
Τεχνικός εξετάζει δείγμα μπύρας στο φως ενός κεριού, για να ελέγξει την ποιότητα στο κελάρι της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024. Η μπύρα είναι το εθνικό προϊόν τηςΤσεχίας και μια σπάνια και ιστορικά σημαντική παράδοση στην παρασκευή της διατηρείται από το 1842, με την κατασκευή χειροποίητων δρύινων βαρελιών για την ζύμωση και ωρίμανση του χρυσού ποτού. EPA/MARTIN DIVISEK
Στην Τσεχία την θεωρούν το εθνικό τους προϊόν και οι ντόπιοι συνηθίζουν να την αποκαλούν το “υγρό ψωμί” τους. Η μύρα παρασκευάζεται και καταναλώνεται στη χώρα εδώ και μία χιλιετία. Η μπύρα Pilsner έχει, μάλιστα, τσέχικη καταγωγή, ενώ η πρώτη ζυθοποιία της Τσεχίας ιδρύθηκε το έτος 1118.
Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που μια από τις πιο σπάνιες και ιστορικά σημαντικές παραδόσεις παρασκευής μπύρας διασώζεται εκεί. Μια τέχνη που χρονολογείται από το 1842 και που διατηρείται από τη ζυθοποιία Pilsner Urquell, σε συνεργασία με την οκταμελή ομάδα ζυθοποιών της.

Μάστορας κυλάει ένα μεγάλο βαρέλι κατά τη διαδικασία τοποθέτησης βαρελιού στο ζυθοποιείο Pilsner Urquell στο Πίλσεν της Τσεχίας, 04 Μαρτίου 2025.

Ένας ξυλουργός εργάζεται σε ένα νέο βαρέλι στο εργαστήριο της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.

Τεχνικός εξετάζει ξύλινα βαρέλια στο κελάρι της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.
Κάποτε η ζυθοποιία της Τσεχίας απασχολούσε 150 βαρελοποιούς για τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων δρύινων βαρελιών και σήμερα είναι πιθανότατα η μόνη παγκοσμίως που εξακολουθεί να συντηρεί αυτή την τεχνική. Έτσι, οι εξειδικευμένοι ξυλουργοί είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση των ιστορικών κελαριών της ζυθοποιίας, όπου η διάσημη lager Pilsner ζυμώνεται και ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια, εξασφαλίζοντας τη γεύση της μπύρας σταθερά αμετάβλητη για πάνω από 182 χρόνια.

Ένας βαρελάς βγάζει έναν φελλό κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης βαρελιών στο ζυθοποιείο Pilsner Urquell στο Πίλσεν της Τσεχίας, 04 Μαρτίου 2025.

Βαρελάς κυλάει ένα μεγάλο βαρέλι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης βαρελιών στο ζυθοποιείο Pilsner Urquell στο Πίλσεν της Τσεχίας, 04 Μαρτίου 2025.

Ξυλουργικά εργαλεία μέσα σε βαρέλι, στο εργαστήριο της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.

Ξυλουργικά εργαλεία τοποθετούνται στο εργαστήριο της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.

Ένας ξυλουργός εργάζεται σε ένα νέο βαρέλι στο εργαστήριο της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.
Επισκευάζουν και δημιουργούν σχολαστικά, τόσο τα μεγάλα βαρέλια lager όσο και τα μικρότερα εορταστικά βαρέλια, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο ξύλο δρυός που έχει αποξηρανθεί για έως και δέκα χρόνια. Η δουλειά των βαρελοποιών είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη, απαιτώντας ακριβείς τεχνικές, όπως το πέρασμα των μεγάλων βαρελιών με λιωμένη ρητίνη για την απολύμανσή τους και την αποφυγή ανεπιθύμητων γεύσεων. Χρησιμοποιούν βελανιδιά από δέντρα που αναπτύσσονται αργά, εξασφαλίζοντας πυκνό, υψηλής ποιότητας ξύλο, ενώ κάθε βαρέλι χρειάζεται μέχρι και πέντε εβδομάδες για να δημιουργηθεί.

Τελευταίες λεπτομέρειες από τον μάστορα, που εργάζεται σε ένα νέο βαρέλι στο εργαστήριο της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.

Ένας ξυλουργός εργάζεται σε ένα νέο βαρέλι στο εργαστήριο της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.

Συντηρητές ρίχνουν, με κουβά, πίσσα σε ένα βαρέλι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βαρελοποίησης στο ζυθοποιείο Pilsner Urquell στο Πίλσεν της Τσεχίας, 04 Μαρτίου 2025.

Δείγμα μπύρας που λαμβάνεται από ξύλινο βαρέλι τοποθετείται δίπλα σε κερί για την αναγνώριση της χροιάς, στο κελάρι της ζυθοποιίας Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 26 Νοεμβρίου 2024.
Αυτή η αφοσίωση στην παράδοση και τη δεξιοτεχνία χάρισε στο συγκεκριμένο ζυθοποιείο μια θέση στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Τσεχικής Δημοκρατίας και τώρα οι Τσέχοι επιδιώκουν την αναγνώριση από την UNESCO, τονίζοντας τον μοναδικό και ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει στη διατήρηση της αυθεντικής διαδικασίας ζυθοποίησης.

Βαρελοποιοί κυλούν ένα βαρέλι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης βαρελιών στο ζυθοποιείο Pilsner Urquell, στο Πίλσεν της Τσεχίας, 04 Μαρτίου 2025.