«Σε είκοσι λεπτά θα προσγειωθεί», ανακοινώνει μια συνάδελφος στους υπόλοιπους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που περιμένουμε το σκήνωμα της Αγίας Ελένης έξω από το δημαρχείο του Αιγάλεω το απόγευμα της Κυριακής 14 Μάη. «Μια ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο», προσθέτει κάποιος ειρωνικά. Ασυναίσθητα ή όχι, όλοι μιλούν για το σκήνωμα σαν μια ζωντανή προσωπικότητα που θα κάνει μια εμφάνιση μπροστά σε χιλιάδες πιστών. Και κάπως έτσι είναι, τα ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης πρώτης χριστιανής Αυτοκράτειρας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου που φυλάσσονται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία βγαίνουν εκτός από την πόλη τους για πρώτη φορά μετά το 1211 μ.Χ. Το ιερό λείψανο ήρθε από τη Βενετία στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Αποστολικής Διακονίας για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί περαιτέρω η χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης.
Η επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης και του Τιμίου Σταυρού, έγινε μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω, επί της Ιεράς Οδού. Στην υποδοχή του σκηνώματος βρίσκονται ο δήμαρχος του Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, Κωστής Χατζηδάκης και Γεράσιμος Γιακουμάτος ενώ λίγο πιο πίσω οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και Ελένη Ζαρούλια και ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος με τον Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελο και πλήθος ιερέων να τους συνοδεύουν με νεαρούς Κρητικούς και Πόντιους ντυμένους με παραδοσιακές στολές να συνοδεύουν τα ιερά λείψανα στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Η ιταλική φιλαρμονική «Τεσέρα» παιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας και η ελληνική, αντίστοιχα, της Ελλάδας.
«Δεν μπορείς να ψηφίζεις τις εκτρώσεις και να βρίσκεσαι εδώ», μου λέει ένας κάτοικος της περιοχής σημειώνοντας την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ήταν εκεί η Ελένη Αυλωνίτου, όμως). « Αυτοί που διαλύουν την Ελλάδα δεν έχουν καμία δουλειά εδώ», συμπληρώνει.
Η λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο Αγίας Ελένης και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα.
Μιλάω με τον κύριο Ανδρέα, 64 ετών, συνταξιούχο χημικό βιομηχανίας. Είναι εμφανώς συγκινημένος από την ιστορική για αυτόν στιγμή και «το πλήθος κόσμου δείχνει πως στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ορθοδοξία, θρησκεία, αγάπη και οικογένεια”. Οι δύο του κόρες κάνουν καριέρα σε Αγγλία και Ιταλία και τους έχει εμφυσήσει τα χριστιανικά ιδεώδη «αφού αποτελούν βασικό εργαλείο για να βγαίνεις από την μιζέρια.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έξω από τον ναό της Αγίας Βαρβάρας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με αγήματα του στρατού της αεροπορίας και του ναυτικού περιμένουν τα ιερά κειμήλια υπομονετικά. Υπήρχε υποδειγματική ασφάλεια και οργάνωση κάτι που δεν συναντούμε συνήθως σε εκδηλώσεις της εκκλησίας. Όλη εκδήλωση προβάλλεται σε απευθείας μετάδοση στο ίντερνετ και υπάρχει απευθείας σύνδεση από την ΕΡΤ. Από την Αποστολική διακονεία της Ελλάδας έχει φτιαχτεί από και το αντίστοιχο site σε μια προσπάθεια επικοινωνίας του σημαντικού γεγονότος «για το κορυφαίο γεγονός μνήμης για την Ρωμιοσύνη και την Ευρώπη» όπως διαβάζουμε.
Ο ΠτΔ εξηγεί με τις δηλώσεις του την υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους. «Η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα σ’ αυτήν την κορυφαία ιερή τελετή και για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος ξεπερνά τα όρια του θρησκευτικού προσκυνήματος και αναδεικνύει τις ρίζες αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.»
Μιλάω με μια παρέα ηλικιωμένων γυναικών που τραβούν την εκδήλωση με τα smartphones τους. Τους ρωτάω για την απουσία της νέας γενιάς από ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την εκκλησία. «Η νέα γενιά πρέπει να υιοθετήσει τα πιστεύω της εκκλησίας για να υπάρξει μέλλον για αυτή την χώρα» είναι η απάντηση τους και αυτόματα η κουβέντα πάει στην κρίση. «Πρέπει να πατήσουμε στη πίστη μας για βγούμε από την κρίση» μου λένε και στα ιδανικά της Ελλάδας που είναι «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια».
Στην προσφώνηση του ο Επίσκοπος Φαναρίου, διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Αγαθάγγελος, τόνισε ότι μέριμνα του εκκλησιαστικού οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας αποτελεί ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η εκτέλεση του ιεραποστολικού, κατηχητικού, μορφωτικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και εκδοτικού έργου της Εκκλησίας. Εν συνεχεία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «Έχοντες πλήρη τη συνείδηση της ευθύνης, προβάλαμε την παράδοσή μας, αυτό το μεγάλο θησαυρό, που είναι οικουμενική κληρονομιά. Αν ενστερνιζόμαστε σήμερα την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρώπη τον χριστιανικό της χαρακτήρα, οφείλουμε να εργασθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση, να ανοιχτούμε στον ανθρωπιστικό και δημοκρατικό κόσμο».
Μετά την δοξολογία ακολούθησε κλειστή δεξίωση στον κήπο του Θεολογικού-Φοιτητικού Οικοτροφείου που βρίσκεται δίπλα στο ναό για τους καλεσμένους. Στην έξοδο, μια κυρία δίπλα μου είπε: «Θα φάνε θα πιούνε και εμείς νηστικοί θα κοιμηθούμε.»