Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
22.01.2021

Ντόναλντ Τραμπ η επόμενη μέρα: Ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον της οικογένειας Τραμπ

Ο Guardian αναρωτιέται αν ο πρώην πλανητάρχης θα είναι ακόμα ένας συνταξιούχος πολίτης της Φλόριντα ή αν έχει πολιτικά σχέδια για το μέλλον του. Όποια κι αν είναι η απάντηση πάντως, φαίνεται πως θα δοθεί από το θέρετρο του Mar-a-Lago.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη με την υπόσχεση πως θα επιστρέψει. Όμως την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «ξυπνούσε» σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Ήταν πια κι αυτός ένας από τους 4,5 εκατομμύρια ηλικιωμένους πολίτες της Φλόριντα.

Άνδρες της μυστικής υπηρεσίας έχουν περικυκλώσει το θέρετρο Mar-a-Lago στο νησί Palm Beach, οι κοντινοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί για τους ντόπιους και τα αγαπημένα γήπεδα γκολφ που συνήθιζε να επισκέπτεται πολύ συχνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια περιμένουν την επικείμενη παρουσία του. Τώρα όμως, που θα χάνει σιγά-σιγά τα προνόμια της προεδρίας, ποιο θα είναι το μέλλον του ως πολίτης των ΗΠΑ, ενώ μάλιστα επίκειται και μια δίκη στη Γερουσία, η οποία μπορεί να του απαγορέψει να ξαναδιεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία;

Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ επιβιβάζονται στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, που θα τους μεταφέρει στην Φλόριντα.

«Πιστεύω πως πρόκειται να δημιουργήσει πολιτικό παράρτημα στο Palm Beach ως έδρα του κινήματος Make America Great Again», δηλώνει στον Guardian ο Ντέιβ Άρονμπεγκ, εισαγγελέας της κομητείας Palm Beach. «Όσο είναι εδώ, θα προκαλέσει μεγάλες σκηνές και αναταραχή. Η προσοχή των media θα είναι στραμμένη πάνω στην πόλη μας. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η γνώμη του κόσμου για εκείνον. Θα έχει πάντα τους υποστηρικτές του, αλλά και αυτούς που δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν». 

Η παραπομπή του είναι ένας μόνο από τους «πονοκέφαλους» του Τραμπ, καθώς επιστρέφει και πάλι στην κανονική του ζωή. Υπάρχουν πολίτες του Palm Beach που δεν θέλουν να μοιράζονται την πόλη τους μαζί του και μάλιστα έχουν κινηθεί και νομικά απευθυνόμενοι στους τοπικούς άρχοντες. Επιμένουν πως μια συμφωνία που υπέγραψε ο Τραμπ πριν από δεκαετίες, του απαγορεύει να διαμένει στο θέρετρο Mar-a-Lago για περισσότερες από επτά συνεχόμενες ημέρες και συνολικά 21 ημέρες μέσα σε ένα χρόνο.

Η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγος της, μέχρι πρότινος σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, φτάνουν στον χώρο όπου θα δώσει την τελευταία του προεδρική ομιλία.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μακρά ιστορία φιλονικιών με την πόλη του Palm Beach», δηλώνει ο Άρονμπεργκ. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του υπήρχε διαφωνία σχετικά με την εγκατάσταση αποβάθρας σκαφών στο Mar-a-Lago και η πόλη τον ανάγκασε να αποσύρει το αίτημά του. Ακόμη και οι πολυέλαιοι στις μεγάλες αίθουσες χορού του θερέτρου αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικών διαφορών. «Αυτό που συμβαίνει τώρα λοιπόν δεν είναι καινούργιο, είναι απλώς το τελευταίο κεφάλαιο στο συνεχιζόμενο έπος ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την πόλη του Palm Beach. Το συμβόλαιο ίσως του απαγορεύει να ζήσει στο Mar-a-Lago, αλλά νομίζω πως και αυτή η διαφωνία θα καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως συμβαίνει συνήθως με αυτά τα πράγματα».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του την Τετάρτη, ο Τραμπ υποσχέθηκε πως, «Θα επιστρέψουμε με τον ένα η τον άλλο τρόπο». Μια μέρα νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο, είπε: «Το κίνημα που ξεκινήσαμε μόλις αρχίζει».

Η Φλόριντα, όπου ο Τραμπ περιβάλλεται από φίλους και υποστηρικτές, φαίνεται να είναι το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία μιας τέτοιας εκστρατείας. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της, Ρον Ντεσάντις, είναι πιστός υποστηρικτής του. Η Φλόριντα μάλιστα, έχει δύο Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ένας από τους οποίους, ο Ρικ Σκοτ, καταψήφισε την πιστοποίηση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν

«Η Φλόριντα ανήκει στον Τραμπ και πάντα θα ανήκει. Κοιτάξτε τους ανθρώπους εδώ, τον λαό του», δηλώνει ο Τζούλιο Ραμίρεζ, της ομάδας «Λατίνοι για τον Τραμπ», καθώς γίνεται ένας από τους χιλιάδες υποστηρικτές του απελθόντος  προέδρου που κυματίζουν σημαίες για να τον υποδεχτούν στο Palm Beach. «Είμαι σίγουρος πως δεν έρχεται εδώ για να χαλαρώσει. Είπε πως θα παρακολουθεί από κοντά τα όσα θα κάνει ο Μπάιντεν και πιστεύω πως έτσι θα γίνει».

Ο Τόμας Κένεντυ, ένα νεοεκλεγέν μέλος της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής που εκπροσωπεί τη Φλόριντα, η οποία ψήφισε δύο φορές υπέρ του Τραμπ, συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. Ο Κένεντυ αναρωτιέται επίσης κατά πόσο τα μελλοντικά σχέδια του Τραμπ έχουν να κάνουν με την κόρη του Ιβάνκα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν σύμβουλος του στον Λευκό Οίκο και φαίνεται πως έχει και η ίδια πολιτικές φιλοδοξίες. Πολλές από τις σημαίες που κυματίζουν οι υποστηρικτές του Τραμπ μάλιστα, γράφουν πάνω τους το σλόγκαν "Ivanka 2024". «Ο Τραμπ είναι δημοφιλής στη Φλόριντα. Άλλαξε τον τόπο μόνιμης κατοικίας του για να ζήσει εδώ, τα παιδιά του μετακομίζουν κι εκείνα εδώ, η Ιβάνκα με την οικογένειά της, ο Ντον Τζούνιορ, ο Έρικ και η Τίφανι, πρόκειται να έχουν έντονη παρουσία στην πολιτεία», επισημαίνει ο Κένεντυ. «Υπάρχουν φήμες ότι η Ιβάνκα να κατέβει ως υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στον γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ή πως ο Ντον Τζούνιορ θα διεκδικήσει κάποιου είδους πολιτικό αξιώμα».

Ένας άλλος λόγος που κάνει τον Τραμπ να αισθάνεται σπίτι του τη Φλόριντα είναι η πληθώρα alt-right μέσων ενημέρωσης που έχουν ως έδρα τους την συγκεκριμένη πολιτεία, όπως είναι το Newsmax και το Rush Limbaugh Show. Ωστόσο, ένα προηγούμενο εξαιρετικά πιστό ρεύμα υποστήριξης Τραμπ στη Φλόριντα φάνηκε να απομακρύνεται από εκείνον, όταν την Τετάρτη το παράρτημα των Proud Boys στο Μαϊάμι επανεξέτασε την θέση του και κήρυξε τον πρώην πρόεδρο ως «απόλυτα αποτυχημένο».

Τα παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάζονται μαζί με τους συντρόφους του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, που θα τους μεταφέρει στην Φλόριντα.

Άλλο ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι και οι χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το Mar-a-Lago. Στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, οι πτήσεις αυτές είχαν απαγορευτεί για λόγους ασφαλείας, το προνόμιο αυτό όμως έληξε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Ένα μάλιστα, από τα πρώτα αεροσκάφη που διατάραξαν την ησυχία του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν το άδειο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One που τον μετέφερε στην Φλόριντα, κάτι που μοιάζει τουλάχιστον ειρωνικό.

Η οικογένεια Τραμπ απασχολούσε τα μέσα πολύ πριν την εκλογή του Ντόναλντ και δεν θα σταματήσει να το κάνει τώρα. Φαίνεται πως τα μέλη της αποζητούν την δημοσιότητα πιο πολύ από ποτέ. Μένει λοιπόν, να δούμε τι ετοιμάζουν...

Με πληροφορίες από τον Guardian

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ
NEWS
Save