Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
24.03.2021

Πενάκια εναντίον Γκλομπ

Οι Έλληνες σκιτσογράφοι αντιδρούν μαζικά απέναντι στην αστυνομική βία με τα μόνα όπλα που έχουν: τα μολύβια, τα πενάκια και τα μελάνια τους

Αν και η αστυνομική βία δεν είναι κάτι καινούριο στην ελληνική πραγματικότητα, τελευταία η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί. Κάποιοι σοκαρίστηκαν που η βία έφτασε σε φιλήσυχες γειτονιές, όπως η Νέα Σμύρνη, γιατί - ας μη γελιόμαστε - αν το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί στα Εξάρχεια, θα ήταν απλά μια Κυριακή και τηλεοπτικοί πανελίστες θα αναρωτιούνταν «Τι δουλειά είχε στα Εξάρχεια». Κάποιοι προβλέπουν άγριες διαθέσεις για ακραία καταστολή σε μελλοντικές προσπάθειες αντίδρασης. Άλλοι επιδιώκουν να λειάνουν την εικόνα με παραποιημένα βίντεο και με επιχειρήματα που ακούγονται πολύ συχνά σε προαύλια δημοτικών σχολείων, όπως το διαχρονικό «Ναι, αλλά αυτός το ξεκίνησε».

Όλοι μας πρέπει να θυμόμαστε ότι η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των οργάνων της τάξης είναι τόσο απροκάλυπτες, γιατί συγκαλύπτονται και σχεδόν ποτέ δεν τιμωρούνται. Η «νόμιμη» βία είναι ένα τέρας που δεν πρέπει ούτε να ανεχτούμε, ούτε να συνηθίσουμε. Αντιδρώντας στο κρεσέντο της αστυνομικής αυθαιρεσίας, οι Έλληνες σκιτσογράφοι ενώνουν τα πενάκια τους και τα προτάσσουν απέναντι στα αστυνομικά γκλομπ.

Ο κομίστας Τάσος Μαραγκός (Τasmar) σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να συγκεντρωθούν σε μια σελίδα σκίτσα, κόμικς και στριπάκια εναντίον της αστυνομικής βίας, καταστολής και αυθαιρεσίας και οι συνάδελφοί του ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αυτό το κάλεσμα.

«Τον τελευταίο καιρό άρχισα να βλέπω πολύ έντονες αντιδράσεις κατά της αστυνομικής βίας στα social media από ανθρώπους που κάνουν κόμικς και σκίτσα, ακόμα και από κάποιους που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική. Έτσι σκέφτηκα ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει οι φωνές μας να ενωθούν και να γίνει κάτι πιο μαζικά. Σκέφτηκα το hashtag #ArtVsPoliceBrutality, έκανα το πρώτο σκίτσο και ένα κάλεσμα και σε ένα group που είμαστε μαζεμένοι αρκετοί σκιτσογράφοι, έπεσε η ιδέα για την ομάδα «Πενάκια εναντίον γκλομπ» στο Facebook. Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα η ομάδα κατακλύστηκε με σκίτσα και ξεπέρασε τα 5.000 μέλη. Μπορεί να το ξεκίνησα εγώ, αλλά τώρα πια είναι μια δράση όλων μας και το σίγουρο είναι πως δεν θα ξεθυμάνει σε έναν μήνα, γιατί, δυστυχώς, η αστυνομική βία πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Στόχος μας είναι να το υπενθυμίζουμε και θεωρούμε ότι ένα σκίτσο με δυο λόγια περνάει εύκολα και άμεσα το μήνυμα».

Απολαύστε μερικά σκίτσα που μας έδωσαν:

Τάσος Μαραγκός

Ιστορία: Μέλανδρος Γκανάς, Σκίτσο: Φώτης Τσελεπατιώτης

Αδριανός Σταγγίδης

Γιώργος Μικάλεφ από το ΤΡΡ

Ειρήνη Σκούρα

Kanellos Cob

Φώτης Τσελεπατιώτης

Δημήτρης Καμένος

Ιστορία: Μέλανδρος Γκανάς, σκίτσο: Θωμάς Κεφαλάς

Μπορείτε να γίνετε μέλος στο facebook group και να ακολουθήσετε τα hashtags #ArtVsPoliceBrutality και #pensvsbatons

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save