«Μπόικα, ξεκίνησες κάτι μεγάλο. Θα είσαι η αιτία που θα καθαρίσει το νησί από κακές ψυχές. Θα τιμήσουμε την ψυχούλα σου όλοι μας, κάνοντας τα μέγιστα για να μην γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο!» γράφουν οι Angels στην σελίδα τους. «Ο σκύλος μας έφυγε. Τον χάσαμε, τελείωσε, δεν γυρίζει πίσω. Για εμάς είναι πολύ δύσκολο και επίπονο να αναμοχλεύουμε συνέχεια την κατάσταση. Ο μόνος λόγος που το κάνουμε είναι για την κοινωνία μας. Το θεωρούμε υποχρέωσή μας προς την Αίγινα, τους κατοίκους και όλο τον κόσμο», είπε στην Popaganda η Στέλλα Στάθη, ιδιοκτήτρια του αποτρόπαια δολοφονημένου Μπόικα, το προηγούμενο Σάββατο στην Αίγινα, όπου βρεθήκαμε με αφορμή το τραγικό και όχι μεμονωμένο περιστατικό.
Το ιστορικό
Η Στέλλα Στάθη μαζί με τον Παντελή Εμμανουήλ έφυγαν για ένα ταξίδι και ο Σωκράτης, ο πατέρας του Παντελή, φρόντιζε τον Μπόικα, ενώ ασχολούνταν με τα αγροτικά. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπόικα ήταν στο σπίτι του. Το πρωί του Σαββάτου όμως ήταν άφαντος και η πρώτη σκέψη ήταν ότι το έσκασε από την αυλή, μέχρι που ο Σωκράτης παρατήρησε ότι το κολάρο του ήταν κρεμασμένο σε μια πολύ ψηλή σιδεριά. Τελικά, τον βρήκαν 100 μέτρα από το σπίτι κατακρεουργημένο, με μαχαιριές σε διάφορα σημεία, στα μπροστινά και πίσω πόδια του.
«Το αναφέραμε αμέσως στην αστυνομία γιατί ήταν φριχτή η δολοφονία του ζώου και κάναμε μήνυση κατά αγνώστων. Είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα, δεν είναι απλά “εντάξει, είμαι τρελός και σκοτώνω ένα σκυλί γιατί με ενόχλησε η Στέλλα ή ο Παντελής» αναφέρει η Στέλλα Στάθη που είχε τον Μπόικα στην ζωή της εδώ και 5 χρόνια. Μια πράξη ανείπωτης βιαιότητας μοιάζει με εκδίκηση, όμως το νεαρό ζευγάρι δεν είχε ποτέ θέματα με κανέναν. «Αυτός ο άνθρωπος αν πέρυσι έκανε κάτι τέτοιο σε γατάκια και φέτος σε ένα σκύλο 35 κιλά, του χρόνου ποιός μου λέει ότι αύριο δεν θα το κάνει σε ένα παιδάκι; Δίπλα στο σπίτι μας είναι ο παιδικός σταθμός της Αίγινας.»
Ο Μπόικα δεν γάβγιζε ούτε σε γάτα. Ούτε σε άλλο ζώο, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι γείτονες. «Πριν δύο χρόνια, είχε έρθει μια αλεπουδίτσα κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι το ένστικτο του pitbull θα τον ωθούσε σε κυνηγητό, εκείνος την έβαζε μέσα στο σπιτάκι του και κοιμόντουσαν αγκαλίτσα. Κάναμε το σκυλί μας καλό και ήταν πάντα ο φόβος μας ότι δεν θα του βγει σε καλό. Γιατί κάποιος μπορούσε να το χαϊδέψει και να το ξεγελάσει. Ή να του φορέσει πνίχτη για να μην αντιδρά ή να του ρίξουν σπρέι να κοιμηθεί. Ή άλλα πράγματα που αυτοί οι αρρωστημένοι άνθρωποι φροντίζουν να γνωρίζουν καλύτερα για να διαπράττουν τόσο φριχτά εγκλήματα» σχολιάζει, κάνοντας έκκληση στον κόσμο να μιλήσει αν είδε κάτι και να μην φοβηθεί, γιατί οι νόμοι είναι με το μέρος τους.
Ο Παναγιώτης Μήλας, ιδρυτής των Angels, της εθελοντικής ομάδας που από τον Μάρτιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων, ανταποκρίθηκε αμέσως, καθώς «κατάλαβε ότι είναι πολύ τραγικό το συμβάν.» Έτσι, οι Angels κάλεσαν σε μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και δημιουργίας μιας μικρότερης ομάδας Αγγέλων στο νησί, όπου ειδικά τον τελευταίο καιρό βασανίζουν επανειλημμένα και σκοτώνουν με τον πιο βίαιο τρόπο τα ζώα.
Ο Παναγιώτης και οι Angels
Με όψη εγκληματία, όπως αργότερα θα ομολογήσει ο ίδιος στο μαγαζί όπου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των νέων -τοπικών- Angels εθελοντών, με τα τατουάζ σε ολόκληρο το κρανίο να φτάνουν μέχρι τα βλέφαρα και ένα έντονα μυώδες σώμα, ο Παναγιώτης Μήλας ασχολούνταν μέχρι τα 35 του με «παντιλίκια» και μεγάλες μηχανές. «Μια μέρα όμως ο Diesel μου άλλαξε τελείως την ζωή. Εκεί που περπατάγαμε στον κεντρικό πεζόδρομο της περιοχής μου, περάσαμε δίπλα από έναν ρακένδυτο κύριο που ζητιάνευε χρήματα. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά για ‘μένα αυτοί οι άνθρωποι ήταν αόρατοι. Τους προσπέρναγα σαν να μην υπάρχουν. Όμως ο Diesel, ενώ φαίνεται δυνατή αρκούδα, στην συμπεριφορά είναι τελείως χαλβάς και από την ώρα που τον κοίταξε ο κυριούλης, μέσα σε μισό λεπτό έγιναν ένα κουβάρι από αγκαλιές, φιλιά, δυνατά χαμόγελα… Δεν χρειαζόμαστε χρήματα, αλλά καλή διάθεση για να προσφέρουμε ό,τι έχουμε! Τα ζώα έχουν να μας μάθουν πολλά πράγματα, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να είμαστε δεκτικοί. Και η ευαισθησία προς τα ζώα δεν περιορίζεται μόνο εκεί, εξαπλώνεται και προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ο Diesel με έκανε ενεργό εθελοντή»
Να σημειωθεί πως οι Angels έχουν κάνει μια συνέργεια με το Δείπνο Αγάπης, μια πολύ ανθρώπινη πρωτοβουλία που μοιράζει κάθε Πέμπτη φαγητό, ρούχα και φάρμακα σε αστέγους. Με άλλα λόγια, μοιράζει αξιοπρέπεια. Αυτή η σύμπραξη επισφραγίζει το γεγονός ότι «φιλοζωΐα και φιλανθρωπία είναι το ένα και το αυτό».
Στην Angels δεν είναι κανένας μόνος του, είναι όλοι μαζί μια ομάδα που έχει φτάσει ήδη τους 100 εθελοντές. «Όσοι θέλουν να προσφέρουν στην φιλοζωΐα, δεν θα αντιμετωπίζουν μόνοι μια κατάσταση, γιατί μπορεί να μην ξέρουν τον τρόπο, να μη γνωρίζουν τι πληροφορία πρέπει να δώσει στην αστυνομία για να συνεργαστεί μαζί της» αναφέρει ο ιδρυτής της εθελοντικής ομάδας κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης νέων εθελοντών στο νησί. Στην Angels ενημερώνουν για το Νόμο, για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι διάφορες καταστάσεις, έχουν ανοιχτή πόρτα στην Αστυνομία, «γιατί είμαστε μια δημόσια ομάδα, οι περισσότεροι γνωρίζουν το έργο μας και το σέβονται. Σαν μονάδες μπορεί να συναντάμε δυσκολίες, αλλά σαν ομάδα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλοι μαζί. Ψυχολογικά και μόνο είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε.»
Και οι δράστες βλέπουν την ομάδα, όχι ένα άτομο. «Μας ξέρουν. Μην τους φοβάστε. Είναι κάτι αδύναμα ανθρωπάκια. Εμείς είμαστε οι πολλοί και αυτοί είναι λίγοι. Δεν πρέπει να φοβόμαστε εμείς, αυτοί πρέπει να μας φοβούνται.» Όλα τα μέλη της Angels έχουν σαν «όπλο» τη γνώση και ένα όνομα να τους προστατεύει. Υπάρχει υποστήριξη στα πάντα: τι πρέπει να πουν στον δράστη και πως θα φερθούν στην Αστυνομία, για να μπορέσει ο κάθε φιλόζωος να κάνει καλό, όπως και κάποιοι αυστηροί κανόνες.
Οι Απαράβατοι Κανόνες των Angels
Οι Angels όπου πάνε μιλάνε στον πληθυντικό και με ευγένεια, όσο κι αν είναι έξω φρενών. Έχουν ισορροπία σκέψης, καθώς πρώτη προτεραιότητά τους είναι να κάνουν καλύτερη την ζωή του σκύλου, να βοηθήσουν κι όχι να «κρεμάσουν» τον άλλο. «Ό,τι κι αν έχουμε δει στην καταγγελία, μπορεί να περιέχει ανακρίβειες. Βλέπουμε με τα μάτια μας και κρίνουμε αν χρήζει παρέμβασης νόμου. Σε περιστατικά όχι βαριάς κακοποίησης, δίνουμε ευκαιρία στον άνθρωπο να εξηγήσει. Ρωτάμε “τι είναι αυτό που βλέπουμε;” Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να ξέμεινε με ένα σκυλί και να μην ξέρει τι να το κάνει. Του κάνουμε μια σύσταση. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι είμαστε άνθρωποι ισορροπημένοι και είναι καθαρά στο χέρι τους το πως θα φερθούν. Ή θα συνεργαστούν και θα είμαστε κι εμείς με το μέρος τους ή δεν θα συνεργαστούμε, θα βγούμε έξω χωρίς φασαρίες, θα καλέσουμε την αστυνομία επώνυμα και όταν έρθει, τους υποδεικνύουμε την κατάσταση. Έτσι, λύνουμε τα χέρια της αστυνομίας, για να κάνει την δουλειά της.»
Ακόμη, οι Angels δεν επιτρέπεται να αφήνουν σημειώματα σε κάποιον επειδή έλειπε, γιατί «το σημείωμα μπορεί να παρεξηγηθεί ή να χρησιμοποιηθεί εις βάρος της ομάδας. Είμαστε εθελοντές, δεν έχουμε νομική υπόσταση, οπότε ο έλεγχος στους άλλους δεν υφίσταται.» Ούτε και να κάνουν χρηματικές συναλλαγές. Με κανέναν. Δεν έγιναν σωματείο, γιατί ο νόμος τους υποχρεώνει να έχουν βιβλία και ταμείο, αλλά οι Angels και το ταμείο ζουν σε διαφορετικούς πλανήτες. «Η δράση μας -βενζίνες, τηλέφωνα κλπ- γίνεται από την τσέπη μας, άρα είμαστε αυτόνομοι, δεν είμαστε υπόλογοι σε κανέναν και δεν χρωστάμε πουθενά.» Οι Angels είναι επίσης κατά των διακρίσεων, «δεν κάνουμε φυλετικές, θρησκευτικές και διακρίσεις φύλου. Όλους τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια», και δεν συμμετέχουν σε φιλοζωϊκές διαμάχες ή διαδικτυακές επιθέσεις.
Σύμφωνα με την κεφαλή των Angels, «η αστυνομία δεν είναι ότι δεν λειτουργεί, δεν ξέρουμε εμείς να την κάνουμε να λειτουργήσει. Για παράδειγμα, αν αντί να κάνω ανώνυμη καταγγελία στον γείτονα για αλυσοδεμένο σκυλί και έρθει η αστυνομία και ο γείτονας υποστηρίξει πως τον έβαλε εκεί προσωρινά, δεν θα υπάρξει λύση. Αν όμως βγάλω φωτογραφίες το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ που είναι δεμένο, έχω αδιάψευστα στοιχεία και δεν μπορεί κανείς να πει ότι το έδεσε για λίγο.»
Οι κάτοικοι του νησιού
«Όπως σε όλη την επαρχία, δεν είναι πολύ φιλόζωοι οι κάτοικοι, είναι οπισθοδρομικοί και πιστεύουν σε δοξασίες όπως ότι “η γυναίκα δεν θα κάνει παιδί γιατί χαϊδεύει τη γάτα”. Το νησί έχει τεράστιο θέμα με τις φόλες. Ρίχνουν κρέατα με γυαλιά, να το φάει το σκυλί κι όχι απλά να πεθάνει, αλλά να υποφέρει» λέει η Στέλλα Στάθη και όπως εξηγεί, εξυπηρετούν και οι συνθήκες, καθώς σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο, τα σπίτια είναι πολύ αραιοκατοικημένα, με στρέμματα χωραφιών να χωρίζουν το ένα από το άλλο. Έτσι, οποιοσδήποτε μπορεί να χωθεί μέσα στα χωράφια, χωρίς να τον πάρει είδηση κανένας στην ερημιά.
«Το νησί γενικά πάσχει. Πάσχει από παντού. Έχουμε πολλές κακοποιήσεις, όχι τόσο τραγικές όσο του Μπόικα, αλλά δεμένα ζώα στα βουνά, πεταμένα σε τσουβάλια, κακοποιημένα με αλυσίδες, τα βαρελόσκυλα, κλπ.» αναφέρει η Έλενα Φουντούκη από το Καταφύγιο των Σκυλιών «Προστασία Ζώων Αίγινας-Αγκιστρίου», το οποίο δραστηριοποιείται στο νησί πάνω από 15 χρόνια και χρηματοδοτείται από Γερμανούς πολίτες που θέλουν να σώσουν τα αδέσποτα της Ελλάδας. «Τα πράγματα θέλουν πολλή δουλειά και χαιρόμαστε πολύ που ήρθαν οι Angels για να δώσουν λίγο δημοσιότητα στο θέμα και να κινητοποιηθούν τα πράγματα.»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και η σύζυγός του, Δανάη Στράτου έδωσαν το παρόν στην συγκέντρωση για τον Μπόικα και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις κακοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αίγινα. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τον σκοπό σας, να τιμωρηθούν οι δράστες» σχολίασε η εικαστικός Δανάη Στράτου. «Η βία αυτού του είδους δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αντανακλά την αδυναμία των κοινωνιών να αναπαράγονται με γαλήνη και προκοπή. Όταν βλέπουμε, ιδίως σε περίοδο κρίσης, άνθρωπο να στρέφεται εναντίον ανθρώπου και τελικά να βγαίνει όλο αυτό το μίσος με απεχθή τρόπο απέναντι στα ζώα, ναι μεν είναι σύμπτωμα, κάποιες φορές όμως λειτουργεί και σαν αίτιο επιδείνωσης της δυσαρέσκειας και της αδυναμίας των ανθρώπων να ζουν καλά. Η Αίγινα πρέπει να προσέξει. Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, έχουμε χειρότερη δυσωδία στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φέρονται στα ζώα που τελικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να φερθούν καλά στον εαυτό τους.»
Στις 5μ.μ. του προηγούμενου Σαββάτου, μαζεύτηκε ο κόσμος από το νησί και την πρωτεύουσα για την επίσημη ομιλία μπροστά στο λιμάνι. Κατά μήκος της θάλασσας, ήταν απλωμένοι οι πάγκοι για το Φεστιβάλ Φιστικιού και με αυτό σαν αφορμή, ο Παναγιώτης Μήλας είχε ζητήσει την παραχώρηση της ήδη στημένης εξέδρας για μια σύντομη ομιλία. Οι διοργανωτές του Fistiki Fest, όχι απλά δεν παραχώρησαν την εξέδρα τους για την ενημέρωση και ευαισθητοποιίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την κακοποίηση των ζώων στο νησί, αλλά επέδειξαν πλήρη αντίθεση και έλλειψη συνεργασίας.
«Κάποιοι ασυνείδητοι έτσι εύκολα μπορούν να αφαιρέσουν μια ζωή. Φιλοζωΐα δεν είναι κάτι πρόσκαιρο είναι κάτι που μας μένει και το κουβαλάμε. Φιλοζωΐα είναι ζωή. Εδώ στα νησιά κάποιοι παίρνουν σκυλιά και όταν τα βαριούνται τα αφήνουν στο λιμάνι. Όποιος έχει συναίσθημα, διαισθάνεται την αγωνία και την ανησυχία του ζώου όταν φεύγει το αφεντικό του και ψάχνει να βρει προστασία. Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε κοινό αγώνα, να καταδικάσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ανθρώπινο είδος. Αν ο άνθρωπος έχει φωνή, μπορεί να διαμαρτυρηθεί, το σκυλάκι όμως δεν έχει φωνή.» σχολιάζει ο Δήμαρχος Αίγινας, Δημήτρης Μουρτζής.
Κάνε το καλό
Ο στόχος των Angels είναι να ενστερνιστεί περισσότερος κόσμος την φιλοσοφία της φιλοζωΐας (η οποία για όλο και περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη σημαίνει την αποχή από τακτικές που απομακρύνουν τη μητέρα από τα παιδιά της ή τακτικές ακραίων βασανισμών και δολοφονιών) καθώς και να μην επαναληφθούν άλλα τραγικά περιστατικά. Οι φιλόζωοι αποτελούν άλλο ένα κοινό που κουβαλάει το στίγμα του φανατισμού, όπως πολλά άλλα καταπιεσμένα μέλη αυτής της κοινωνίας που μπορεί να έχουν φωνή σε αντίθεση με τα ζώα, αλλά να είναι αδύναμη. «Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι ωραίο να είσαι φιλόζωος κι όχι βρισιά. Να προσελκύσουμε νεολαία και να αλλάξουμε την κατάσταση.»
Η Αλεξία Παπαγιάννη, υπεύθυνη στη Φάρμα Βρούβα, μια ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου περιθάλπτουν παρατημένα και κακοποιημένα ζώα, σχολιάζει: «Στις παραμονές του θανάτου του πλανήτη, το να ασχολούμαστε με το πως θα βελτιώσουμε την προσωπική μας κατάσταση, το σπίτι μας κλπ δεν έχει νόημα. Το να κάνουμε το καλό, προστατεύοντας τα ζώα, καταρχήν μας αλλάζει σαν ανθρώπους. Δεύτερον, αλλάζει τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Τρίτον, δίνει μια ελπίδα, μια κατεύθυνση. Μας βοηθάει να αλλάξουμε το μυαλό μας και να μπορέσουμε ίσως να αλλάξουμε αυτήν την τραγική κατάσταση που οδεύει προς την εξαφάνιση της ζωής πάνω στον πλανήτη.»
Οι Angels προσφέρουν αυτό το κλίμα καλοσύνης, προσφοράς, συνεργασίας και προστασίας και όπως λέει η Σάντυ Καλαμάρα, dog groomer από τη Νότια Αφρική, που ζει 25 χρόνια στην Αίγινα και δουλεύει στο Καταφύγιο Σκύλων: «Είναι καλύτερα όταν είσαι σε μια ομάδα. Είναι τέλειο όταν ο άλλος σου λέει τι να κάνεις και ποιά βήματα να ακολουθήσεις. Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει πολύ. Από τότε που πρωτοήρθα στην Αίγινα, περισσότερα άτομα έχουν εντάξει τα ζώα στην οικογένειά τους και την ζωή τους.»
Ο Παναγιώτης Μήλας βέβαια δεν αγαπάει τα ζώα «με ένα χάδι και γεια σας». Την πορεία προς την φιλανθρωπία την βρήκε χάρη στον σκύλο του. «Αν αυτό που έμαθα εγώ στα 35 μου, το μάθει ο πιτσιρικάς στα 15, θα φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία που δεν θα χωράει το έγκλημα κι όποιος τολμήσει να διαπράξει το παραμικρό απέναντι σε οποιαδήποτε απροστάτευτη ψυχή, είτε ζώο, είτε παιδί, είτε ηλικιωμένο, ο κόσμος θα δραστηριοποιείται και δεν θα κρύβεται πλέον. Αυτή είναι η κοινωνία που θέλουμε να φτιάξουμε. Είναι όραμά μας αυτό, να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αλλά έχει ξεκινήσει και γίνεται. Όταν το υποστηρίξουμε όλοι μας, θα γίνει η μεγάλη πραγματικότητα. Θα ξενυχτίσουμε, θα κρυώσουμε, θα στενοχωρηθούμε, για ένα και μόνο λόγο. Για να κάνουμε καλό. Τίποτα άλλο.»