Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.07.2023

Ακαρμάρα, μια ξεχασμένη πόλη-φάντασμα στην Αμπχαζία

Η Ακαρμάρα, κάποτε μια πολυπληθής πόλη εξόρυξης άνθρακα στην Αμπχαζία, τώρα είναι καλυμμένη από πυκνή βλάστηση. Οι πόλεμοι και η οικονομική αλλαγή έχουν αδειάσει την πόλη. Σήμερα, μόνο το δάσος μπορεί πραγματικά να αποκαλέσει το μέρος δικό του.

Φωτογραφίες: EPA/SERGEI ILNITSKY

Εγκαταλελειμμένο κτίριο κατοικιών στην «πόλη-φάντασμα» της Ακαρμάρα, 86 χλμ από το Σοκούμι, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.  EPA/SERGEI ILNITSKY

Η Ακαρμάρα, μία  ξεχασμένη «πόλη-φάντασμα» της σταλινικής εποχής, βρίσκεται στην αυτοανακηρυχθείσα ανεξάρτητη δημοκρατία της Αμπχαζίας, 86 χιλιόμετρα από την πόλη Σοκούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας.

Η Αμπχαζία αποτελεί αποσχισθείσα περιοχή στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Γεωργίας, αλλά αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο έδαφος από λίγες μόνο χώρες, συγκεκριμένα τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και τη Συρία. Η κυβέρνηση της Γεωργίας και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούν την Αμπχαζία μέρος της κυρίαρχης γης της Γεωργίας.

Η Ακαρμάρα υπάρχει από το 1938. Ήταν ένα σημαντικό κέντρο εξόρυξης άνθρακα και μια ευημερούσα πόλη στην εποχή της. Η κατασκευή της πόλης ξεκίνησε την εποχή του Στάλιν. Αποτελούνταν από μια ντουζίνα πενταόροφα κτήρια κατοικιών με όλες τις απαιτούμενες υποδομές - υπήρχαν ξενοδοχείο, σχολείο, νοσοκομείο, εστιατόριο, παλάτι του πολιτισμού, κινηματογράφος, οικοτροφείο και αγορά. Αρκετά κτήρια κατασκευάστηκαν από Γερμανούς αιχμαλώτους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε στυλ σταλινικού κλασικισμού, αλλά η αρχιτεκτονική της πόλης δεν θεωρήθηκε ποτέ τυπική των σοβιετικών εργατικών οικισμών. Ήταν μια πόλη γεμάτη με καταπράσινα πάρκα, σιντριβάνια και περιποιημένα σοκάκια.

Τουρίστες ξεναγούνται με ένα ρωσικό όχημα UAZ μπροστά από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στην «πόλη-φάντασμα» της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Εγκαταλελειμμένο κτίριο κατοικιών της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Τουρίστες ψάχνουν για σενάρια μετα-αποκάλυψης στο εγκαταλελειμμένο σχολικό κτίριο στην «πόλη-φάντασμα» της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Ένα κατάφυτο σιντριβάνι βρίσκεται κοντά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο κατοικιών στην "πόλη-φάντασμα" της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Στην ακμή της, η πόλη και οι γύρω περιοχές κατοικούνταν από περίπου 25.000 άτομα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πολέμου Αμπχαζίας και Γεωργίας του 1992-93, η πόλη βρισκόταν σε πολιορκία για περισσότερες από 400 ημέρες, με συνεχείς επιθέσεις του πυροβολικού. Η πολιορκία αυτή οδήγησε σε πείνα, επιδημίες και τελικά στον θάνατο εκατοντάδων κατοίκων. Η Γεωργία δεν κατάφερε να ανακτήσει την Αμπχαζία υπό τον έλεγχό της και το 1993 ο πόλεμος τελείωσε. Οι περισσότεροι Γεωργιανοί, που αποτελούσαν το ήμισυ των 500.000 κατοίκων της Αμπχαζίας, εγκατέλειψαν την περιοχή.

Μια αγελάδα βόσκει στον τέταρτο όροφο ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου κατοικιών στην «πόλη-φάντασμα» της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Τουρίστες περιηγούνται στο εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο κατοικιών βυθισμένο στην σιωπή και σκεπασμένο από πυκνή βλάστηση, στην "πόλη-φάντασμα" της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Όπως και άλλα κράτη της  παρηκμασμένης πρώην Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του '90, και μετά το τέλος του πολέμου, η Αμπχαζία γνώρισε μια καταστροφική βιομηχανική υποβάθμιση. Και τα οκτώ ανθρακωρυχεία κοντά στην Ακαρμάρα έκλεισαν. Αυτό οδήγησε την περιοχή σε ακόμα πιο βαθιά παρακμή και τους εναπομείναντες κατοίκους στην μετανάστευση, ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή.

Τα έρημα κτήρια, αρκετά από αυτά ήδη μισογκρεμισμένα από τους βομβαρδισμούς, έμειναν πέτρινα κουφάρια στην σιωπή, κατακλυσμένα από την υποτροπική άγρια βλάστηση. Με τα χρόνια, ολόκληρη η Ακαρμάρα σκεπάστηκε από τα δέντρα του δάσους και μετατράπηκε σε μία πόλη-φάντασμα, ξεχασμένη από τον πολιτισμό και τους ανθρώπους.

Σήμερα, με μόνο τριάντα πέντε κατοίκους να έχουν απομείνει, μόνο το δάσος μπορεί πραγματικά να αποκαλέσει δική του την Ακαρμάρα.

Ένας από τους ελάχιστους κατοίκους στην "πόλη-φάντασμα" της Ακαρμάρα, 86 χλμ. από το Σοκούμι, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Μία αγελάδα διακρίνεται σε διαμέρισμα εγκαταλελειμένου κτηρίου κατοικιών στην «πόλη-φάντασμα» της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

Μία τουρίστρια περιηγείται σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο κατοικιών στην «πόλη-φάντασμα» της Ακαρμάρα, δημοκρατία της Αμπχαζίας, Γεωργία, 21 Ιουλίου 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save