Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
10.02.2021

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Μπορεί το ελληνικό YouTube να ανοίξει τον διάλογο;

Πως έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα το θέμα οι Έλληνες youtubers; Ο Τάσος Μόρφης έψαξε και γράφει.

Τις προηγούμενες ημέρες είχα μια απορία. Πως αντιμετωπίζει η κοινότητα των Ελλήνων youtubers το θέμα «αστυνομία στα πανεπιστήμια»; Έτσι έγραψα στο youtube «αστυνομία στα πανεπιστήμια» και έμεινα έκπληκτος από την έλλειψη βίντεο για ένα θέμα που άπτεται άμεσα της καθημερινότητας του κοινού των Ελλήνων youtubers, δηλαδή κυρίως φοιτητών και αργόσχολων τριαντάρηδων, του υπογράφοντος συμπεριλαμβανόμενου, οι οποίοι έχουν ξεσκίσει ότι υπάρχει με κινούμενη εικόνα στο διαδίκτυο, προ και εντός καραντίνας.

Βρήκα μόνο δύο, ανάμεσα σε διάφορα με ΔΑΠίτες να μιλάνε στην ΕΡΤ και να το παίζουν αγανακτισμένοι φοιτητές, του υφυπουργού παιδείας Άγγελου Συρίγου να πετάει το αμίμητο «το 1969 υπήρχαν αστυνομικά τμήματα μέσα στις σχολές» και πολλά, πολλά τηλεοπτικά παράθυρα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να εξηγεί τα ίδια και τα ίδια για ένα τόσο βαρετό θέμα. Γιατί βαρετό; Γιατί ΟΛΟΙ διαφωνούν με την οποιαδήποτε αστυνομία στα πανεπιστήμια όπως διαφωνούν και με τους γυμνούς χορευτές στα νοσοκομεία. 

Στο πρώτο λοιπόν βίντεο που βρήκα, ο γνωστός από το προηγούμενο σατιρικό του για τον «μεγάλο περίπατο» στο κανάλι του Μέρα25, Σωτήρης Μητραλέξης, σχολιάζει την υποτιθέμενη «αναβάθμιση» της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το βίντεο είναι μεν σατιρικό αλλά και ενημερωτικό. Το πολύ ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως κάνει αναφορά σε απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην ελληνική κυβέρνηση πριν από χρόνια, όπου διατυπώνεται το αίτημα να «ελεγχθούν» τα πανεπιστήμια αναφέροντας, μεταξύ των στόχων, την από-πολιτικοποίηση τους, αλλά και άλλα σημεία που οι ΗΠΑ έβρισκαν «ενοχλητικά», όπως το άσυλο και τη μειωμένη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων.

Το δεύτερο βίντεο με εισήγαγε στον κόσμο της Νεφέλης, που είναι από τις πιο ταλαντούχες youtuber που έχω δει εδώ και καιρό μετά το δίδυμο Μαλιάτση-Φουντούλη. Εξαιρετική παραγωγή, εξαιρετικά κείμενα, πυκνή, χρήσιμη πληροφορία δοσμένη με χιούμορ χωρίς να γίνεται σαχλή και το κυριότερο: μας λέει την άποψη της στο τέλος αφού πρώτα δώσει τα facts της υπόθεσης! Όπως δηλαδή θα έπρεπε να γίνεται και στην τηλεόραση…  Η Νεφέλη, καθώς είναι φοιτήτρια Νομικής, πιάνει το θέμα από την τεχνική του πλευρά και μας εξηγεί πιο νομικά ζητήματα όπως: Τι λένε οι νομικοί επιστήμονες, τι είναι το ΑΥΤΟΔΙΟΪΚΗΤΟ, αν δύναται να υπάρξει ένα σώμα ασφαλείας υπαγόμενο στο ΑΕΙ, αν είναι συμβατή η αστυνομία με την επιστήμη, και άλλα πολύ ωραία. 

Γράφει στο description της:

«Παιδικοί μου φίλοι, η προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι γεγονός δυστυχώς ή ευτυχώς! Το θέμα είναι ότι η δημιουργία ενός σώματος ασφαλείας που δε θα υπάγεται στα ΑΕΙ έρχεται ή δεν έρχεται σε κόντρα με το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο» των πανεπιστημίων; Ενώ φαίνεται να συγκρούεται, μάλλον δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Γενικά όλοι μιλάνε για το πόσο αντισυνταγματικός θα είναι ο νόμος, χωρίς να έχουν κάνει καμία έρευνα. Τα νομικά είναι μια επιστήμη δυναμική. Εγώ σας προτρέπω να έχετε πάντοτε επιφυλάξεις και να μην παραλογίζεστε!» Η Νεφέλη το πιάνει ψύχραιμα, αφενός λόγω της ηλικίας της και αφετέρου γιατί σέβεται το κοινό της και κάνει κάτι που θα έπρεπε να γίνεται κατά κόρον από τα εγχώρια ΜΜΕ που έχουν δυναμικά κοινά. Κάνει καταπληκτικό explanatory journalism που χαίρεσαι να το βλέπεις.

Αυτόν τον δημόσιο διάλογο θέλουμε και φυσικά την αστυνομία ΕΞΩ από τα σχολεία και τις σχολές για να μπορούν τα παιδιά να σκέφτονται και να δημιουργούν όπως ο Σωτήρης Μητραλέξης και η Νεφέλη Meg.

Αν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε, πείτε το μου στο twitter @tassosmorfis.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
NEWS
Save