Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
11.06.2022

Τα μάτια των φτωχών στο Νεπάλ

Στο Νεπάλ, στην περιοχή Μανάνγκ, ένας γιατρός χαρίζει το φως στους φτωχούς κατοίκους που έχουν χάσει την όρασή τους από την κοινή πάθηση του καταρράκτη. Η χαρά τους όταν ξαναβλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μεγάλη.

Φωτογραφίες: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Τα μάτια μιας φτωχής ηλικιωμένης γυναίκας από το Νεπάλ. Ένας πυκνός καταρράκτης θολώνει το δεξί μάτι της Pema Yangji, 68 χρονών, καθώς περιμένει για εγχείρηση καταρράκτη, που προσφέρεται δωρεάν σε ένα προσωρινό κέντρο υγείας, στην περιοχή Manang, περίπου 270 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κατμαντού του Νεπάλ. 24 Μαΐου 2022.  EPA/NARENDRA SHRESTHA

Η περιοχή Μανάνγκ (Manang) βρίσκεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, 279 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κατμαντού στο Νεπάλ και συνορεύει με το Θιβέτ. Στην περιοχή αυτή, η πλειονότητα των ηλικιωμένων κατοίκων, αλλά και αρκετοί πιο νέοι, υποφέρουν είτε από μονό είτε από διπλό καταρράκτη.

Ο καταρράκτης είναι εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Μια πυκνή, θολή περιοχή σχηματίζεται στο κέντρο του φακού του ματιού, που καθώς εξαπλώνεται με το πέρασμα του χρόνου, προκαλεί μειωμένη όραση ή και ολική τύφλωση στο άτομο που πάσχει.

Ταξιδεύοντας έως και δέκα ημέρες από τα απομακρυσμένα σπίτια τους, οι ασθενείς με καταρράκτη επισκέπτονται τα προσωρινά χειρουργεία που στήνονται σε διάφορα μέρη του Μανάνγκ από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Tilganga, που αποτελεί τον κύριο εκτελεστικό φορέα του Nepal Eye Program, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που βασίζεται στην κοινότητα και έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο υγείας της χώρας για την προστασία της υγείας της όρασης των πολιτών.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι ασθενείς περνούν από την διαδικασία της αναισθησίας πριν βρεθούν στο κρεβάτι του χειρουργείου. Εκεί, ο Δρ. Σάντουκ Ρούιτ (Dr. Sanduk Ruit), ο οποίος ίδρυσε το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Tilganga στο Νεπάλ το 1994, θα κάνει δύο μικροσκοπικές τομές στο μάτι για να αφαιρέσει τον θολό, άρρωστο φακό και να τον αντικαταστήσει με έναν από τους τεχνητούς, ενδοφθάλμιους φακούς, που θα βοηθήσουν τους πάσχοντες να βλέπουν και πάλι κανονικά.

Η χαρά και η ανακούφιση των ασθενών, που αμέσως μετά πακετάρουν τα ελάχιστα πράγματά τους και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τον Δρ. Ρούιτ και αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης, για να συνεχίσει ακούραστος το έργο του στην κοινωνική προσφορά. Δεν είναι μικρό πράγμα να χαρίζεις φως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, στους φτωχούς και τους αδύναμους.

«Μερικές φορές, όταν μια μητέρα βλέπει το παιδί της για πρώτη φορά μετά την επέμβαση.. αυτές οι στιγμές είναι πολύ ισχυρές εμπνεύσεις για εμένα. Τι άλλο να θέλεις στη ζωή σου..», λέει ο Δρ. Ρούιτ ενώ κάθεται χαρούμενος και βλέπει τους ασθενείς του να φεύγουν ευτυχισμένοι.

Νεπάλ

Γυναίκα ασθενής λαμβάνει τοπική αναισθησία πριν από την επέμβαση. Νεπάλ, 24 Μαΐου 2022.

Καταρράκτης εμφανίζεται στο δεξί μάτι του Ujeli Gurung, 72 χρονών, κατά τη διάρκεια εξέτασης, πριν το χειρουργείο. Νεπάλ, 23 Μαΐου 2022.

Νεπάλ

Ασθενής έχει σημάδια και στα δύο του μάτια, πριν από τη διπλή επέμβαση καταρράκτη. Νεπάλ, 24 Μαΐου 2022

Νεπάλ

Ηλικιωμένος λαμβάνει τοπική αναισθησία λίγο πριν την επέμβαση για καταρράκτη, που του προσφέρεται δωρεάν σε ένα προσωρινό κέντρο υγείας στην περιοχή Μανάνγκ. Νεπάλ, 24 Μαΐου 2022.

Μια ομάδα ασθενών περιμένουν για να τους αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα χειρουργημένα μάτια τους, μία ημέρα μετά την επέμβαση καταρράκτη. Νεπάλ, 25 Μαΐου 2022

Νεπάλ

Η Tenzin Cheten, 69 ετών, σφίγγει αστειευόμενη τη μύτη του συγγενή της, καθώς μπορεί να δει πια και από τα δύο της μάτια, αφού της αφαιρέθηκαν οι γάζες μία ημέρα μετά την επέμβαση καταρράκτη. Νεπάλ, 26 Μαΐου 2022.

Νεπάλ

Δύο γυναίκες ασθενείς με γάζες στα χειρουργημένα μάτια τους, κοιμούνται μετά από την επέμβαση καταρράκτη που τους προσφέρεται δωρεάν, σε προσωρινό κέντρο υγείας της περιοχής τους. Νεπάλ, 24 Μαΐου 2022.

Ασθενείς κρατούν τα χαρτιά τους καθώς περιμένουν τη σειρά τους για να υποβληθούν σε επέμβαση καταρράκτη. Νεπάλ, 24 Μαΐου 2022.

Νεπάλ

Ο Δρ. Ρούιτ αντικαθιστά τον θολό, άρρωστο φακό ενός ασθενούς με έναν καθαρό ενδοφθάλμιο φακό, κατά την διάρκεια μιας επέμβασης. Νεπάλ, 24 Μαΐου 2022.

Νεπάλ

Η Tenzin Cheten, 69 χρονών, μεταφέρεται στις πλάτες εθελοντή, αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση καταρράκτη. Νεπάλ, 24 Μαΐου 2022.

Η Tenzin Cheten, 69 ετών, είναι πολύ χαρούμενη αφού μπορεί να δει ξανά και από τα δύο της μάτια. Νεπάλ, 25 Μαΐου 2022.

Νεπάλ

Ο Δρ. Σαντούκ Ρούιτ χειροκροτείται από τους ασθενείς του, αφού έβγαλαν τις γάζες από τα χειρουργημένα μάτια τους, μία ημέρα μετά την επέμβαση που έκαναν για καταρράκτη. Νεπάλ, 25 Μαΐου 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save