
Στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, τα δάκρυα και ο θυμός συνεχίζουν να εναλλάσσονται με τις ανάσες λύτρωσης και δικαίωσης. Δίνοντας σε κάθε δικάσιμο το παρών, οι γονείς και οι συγγενείς της 28χρονης Κυριακής Γρίβα παρακολουθούν άλλοτε σιωπηλοί και άλλοτε γεμάτοι οργή, τις καταθέσεις των μαρτύρων που συνεχίζονται. Η ολοκλήρωση της κατάθεσης της μητέρας του 40χρονου γυναικοκτόνου, Θανάση Κουρέλη, την περασμένη εβδομάδα (διαβάστε όσα προηγήθηκαν), είχε συνοδευτεί από έντονες αντιδράσεις για την προσβολή της μνήμης της αδικοχαμένης κοπέλας.
Όσοι και όσες βρισκόμαστε στο δικαστήριο από ανθρώπινο ενδιαφέρον, ως ένδειξη συμπαράστασης, νιώθουμε πολλές φορές την ανάγκη να παρέμβουμε σε όσα προκλητικά ακούγονται. Ξέροντας όμως πως κάτι τέτοιο δεν μας επιτρέπεται, προσπαθούμε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για να μεταφέρουμε όσα πρέπει να ακουστούν. Επιχειρώντας να αποδώσει ευθύνες στην Κυριακή για τη διατήρηση της σχέσης της με τον δράστη, ακούσαμε τη μητέρα του κατηγορουμένου να ισχυρίζεται πως η 28χρονη γνώριζε εξαρχής για τα ψυχικά προβλήματά του και πως και η ίδια αντιμετώπιζε ψυχολογικές προκλήσεις. «Κανένα παιδί που δεν έχει ψυχολογικά δεν μένει με έναν κακοποιητικό άνθρωπο για έξι χρόνια», δήλωσε κυνικά.
Στην κρίσιμη ερώτηση συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, αναφορικά με το αν η πράξη του γιου της αποτελεί γυναικοκτονία, η μητέρα του απαντάει αρνητικά. Το κλίμα στην αίθουσα εντείνεται. Χαρακτηρισμοί από το ακροατήριο όπως «τέρας» και «νταβατζής» για τον δράστη και «παλιόπ@@@@ας» για τον συνήγορο υπεράσπισης, ωθούν τον τελευταίο να εκσφενδονίσει μπουκάλι με νερό προς τη μεριά του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη, με την εισαγγελέα του Μ.Ο.Δ. να κάνει λόγο για «εικόνες που έρχονται ενάντια στον νομικό μας πολιτισμό». Ζητώντας συγγνώμη για την «απρεπέστατη συμπεριφορά» του, ο κ. Δημητρίου αιτείται τη διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας - αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο, το οποίο παράλληλα επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στον ΔΣΑ με αφορμή τα απρεπή γεγονότα.
«Είδα την Κυριακή να παγώνει ξαφνικά και να φωνάζει “χάνομαι”»
Η ακόλουθη κατάθεση του πρώην συντρόφου της Κυριακής, Σταύρου Δροσιά, διαχέει ένα μούδιασμα στην αίθουσα. Τα όσα περιγράφει για τη φρικιαστική νύχτα της 1ης Απριλίου 2024, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, κάνουν ακόμα και τους πιο «σκληρούς» να λυγίσουν. «Περιμέναμε μήπως έρθει το περιπολικό να την επιβιβάσω. Είδα την Κυριακή να παγώνει ξαφνικά και να φωνάζει “χάνομαι”. Τρώει τη πρώτη μαχαίρια, τρώει τη δεύτερη μαχαιριά. Με την άκρη του ματιού μου είδα τον κατηγορούμενο… Πήδηξε πάνω της και συνέχισε να τη μαχαιρώνει, είδα ένα πίδακα αίμα… Έτρεξα προ το τμήμα. Φώναξα: “Βοήθεια τη σκοτώνει”. Οι γυναίκες αστυνομικοί βγήκαν στο μπαλκόνι. Είχε ανέβει πάνω της και την κάρφωνε… μετά είδα τον κατηγορούμενο να αυτοτραυματίζεται και να πέφτει στο έδαφος. Συνέχισα να φωνάζω “ρε παιδιά ακόμη κρατάει το μαχαίρι”».
Ίσως τίποτα από αυτά να μην είχε συμβεί, εάν προηγουμένως η Κυριακή είχε παραμείνει εντός του Τμήματος όπου και απευθύνθηκε ζητώντας βοήθεια, ή αν η αξιωματικός υπηρεσίας που την «υποδέχτηκε» είχε επιμείνει να της καλέσει η ίδια περιπολικό και να την επιβιβάσει σε αυτό. Ίσως η Κυριακή να βρισκόταν κάπου ανάμεσά μας στη δικαστική αίθουσα, αν ο φρουρός που βρισκόταν στο φυλάκιο καθόλη τη διάρκεια που εκτυλισσόταν το έγκλημα, μόλις δύο μέτρα μακριά του, είχε δράσει έγκαιρα και ως οφείλει ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός. Η εγκληματική όμως αδράνεια και άγνοια των ενστόλων του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, δεν απέτρεψε μία ακόμα γυναικοκτονία. Μία γυναικοκτονία που δεν τελέστηκε μέσα σε κάποιο σπίτι ή σε ένα απομακρυσμένο δάσος, αλλά έξω ακριβώς από ένα αστυνομικό τμήμα (μιας περιοχής μάλιστα με αυξημένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα).
Η συνέχεια της κατάθεσης του φίλου της Κυριακής, είναι αποκαλυπτική της ακαταλληλότητας του φρουρού αλλά και των γυναικών αστυνομικών εντός του Τμήματος. Προτού ο Δροσιάς ανέβει με την Κυριακή στον όροφο όπου βρίσκεται η ασφάλεια, ο σκοπός δεν είχε ρωτήσει και καταγράψει τα ονόματά τους στο ειδικό βιβλίο - το οποίο όπως γνωστοποιήθηκε δεν υπήρχε πλέον στο φυλάκιο. Σύμφωνα όμως με τον πρώην σύντροφό της, η Κυριακή πρόλαβε να διευκρινίσει στον φρουρό και στην αξιωματικό υπηρεσίας, πως φοβόταν για τη ζωή της. «Της πρότειναν να κάνει μήνυση, είχε ξανακάνει μήνυση και την είχε φοβίσει ο κατηγορούμενος για την αποσύρει. Τελικά δεν έκανε μήνυση, γιατί της ζήτησαν να πληρώσει κάποιο παράβολο…», υποστήριξε ο μάρτυρας.
«Δεν ζήτησα εκείνη τη στιγμή τα στοιχεία της Κυριακής, ούτε του δράστη ζήτησα»
Οι καταθέσεις που διαδέχτηκαν εκείνη του πρώην συντρόφου της Κυριακής, ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες των αστυνομικών για το συμβάν, οι οποίοι κατηγορούνται -σε άλλη δικογραφία- για θανατηφόρα έκθεση διά παραλείψεως από υπόχρεο πρόσωπο. Στο βήμα των μαρτύρων βρέθηκε η νεαρή αξιωματικός υπηρεσίας την ημέρα της γυναικοκτονίας. Όπως κατέθεσε η ίδια: «Μπήκε η Κυριακή στο γραφείο (σ.σ. ο Δροσιάς περίμενε έξω από το γραφείο). Μας είπε ότι υποψιάζεται πως την περιμένει ο πρώην σύντροφός της έξω από το σπίτι. Μου είπε ότι το προηγούμενο βράδυ ήταν έξω από το σπίτι της αλλά δεν της έκανε κάτι... Μου είπε πως υπήρξε θύμα βιασμού, του είχε κάνει μήνυση αλλά την απέσυρε. Της έκανα ερωτήσεις αλλά δεν ήθελε να απαντήσει. Της είπα να κάνει κάποια μήνυση αν την έχει απειλήσει, εξυβρίσει. Μου είπε “δεν τον φοβάμαι, θέλω ένα περιπολικό να πάω στο σπίτι”. Της ανέφερα εάν την έχει απειλήσει γενικά, μου ανέφερε ότι θέλω ένα περιπολικό να πάω σπίτι μου, της ανέφερα ότι καλά θα ήταν να περιμένει στο γραφείο, μου είπε “εντάξει θα καλέσω εγώ περιπολικό”. Φεύγει, κατεβαίνει με τον μάρτυρα, είχαμε το νου μας, αναρωτηθήκαμε εάν θα φύγει ή θα κάτσει»...
Η αστυνομικός ανέφερε πως δεν ζήτησε τα στοιχεία της Κυριακής όταν μπήκε στο τμήμα. «Δεν ζήτησα εκείνη τη στιγμή τα στοιχεία της Κυριακής, ούτε του δράστη ζήτησα. Όταν κάποιος μπαίνει σε αστυνομικό τμήμα πρέπει να καταγράφονται τα στοιχεία του», παραδέχτηκε. Η ακόλουθη στιχομυθία μεταξύ μάρτυρος και υποστήριξης κατηγορίας, έρχεται να ρίξει φως στις εγκληματικές παραλείψεις της αστυνομικού και στη μειωμένη βαρύτητα με την οποία αντιμετώπισε το περιστατικό, αφού φυσικά δεν χρειαζόταν το ίδιο το θύμα να της πει πως φοβάται για να αντιληφθεί η αστυνομικός ότι χρήζει προστασίας, δεδομένου ότι ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της με περιπολικό.
Εισαγγελέας: Υπήρχε διάθεση κατάθεσης μήνυσης;
Μάρτυρας: Καμία, για αυτό προσπαθούσα να της αποσπάσω πληροφορίες.
Εισαγγελέας: Σας ανέφερε για τον κατηγορούμενο κάτι;
Μάρτυρας: Οχι.
Υποστήριξη κατηγορίας: Ελέγξατε εάν η μήνυση έχει τεθεί στο αρχείο (σ.σ. η παλαιότερη μήνυση για βιασμό);
Μάρτυρας: Οχι.
Υποστήριξη κατηγορίας: Αυτό είναι το πρόβλημα, δεν ελέγξατε τίποτα. Το τραγικό είναι πως η μάρτυρας κατέθεσε πως σε λιγότερο από ένα λεπτό μετά τη δολοφονία της Κυριακής έφτασαν περιπολικά στο σημείο.
Υποστήριξη κατηγορίας: Είχε αίσθημα φόβου;
Μάρτυρας: Οχι.
Υποστήριξη κατηγορίας: Ανασφάλειας;
Μάρτυρας: Οχι.
Υποστήριξη κατηγορίας: Φόβο δεν είχε, ανασφάλεια δεν είχε, τι ήθελε; Να γλιτώσει 5 ευρώ από το ταξί;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω.
Υποστήριξη κατηγορίας: Νιώθετε τύψεις για τον χειρισμό σας;
Μάρτυρας: Δεν απαντώ.
Υποστήριξη κατηγορίας: Είναι γυναικοκτονία;
Μάρτυρας: Δεν απαντώ.
Η κατάθεση της επόπτριας Δυτικής Αττικής εν συνεχεία, η οποία επέμεινε ότι δεν ήταν παρούσα στο γραφείο της αξιωματικού υπηρεσίας, ενέτεινε την αγανάκτησή μας. Η ίδια ανάφερε πως τιμωρήθηκε από την υπηρεσία για το συμβάν, ενώ πλέον είναι συνταξιούχος. «Το μόνο που άκουσα ήταν ότι θέλει περιπολικό. Ο αξιωματικός υπηρεσίας χειρίζεται όσα γίνονται στη βάρδια του και εγώ αποχωρούσα», είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε: «Είχε έρθει στα 37 χρόνια της θητείας μου άλλο ένα περιστατικό με άνοια και το πήγαμε σπίτι. Το περιπολικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμφανή άμεσο κίνδυνο. Αν είχα ενημέρωση θα είχα παρέμβει αναλόγως»...
Ακόμα, παρά το γεγονός ότι ο πρώην σύντροφος της εκλιπούσας είχε καταθέσει πως η επόπτρια βρέθηκε στο γραφείο της αξιωματικού υπηρεσίας μαζί με την Κυριακή, η ίδια ισχυρίστηκε ότι παρέμεινε μέσα στο δικό της γραφείο - όπου μάλιστα είχε ακουμπήσει το όπλο της το οποίο δεν πήρε μαζί της όταν βγήκε από το Τμήμα για να δει τι είχε συμβεί! «Προανακριτικά είπατε ότι ακούσατε την αξιωματικό υπηρεσίας να την ενημερώνει για τις δυνατότητές της. Φαίνεται να είστε παρούσα», τονίζει η πρόεδρος, με τη μάρτυρα να απαντάει πως, «Μέσα στον πανικό μου χρησιμοποίησα πρώτο πληθυντικό»… Και η εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας: «Δίνετε λεπτομέρειες… Φαίνεται να είστε παρούσα», και η μάρτυρας απάντησε ότι δεν ήταν μπροστά σε όσα κατήγγειλε η Κυριακή εκείνο το βράδυ, αλλά της μεταφέρθηκαν.
Με την αξιωματικό υπηρεσίας να έχει αφήσει την Κυριακή να φύγει από το γραφείο της χωρίς να έχει εφαρμόσει όσα αναφέρει το πρωτόκολλο για τις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, τη «σκυτάλη» των ευθυνών παίρνει ξανά ο φρουρός, ο οποίος αν και στην κατάθεσή του υποστήριξε πως έδρασε σε «κλάσματα δευτερολέπτου» αφού είδε τον Κουρέλη να επιτίθεται στην 28χρονη, το βιντεοληπτικό υλικό και οι μαρτυρίες προδίδουν την ανεπίτρεπτη αδράνειά του.
Ο μάρτυρας, ο οποίος έχει αποταχθεί έπειτα από 29 χρόνια υπηρεσίας από την αστυνομία για άλλη υπόθεση που αφορά την Greek Mafia, διαστρέβλωσε την πραγματικότητα στην κατάθεσή του, υποστηρίζοντας πως δεν χρονοτρίβησε: «Άκουσα “τη σπρώχνει” και βλέπω τον φίλο της να περνάει διαγώνια στη σκοπιά και βλέπω το κορίτσι να το σπρώχνει ο κατηγορούμενος. Πετάχτηκα έξω από τη σκοπιά αλλά το σημείο επαφής πρέπει να έγινε πιο μπροστά. Εκεί κατέληξε… Δεν έχασα δευτερόλεπτο. Την ώρα που βγήκα, είδα το μαχαίρι. Τότε συνειδητοποίησα ότι είχε μαχαίρι. Το είδα να το τραβάει από την πλάτη της. Υποθέτω ότι όλα έγιναν αστραπιαία».
Όταν ρωτήθηκε ο πρώην αστυνομικός γιατί δεν πυροβόλησε «έστω και στον αέρα» για να αποτρέψει τον δράστη, ισχυρίστηκε πως είχε κόσμο και υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού πολιτών - πράγμα που το βιντεοληπτικό υλικό διαψεύδει. «Θέλατε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα σας επιτεθεί, ήσασταν ο μόνος υπεύθυνος εκείνη τη στιγμή για αυτό το κορίτσι. Μόνο όταν τον είδες κάτω κόκαλο τότε βγήκες», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου απευθυνόμενος στο μάρτυρα.
«Δεν τους θεωρώ συναδέλφους μου» - «Ο φρουρός φαινόταν να τα έχει χαμένα»
Στην επόμενη δικάσιμο, κατέθεσαν οι αστυνομικοί που έφτασαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Οι μάρτυρες απέδωσαν ελλιπή αντανακλαστικά στους συναδέλφους τους που βρίσκονταν στο Τμήμα, υποστηρίζοντας πως δεν ήταν σε εγρήγορση, ενώ αναφορά έγινε και στην απάντηση που έλαβε η Κυριακή Γρίβα από την Άμεση Δράση, πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί». «Ήταν λάθος απάντηση. Ίσως επειδή πίστευε ότι αφού βρίσκεται ήδη σε Τμήμα, είναι ασφαλής. Δεν ήταν.», είπε χαρακτηριστικά ο ένστολος που έφτασε πρώτος στο σημείο και διαχειρίστηκε υποδειγματικά το περιστατικό - παρά το γεγονός ότι στον ασύρματο επικρατούσε ένας αντιεπαγγελματικός πανικός, με ουρλιαχτά -όπως κατέθεσε-, που δεν του επέτρεπαν να κατανοήσει τι συμβαίνει.
Διευκρινίζοντας πως, έξω από το Α.Τ. δεν είδε κανέναν/καμία αστυνομικό να έχει επέμβει στο συμβάν, τόνισε ότι, «Δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε τέτοια κατάσταση χωρίς εκπαίδευση και -κυρίως- χωρίς διάθεση. Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση όταν φέρεις όπλο. Η παρουσία σου και μόνο μπορεί να αποτρέψει μια τραγωδία». Αποκαλυπτική ήταν η μαρτυρία του για τον φρουρό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε μόνο ένα τσαντάκι στη μέση, δίχως να φοράει αλεξίσφαιρο και να φέρει το όπλο του σε εμφανές σημείο, όπως και όφειλε, ενώ επεσήμανε πως έπρεπε έστω να έχει πυροβολήσει στον αέρα, ακόμα και να έχει έρθει «σώμα με σώμα» με τον δράστη.
Αντιθέτως, αντίκρισε έναν άνθρωπο που «φαινόταν να τα έχει χαμένα». Μάλιστα, εμφανώς απογοητευμένος από τη διαχείριση του περιστατικού, ο μάρτυρας δήλωσε πως δεν θεωρεί συναδέλφους του αυτούς τους αστυνομικούς ενώ παραδέχθηκε πως μετά τη δολοφονία της Κυριακής «άλλαξαν όλα στην αστυνομία», όσον αφορά το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας.
Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Έπρεπε να πεθάνει η Κυριακή για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της αστυνομίας; Έπρεπε να πεθάνουν 57 άνθρωποι στα Τέμπη για να ληφθεί υπόψη από το κράτος η επικινδυνότητα του ελληνικού σιδηροδρόμου;
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και ο αστυνομικός που συνόδευσε τον κατηγορούμενο στο νοσοκομείο. Όπως κατέθεσε, «όταν συνήλθε, η πρώτη του φράση ήταν: “Τι έκανα στην Κυριακή;”» - λέξεις που μαρτυρούν πως υπήρχε ανάμνηση της πράξης του. Η γενική χειρουργός του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς όπου διακομίστηκε ο κατηγορούμενος, κατέθεσε με τη σειρά της πως το τραύμα που προκάλεσε στον εαυτό του μετά τη δολοφονία, με το μαχαίρι του εγκλήματος, δεν ήταν ικανό βάλει τέλος στη ζωή του (σ.σ. χρειάστηκαν συγκεκριμένα μόνο μερικά ράμματα), ενώ τον περιέγραψε ως έναν ασθενή σε σταθερή κατάσταση, με πλήρη αντίληψη και προσανατολισμό, ο οποίος ήταν πλήρως επικοινωνιακός. «Η νευρολογική του εικόνα ήταν απόλυτα φυσιολογική», τόνισε.
«Δεν μπορώ να εισφέρω στοιχεία, παρά μόνο την εκτίμησή μου για την κλινική κατάσταση του δράστη»
Κομβικό σημείο στην έως τώρα εξέταση των μαρτύρων, αποτέλεσε η κατάθεση του ψυχιάτρου και Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής - Ψυχοϊατροδικαστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δουζένης, ο οποίος υπήρξε για 8-9 μήνες θεράπων ιατρός του δράστη. Ο ίδιος κατέθεσε πως διέγνωσε ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας αντικοινωνικού τύπου και μείζονα κατάθλιψη (και όχι από διπολική διαταραχή στο φάσμα της σχιζοφρένειας όπως ισχυρίζονται μάρτυρες και συνήγοροι υπεράσπισης), επισημαίνοντας ότι εξέτασε τον κατηγορούμενο στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ωστόσο καθώς δεν φέρει την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου, δεν μπορεί να εισφέρει στοιχεία, παρά μόνο την εκτίμησή του για την κλινική κατάστασή του.
«Οι δύο παθήσεις συνδέονται συχνότερα με την αυτοκαταστροφικότητα και την αυτοκτονία. Όμως και η ετεροκαταστροφικότητα για πολλούς είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος», είπε και πρόσθεσε ότι χωρίς να έχει εικόνα της δικογραφίας, αλλά παρακολουθώντας μόνο τα κανάλια… κατέληξε ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο χειριστικό. Αναφορικά με το ότι ο κατηγορούμενος του ανέφερε πως δεν θυμόταν τίποτα από το συμβάν, ο ψυχίατρος σημείωσε: «Δεν ξέρεις αν λέει αλήθεια ή ψέματα. Δεν συνεισέφερε τίποτα για την κατάσταση εκείνη την ημέρα. Για τις αναμνήσεις του, πριν και μετά, περιγράφει ένα κενό», σχολιάζοντας ωστόσο ότι το αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης.
Η μη επαρκώς τεκμηριωμένη εκτίμησή του, πως ο γυναικοκτόνος θα μπορούσε να έχει «μειωμένο καταλογισμό», οδήγησε στη συνέχεια την εισαγγελέα της έδρας να αναρωτηθεί αν οι ψυχικές διαταραχές με τις οποίες τον διέγνωσε, αρκούν για να προσδώσουν εγκληματική συμπεριφορά ή αν πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες. «Υπάρχουν ενδείξεις μειωμένου καταλογισμού» είπε χαρακτηριστικά, «αν λάβουμε υπόψη τη νοσηρότητα του ατόμου, λόγω χρόνιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ:
Μάρτυρας: Όχι δεν τεκμαίρεται ότι όποιος πάσχει από αυτά θα εγκληματίσει. Το αν έχει μειωμένο καταλογισμό είναι μια δικαστική απόφαση.
Εισαγγελέας: Υπήρχε αδυναμία από τον κατηγορούμενο να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του (σ.σ. βασικό κριτήριο για να αναγνωριστεί ο μειωμένος καταλογισμός);
Μάρτυρας: Είδα έναν άνθρωπο συντετριμμένο που έλεγε δεν θυμάμαι τίποτα από το περιστατικό. Ρωτάτε τη γνώμη μου και σας την παραθέτω. Μπορεί οι κινήσεις του να δείχνουν ότι ήξερε τι έκανε, αλλά τι σε οδηγεί να το κάνεις είναι συγκεχυμένο.
Ο ίδιος έχοντας εισέλθει σε αντιφάσεις, κατέληξε στο ότι, «Δεν έχω εικόνα για να εισφέρω άποψη περισσότερη», με την εισαγγελέα να σχολιάζει: «Τότε καλό θα ήταν να μην εκφέρετε άποψη».
Και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.