουν αυτοί; Εγώ θα χαιρόμουν να με ψηφίζουν οι άλλοι». Όπου διαβάζετε ιδιαιτερότητες, ο Αλέξης Κούγιας εννοεί τους ομοφυλόφιλους -το διευκρίνισε έπειτα από σχετική ερώτηση που του έγινε. 

«Εμένα η άποψή μου είναι ότι είναι σοκαριστική η άποψή σας», ανταπάντησε ο παρουσιαστής και συνέχισε «δεν μπορεί να λέτε ότι έχει άλλο βάρος η ψήφος ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ατόμου που ψηφίζει. Είναι ό, τι πιο φασιστικό έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό. Ακούτε κύριε Κούγια; Είναι απολύτως φασιστική άποψη. Ένας άνθρωπος σαν εσάς, καλλιεργημένος, κάνει μια τέτοια τοποθέτηση που ούτε Χρυσαυγίτες της κακιάς ώρας δεν την κάνουν».  

Ο Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του Νίκου Χατζηνικολάου, αφού απ’ όσο θυμάται είναι γιος υπουργού. 

«Γιος υπουργού ο οποίος έγινε υπουργός όταν εγώ ήμουν 25 ετών. Καταλάβατε; Μεγάλωσα στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπήρχανε ρομά και μουσουλμάνοι, μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη, σε μια πολύ φτωχή γειτονιά και έμαθα να εκτιμώ όλους τους ανθρώπους το ίδιο και όχι με βάση το χρώμα του δέρματος ή τη σεξουαλική συμπεριφορά. Είναι θλιβερά αυτά που μας λέτε. Λυπάμαι πάρα πολύ», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου λήγοντας τη συζήτηση.

Λίγα λεπτά αφότου παρακολουθήσαμε την παραπάνω τηλεοπτική διαμάχη, από το γραφείο της Popaganda η είδηση ανέβαινε με τίτλο «Μπράβο στον Νίκο Χατζηνικολάου για την απάντηση που έδωσε στο φασιστικό παραλήρημα του Αλέξη Κούγια». Η είδηση έγραφε «ο γνωστός ποινικολόγος ξεκίνησε να λέει κάτι μπαρούφες για τους Ρομά αλλά και για τους ομοφυλόφιλους, υποστηρίζοντας ότι είναι διαφορετικοί άνθρωποι από τους υπόλοιπους. Ο δημοσιογράφος αντέδρασε έντονα και έκοψε τον λόγο από τον Αλέξη Κούγια κατηγορώντας τον για φασισμό». Και μετά πέφτει το βίντεο. 

Μερικά βήματα πιο πέρα από την Κολοκοτρώνη, τρεις εκ των συγκεντρωμένων στο περίπτερο της Κλαυθμώνος της ΝΔ δεν συνασπίζονται με την άποψη περί μπαρούφας από τον ποινικολόγο.

Ζητάνε να αλλάξει το κανάλι, να παίζει ΣΚΑΙ και στις δύο οθόνες, αφού ο παρουσιαστής είναι «πουλημένος», «προδότης», «τις ξέρουμε και τις δικές του σεξουαλικές προτιμήσεις». 

Την ώρα που το πρώτο exit poll δείχνει τη Νέα Δημοκρατία μεταξύ 38,5 – 41,5%, ΣΥΡΙΖΑ 27 – 30%, ΚΙΝΑΛ 6,5 – 8%, ΚΚΕ 5 – 6%, ΜέΡΑ25 3 – 4%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,8 – 3,8%, Ελληνική Λύση 2,8 – 3,5%, οι κάμερες, οι άνθρωποι στα συνεργεία των τηλεοπτικών δικτύων μοιάζουν να είναι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του πρώτου κόμματος.

Η ασφάλεια είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης και δύο κυρίες φαίνονται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες με αυτό γιατί «δεν είχαν όπλα, δεν είχαν κράνη, δεν άφηναν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Οι υποσχέσεις της ΝΔ για προσλήψεις και παροχή εξοπλισμού στον κλάδο τις ανακουφίζουν, αφού η μία εκ των δύο θα σταματήσει πλέον να ξοδεύει μεγάλα ποσά σε ταξί όπως κάνει τώρα που φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ στην Αθήνα. 

Η τρίτη που μπαίνει στην παρέα πλειοδοτεί στην κουβέντα βάζοντας και τον παράγοντα του Δήμου της Αθήνας, ο οποίος κατά την ίδια, «ευτυχώς είναι δικό μας. Ήμουν μπροστά όταν έλεγε σε εκείνα τα παλιόπαιδα στα Πετράλωνα να κάνουν τον σταυρό τους να μη βγει δήμαρχος. Θα τους διαλύσει».

Υπάρχουν τρία είδη σημαιών του κόμματος στο σημείο: Εκείνη που γυρνάει τον χρόνο στα ‘80s, που κάποτε ήταν λευκή και το πέρασμα του χρόνου την κιτρίνισε και τις δημιούργησε ξέφτια. Στο merch που έχει στηθεί, στο σημείο δηλαδή των πλανόδιων πωλητών που δεν χάνουν κάθε είδους μεγάλο ιβέντ και δίπλα στον πάγκο με τους ξηρούς καρπούς, ακατάλληλα για τις θερμοκρασίες κασκόλ και βαθιά μπλε σημαίες υπενθυμίζουν το παλιό έμβλημα του κόμματος, τον φλεγόμενο πυρσό, τον πιο εμφανή τουλάχιστον γιατί εξακολουθεί να υπάρχει. 

Την πιο επικαιροποιημένη, το νέο λόγκο σε royal blue φόντο την βαστάει ο 17χρονος ψηφοφόρος που καθώς ρίχνει τον ηλικιακό μέσο όρο προσελκύει πολλές από τις κάμερες που θέλουν μια δήλωση του, κάμερες τόσο των εντός όσο και των ξένων μίντια. Ένας κύριος νουθετεί τον νεαρότερο εκ των παρευρισκομένων λέγοντάς του πως «εδώ μιλάμε ελληνικά, ελληνικά να μιλάς. Πες εκεί ένα “αμ βερι χαπι, Μητσοτάκης φορ εβερ, να τελειώνουμε”». 

Επιστρέφοντας όμως στη σημαία, τρία μικρά παιδιά  διεκδικούν για να την ανεμίσουν ενώ ο ενήλικας συνοδός τους προτείνει να τη δώσουν στον «κλαψιάρη» της οικογένειας «για να ηρεμήσει».

Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ακούγεται από κάποιον που αμφιβάλλει αν θα δώσει συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναλαμβάνει καθήκοντα από αύριο. 

«Για να τον δω τώρα, θα βγει;», αναρωτιέται ένας εκ των συγκεντρωμένων για να λάβει την απάντηση από μια γυναίκα πίσω του «τώρα θα πάει στο κότερο πάλι, θα κάνει αρκετές διακοπές».

Στην πλατεία που δεν θύμιζε με τίποτα νίκη κόμματος άλλων εποχών στο κέντρο της Αθήνας,  δύο δημοσιογράφοι συζητάνε μεταξύ τους για το ότι δεν έχουν πολύ υλικό να γυρίσουν στη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, δύο από τους άντρες που νωρίτερα συμφωνούσαν ενάντια στον Νίκο Χατζηνικολάου δημιουργούν ένταση, αφού ο ένας ισχυρίζεται πως ο άλλος δεν πιστεύει στην αυτοδυναμία και το ψιθυρίζει, γι΄αυτό καλύτερα να πάει στην Κουμουνδούρου

Ο μεταξύ τους διαπληκτισμός τελειώνει όταν στο πάνελ εμφανίζεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα να συσπειρωθούν εκ νέου απέναντι στον «ταβερνιάρη» που «καλύτερα να πάει να κάνει κανένα συνέδριο αντί να μιλάει». 

Για εκείνους που στέκονται σε επικίνδυνη για τα μάτια τους απόσταση από την οθόνη «η Κεφαλονιά είναι γεμάτη παλιοκομμούνια, γι΄αυτό δεν δίνει μεγαλύτερη διαφορά», ενώ ένας κύριος δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναβρεθεί προς Αχαΐα μεριά.

Προς Σύνταγμα μεριά, στο κεντρικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που ακούγεται είναι ο θόρυβος που κάνει η σιωπή, οι εκτιμήσεις των εκλογικών αναλυτών για το τελικό αποτέλεσμα, ο σχολιασμός για το εκλογικό εκτόπισμα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς από το κρατική τηλεόραση. Η ένταση της τηλεόρασης είναι ανεβασμένη. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic είναι πλέον σε θέση να ανακοινώσουν τα πιο ασφαλή συμπεράσματα και πιο ακριβή αποτελέσματα των 21:00. Όπως λένε, η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι  θα μείνει εκτός Βουλής. Και τότε μόνο η γενικευμένη σιωπή σπάει με ένα δυνατό χειροκρότημα. Και έπειτα ένα δεύτερο, και ένα τρίτο στην επανάληψη της πιο ενθαρρυντικής είδησης των εθνικών εκλογών 2019. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
NEWS
Save