Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.03.2021

Νέα Σμύρνη: Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει πώς έσπασαν τα πλευρά του νεαρού στην πλατεία

«Δεν πάνε να συνετίσουν. Πάνε να σακατέψουν», υποστηρίζει ο Ηλίας Αθανασίου, ο οποίος πήγε να πάρει μπέργκερ και βρέθηκε θεατής απίστευτων σκηνών βίας την Κυριακή 07/03 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Μίλησε στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη.

Ένας νεαρός που συνομιλεί με δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ. Και ξαφνικά, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάτι, όπως αποκαλύπτει το ερασιτεχνικό βίντεο που διαδόθηκε σαν αστραπή στα social media (την ώρα που τα περισσότερα Μέσα εμφάνιζαν «αόρατη» ομάδα 30 ατόμων να επιτίθεται στις αστυνομικές δυνάμεις), άρχισε να ξυλοκοπείται λυσσαλέα, με σιδερένια γκλομπ. Ενώπιον σοκαρισμένων οικογενειών, μικρών παιδιών, παππούδων, ο νεαρός ούρλιαζε: ΠΟΝΑΩ. 

Κυριακή απόγευμα, 7 Μαρτίου 2021. Τρίτο lockdown. Η "καρδιά" μιας μεσοαστικής γειτονιάς φιλήσυχων πολιτών, η Πλατεία Νέας Σμύρνης, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί γιατί, μετατρέπεται σε τόπο βασανιστηρίων πολιτών.

Ο 53χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός Ηλίας Αθανασίου, γέννημα θρέμμα νεοσμυρνιώτης, είναι ο αυτόπτης μάρτυρας (ο άνδρας με την αλογοουρά που συνομιλεί με τους αστυνομικούς στα βίντεο της άγριας κακοποίησης του νεαρού) που περιγράφει στην Popaganda λεπτό προς λεπτό τι ακριβώς συνέβη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το συγκεκριμένο απόγευμα, που είχε κατευθυνθεί ανυποψίαστος σε μπεργκεράδικο, στη γωνία της, για να παραγγείλει φαί.

Στο τέταρτο που ετοιμαζόταν η παραγγελία του και του ζητήθηκε να περιμένει απέξω, ο κ.Αθανασίου βρέθηκε τυχαία ενώπιον των πρωτοφανών σκηνών που μας αφηγείται. Λίγη ώρα μετά τα συμβάντα ενώθηκε κι αυτός, ένας άνθρωπος που, όπως δηλώνει, δεν έχει σχέση με τον Κουφοντίνα, με κόμματα ή με κινήματα, στην αυθόρμητη πορεία διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας, που οργάνωσαν κάτοικοι της Νέας Σμύρνης προς το Αστυνομικό Τμήμα, αλλά διαλύθηκε με χημικά. Και σήμερα (στις 6 μ.μ.) θα δηλώσει παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων που θα ξεκινήσει από την πλατεία Νέας Σμύρνης.

Παραθέτουμε αυτούσια την μαρτυρία του, ένα ανατριχιαστικό ντοκουμέντο της άγριας αστυνομικής βίας κατά πολιτών, χωρίς καμία παρεμβολή. Βρισκόταν ελάχιστα μέτρα από τα ζοφερά συμβάντα.

«Πήγα να παραγγείλω από το μπεργκεράδικο στη γωνία της πλατείας. Μου ζητήθηκε να περιμένω ένα τέταρτο απέξω, ώσπου να ετοιμαστεί η παραγγελία μου. Ήμουν μόνος. Ευτυχώς που ήμουν μόνος μου. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα παιδιά μου μια τέτοια χρήση βίας σε ανθρώπους που δείχνουν και συμπεριφέρονται τόσο πράα και νορμάλ. Γιατί μπορεί οι άνθρωποι στην πλατεία να είχαν αγανακτήσει με τους αστυνομικούς και να το εξέφρασαν, αλλά δεν έγιναν υβριστικοί.

Το σκηνικό ξεκίνησε λίγο πιο πάνω, στην πλατεία με τις δυνάμεις ΔΙΑΣ και δυο από τις κυρίες που είχαν βγει για βόλτα, οι οποίες είπαν ότι θα κάνουν καταγγελίες εναντίον τους. Οι μοτοσικλετιστές είχαν μια αγενέστατη και απρεπέστατη συμπεριφορά στον τρόπο που διέταξαν τις γυναίκες να εγκαταλείψουν το παγκάκι. «Θα δείτε τι θα πάθετε», τις απείλησαν χωρίς λόγο. Ακολούθησε μια αδικαιολόγητη λεκτική βία εκ μέρους των αστυνομικών σε βάρος μανάδων με παιδιά, κάτι το οποίο ξεσήκωσε τον κόσμο της πλατείας, που ήταν οικογενειάρχες με παιδιά, κάποιοι νεαροί και αρκετοί ηλικιωμένοι.

Μπροστά μου είδα ο ένας από τους δυο αστυνομικούς, που φαίνεται στο βίντεο ότι βάραγε με τόσο μένος το νεαρό παλικάρι, να προσπαθεί να του πάρει ένα χαρτί που είχε στην εσωτερική του τσέπη. Του λέει "τι είναι αυτό που έχεις;". Το παιδί του απάντησε "Να μην σε νοιάζει". Ήταν ένα Α4 διπλωμένο. Δεν ξέρω αν ήτανε προκήρυξη για τον Κουφοντίνα ή κάτι από τον αντεξουσιαστικό χώρο. Τελοσπάντων, δεν είχε πει, δεν είχε προκαλέσει, δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα το παλικάρι, δεν είχε κάνει τίποτα. Καθόταν ακριβώς δίπλα μου και συζητάγαμε με αυτόν τον αρχιφύλακα, όσο μπορείς να συζητήσεις μαζί του. Συζητάγαμε οι τρεις και υποτίθεται ότι του έλεγε σε τι κατάσταση είναι οι ίδιοι και πώς συμπεριφέρονται οι πολίτες στην πλατεία. Και τότε ανέφερε ο νεαρός: είμαι δικηγόρος. Κι ο αρχιφύλακας  του απάντησε: Κι εγώ είμαι δικηγόρος της μάνας σου.

Είχανε ήδη βάλει σε κάποιον χειροπέδες, που ήταν στην μεριά την επάνω της πλατείας. Εγώ του λέω «συγγνώμη, είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή; Είστε σε μια πλατεία γεμάτη με καρότσια και παιδιά! Υπάρχουν μικρά παιδιά με ποδήλατα. Παιδιά κλαίνε γύρω μας. Σας κοιτάνε και σας τραβάνε βίντεο από 10 μεριές. Δεν πρέπει να είστε πιο συνετοί σε αυτό που κάνετε;». Αυτός δεν με κοίταζε καν. Με άκουγε αλλά κοίταζε πέρα. Γιατί ήμουνα στο μισό μέτρο από αυτόν.

Έρχεται ένας υφιστάμενός του αρχιφύλακα και δεν ξέρω τι συνεννοηθήκανε. Και τότε είπε στο παιδί, που μετά ξυλοκοπήθηκε άγρια, να δώσει αυτό που έχει στην τσέπη. Το παιδί δεν υπάκουσε κι εκείνος προσπάθησε με τη βία να του πάρει το χαρτί, τα χαρτιά, τα έγγραφα Α4, δεν ξέρω τι ήταν, από τη τσέπη  του, μπροστά στα μάτια μου. Επειδή αντιστεκόταν το παιδί βγάλανε τα πτυσσόμενα γκλομπ. Υπάρχει κι ένα βίντεο που φαίνεται ότι μαζεύει τελικά ο αστυνομικός ένα έγγραφο από κάτω.

Του νεαρού του την πέσανε συνολικά 2-3 από την ομάδα ΔΙΑΣ με πτυσσόμενα γκλομπ κι αρχίζουν και τον βαράνε στις κλειδώσεις. Ήταν καθαρό πού τον χτυπούσαν. Δηλαδή, δεν πάνε να χτυπήσουν κάποιον για να τον θέσουνε εκτός μάχης, να τον συνετίσουν ή να τον φοβίσουν. Πάμε να χτυπήσουμε κάποιον για να τον σακατέψουμε. Χτύπημα με σιδερένιο γκλομπ ελατηριωτό σε κλειδώσεις σημαίνει σακάτεμα.

Το παλικάρι ούρλιαζε. "Πονάω! Πονάω, βρε μαλάκες. Πονάω! Πονάω!". Αλλά αυτοί συνέχιζαν με μένος. Και όταν ήταν πεσμένος κάτω τον βαράγανε.

Πάνε οι εποχές που ό,τι έβγαζε η εφημερίδα που μας εξέφραζε πολιτικά ήταν η αλήθεια. Πλέον ο καθένας έχει ένα κινητό και με ένα βίντεο, μια φωτογραφική μηχανή μπορεί να καταγράψει γεγονότα και συμβάντα, τα οποία θα αποκρύπτονταν και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γράφανε όλα τα σάιτ ότι 30 άτομα επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις στη Νέα Σμύρνη. Αλλά υπάρχει έστω ένα βίντεο που βάζει τα πράγματα στη θέση τους και βλέπουμε ποιος επιτέθηκε σε ποιους. Και μιλάμε τώρα για Νέα Σμύρνη. Για ανθρώπους που από τον πολύ καναπέ έχει γίνει η περιφέρειά τους σαν την Πελοπόννησο! Δεν μιλάμε για Εξάρχεια, που έχουν και μια προϊστορία και μια συγκεκριμένη νοοτροπία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της αστυνομίας. Μιλάμε τώρα για οικογένειες, για 1500 άτομα που το 80% ήταν κάτω από 12 χρονών και πάνω από 70. Τι λέμε τώρα; Κι αυτό δεν είναι τίποτα. 

Αφού γίνεται όλο το νταβαντούρι και τον σακατεύουν τον άνθρωπο σκάνε οι ειδικές ομάδες ΟΠΚΕ, με τα πολυβόλα κρεμασμένα, μέσα στην πλατεία, οι ίδιες ομάδες που χρησιμοποιούνται όταν ξεσηκώνονται στις φυλακές οι βαρυποινίτες. Αυτοί λοιπόν εμφανίζονται πάνοπλοι στην πλατεία να αντιμετωπίσουν τι; Το παιδί στο ποδηλατάκι και τις γιαγιάδες;

Χάσανε την μπάλα. Και για αυτό γίνονται όσα γίνονται. Στην Επταετία ξέραμε ότι βαράγανε  τους φοιτητές. Ξέραμε ότι βαράγανε τους Αριστερούς πιο πριν. Εδώ βλέπουμε ότι βαράνε και προπηλακίζουν ανεξέλεγκτα οποιονδήποτε. Μάνα με παιδιά, νεαρούς, ηλικιωμένους . Καμία διάκριση!

Αυτό που βγήκε σαν συμπέρασμα από όλο το σκηνικό στη Νέα Σμύρνη είναι ότι έχει δοθεί το ελεύθερο να καταστείλουν οποιαδήποτε μορφή ελευθερίας μπορεί να υπάρξει. Ποιος είσαι που το παίζεις όμως πιστολάς στο Far West;

Είναι πέρα για πέρα βέβαιο ότι η κατάσταση στη χώρα βαδίζει προς νέο Γρηγορόπουλο. Είμαι 53 ετών, κατά της βίας, και κρατήθηκα με τα δόντια να μην δώσω καμία σε αυτούς τους αλητήριους που βαράγανε το νεαρό των 50 κιλών με τα σιδερένια γκλομπ. Επειδή έχουν τα όπλα θεωρούν ότι έχουν και τη δύναμη. Κι η πολιτική ηγεσία ευνοεί τέτοιες συμπεριφορές.

Σήμερα έχει συλλαλητήριο στις 6 στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Υπάρχει περίπτωση αν εμφανιστεί οποιαδήποτε διμοιρία μετά από όσα συνέβησαν να μην γίνει η Νέα Σμύρνη Σαϊγκόν;

Ουδέποτε υπήρξα οπαδός του Κουφοντίνα ή κομματικοποιημένος. Είμαι 53 χρόνια κάτοικος Σμύρνης. Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Τους έχω ψηφίσει όλους. Κι έχω σιχτιρίσει την ώρα και τη στιγμή που τους ψήφισα. Όλους! Αλλά βλέπω ότι εδώ πέρα υπάρχει ένα μένος όχι πλέον προς κάποια συγκεκριμένη ομάδα.

Δεν υπάρχει Προστασία του Πολίτη. Υπάρχει παραδειγματισμός και τιμωρία του πολίτη. Αυτό πλέον είναι το υπουργείο. Και αυτό πλέον είναι και ο υπουργός.

Δεν είναι δυνατόν να αυτοαποκαλείσαι υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν αυτά τα αίσχη συμβαίνουν και δεν βγαίνεις να καθαιρέσεις όλους αυτούς που τα έκαναν. Να μην βγαίνεις να ανακοινώσεις ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα 4-5 άνθρωποι που κάνανε τέρατα.

Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια ανομία. Και λέγαμε "κρίμα". Αλλά υπήρχε ένα φρένο στην αστυνομία, γιατί ξέρανε ότι επάνω άλλο είναι το "κεφάλι" και η ιδεολογία και μπορεί να μπλέξουνε. Εδώ, με τις ευλογίες τους, πάνε και βαράνε.  Όποιος δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
NEWS
Save