Είναι αυτές οι περιπτώσεις εστιατορίων που όταν τα ανακαλύπτεις τυχαία, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αναρωτιέσαι μήπως έκανες την τύχη σου. Μπορεί να σας έχει συμβεί ξανά σε - κυρίως- ασιατικά εστιατόρια, που προσφέρουν παραδοσιακές μεν, εξευγενισμένες δε γεύσεις μακριά από τον τόπο τους. Τέτοια παραδείγματα είναι το βιετναμέζικο Monsieur Vuong στο Βερολίνο ή το κορεάτικο Kimchee στο Λονδίνο. Σε πείσμα του κανόνα ο οποίος θέλει τα εστιατόρια με εθνικές κουζίνες που βρίσκονται σε αλλοδαπή χώρα να υστερούν σε νοστιμιά (π.χ. γιαπωνέζικο στις Βρυξέλλες, κινέζικο στην Ρώμη), κάποια τα καταφέρνουν περίφημα. Στην ίδια λίστα, αν και πολύ καινούργιο στην πιάτσα, τοποθετείται και το αθηναϊκό Budοo Urban Thai, που κάνει τα επίσημα εγκαίνιά του την Πέμπτη 18 Ιουνίου.
Απαλλαγμένο από κάθε φανταχτερό στολίδι, που χαρακτηρίζει την αίγλη του πληθωρικού βασιλείου του Σιάμ, το Budoo είναι ντυμένο με μια κομψή 70’s φορεσιά. Έντονα χρώματα, πορτοκαλί και ζεστά κίτρινα, γεωμετρικά σχήματα, μεγάλα φωτιστικά και ένα μπαρ καταμεσής. Η ατμόσφαιρα φτιάχνει τη διάθεση και νιώθεις από την αρχή πως θα περάσεις πολύ καλά. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα –σφραγισμένο- αίθριο με μια μπανανιά, exotic touch. Το μπαρ είναι φτιαγμένο από δεκάδες ξύλινους κύβους και στολίζεται με μια κορόνα- προθήκη για το αλκοόλ. Εκτός από premium αποστάγματα, σερβίρονται 12 κοκτέιλ ( μπορείτε να επιλέξετε με την ευλογία του Κρίσνα, του Βίσνου και άλλων θεοτήτων, σύμφωνα με τους οποίους έχουν κατηγοριοποιηθεί). Τα κοκτέιλ φτιάχνει ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης, με ελληνικά και ασιατικά υλικά, αρκούντως πικάντικα και δροσερά, συνοδεύουν το φαγητό αλλά όχι απαραίτητα.
Μπορείτε να καθίσετε στα λίγα τραπέζια μπροστά στο μπαρ ή έξω, στην ωραία βαβούρα της στοάς. Εδώ να πούμε πως ο ιδιοκτήτης Μίλτος Επιθυμιάδης έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή και στη μουσική και συχνά θα δείτε γνωστούς djs της πόλης στα decks.
Το μενού είναι μικρό, παραδοσιακές γεύσεις από ταϊλανδή μαγείρισσα. Δοκιμάσαμε μια καυτερή σούπα, ροδαλή στο χρώμα, με διακριτικό άρωμα φρέσκου κόλιανδρου και γαρίδες, κρεμμυδάκια, μανιτάρια, με ξινούτσικη επίγευση, εξαιρετική εκτέλεση. Από τα ορεκτικά, πήραμε ρολά σε φύλλα ρυζιού με φρέσκα λαχανικά και αρκετό τζίντζερ, που συνοδεύεται με μια χειροποίητη σάλτσα από αράπικο φιστίκι. Δροσερό ορεκτικό, πολύ νόστιμο, το μόνο παράπονο είναι η μικρή ποσότητα. Πολύ ενδιαφέρον έχει η σαλάτα με καρότο, μάνγκο και ντοματίνια, γλυκοφάγωτη και αρωματική, εξισορροπεί τις πικάντικες και όξινες γεύσεις, στρογγυλεύει τον χαρακτήρα των λοιπών πιάτων που θα βρεθούν στο τραπέζι, γεύσεις έντονες που χαρακτηρίζουν το thai food. Για όσους αγαπούν το σκόρδο υπάρχει και μια ακόμη σαλάτα με καρότο, σκόρδο και τσίλι.
Κατά κοινή ομολογία το pad thai που σερβίρουν είναι από τα ωραιότερα της πόλης. Ειδοποιός διαφορά τα «ζυμαρικά», δεν είναι σταρένιες νούγιες αλλά λινγκουίνι ρυζιού, πλατιά ρυζομακάρονα, αέρινα μαγειρεμένα, με γαρίδες, αυγό, κρεμμυδάκι, στο πλάι τριμμένοι ξηροί καρποί, λάιμ και μια πύρινη σκόνη από σωταρισμένο, τριμμένο τσίλι. Η καυτερή σας ανάσα μπορεί να σβήσει με ένα Μoonlight κοκτέιλ, με τζιν, ξηρό λευκό κρασί, πράσινο μήλο, μέλι, λάιμ και τζίνζτερ ή με το White Elephant, με τζιν, κράμπερι, ροζ πιπέρι και λικέρ από λίτσι.
Στο Budoo εκτός από τα mainstream πιάτα, όπως τα χρωματιστά curry με κοτόπουλο, μοσχάρι ή γαρίδες, τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο (khao pad krapao gai) κ.λπ., που τα προσφέρουν σε πολύ καλές εκτελέσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε καλοψημένο φρέσκο ψάρι (συνήθως είναι φρέσκια τσιπούρα) με κόκκινη σάλτσα, και λαχανικά (ιδανικό για δυο άτομα, σε εξαιρετική τιμή για την ποσότητα και την ποιότητά του) όπως επίσης και το μοσχαρίσιο φιλέτο με φρέσκο δυόσμο σε ταϊλανδέζικη χειροποίητη σάλτσα.
Πριν φύγετε, επισκεφθείτε τις τουαλέτες, τις οποίες κοσμούν δυο μεγάλα pop art πόστερ των μελών της ταϊλανδέζικης βασιλικής οικογένειας.