Πέτρινοι τοίχοι, με ξύλινες λεπτομέρειες, πολύχρωμα βιτρό με σήμα κατατεθέν το ρόδι σε όλες τις εκδοχές του και κορνιζαρισμένα βραβεία στους τοίχους- τα παιδιά της οικογένειας στα μέσα και στα έξω- με κεντρική οικοδέσποινα του μαγαζιού την μαμά Λαρίσα.
«Η καταγωγή μας είναι από το Ερεβάν της Αρμενίας» μου λέει ο κ. Γρηγόρης-ιδιοκτήτης του μαγαζιού που στο ενεργητικό του έχει τρία πτυχία (πανεπιστήμιο, πολυτεχνείο, σχολή στη Μόσχα) και θητεία αντιδημάρχου στην Αρμενία. «Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος έφτασε στο αποκορύφωμά του με την σύρραξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Να φανταστείτε για 3 χρόνια είχαμε ρεύμα μόνο για 2 ώρες το εικοσιτετράωρο, τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, τα παιδιά μικρά, κρύο στους -5 βαθμούς… Επιτακτική ήταν η ανάγκη να παρθεί μία απόφαση και το 1994, απευθυνθήκαμε στη Ελλάδα που είχαμε συγγενείς, στην γιαγιά μας που έμενε στον Πειραιά.»
«Στην αρχή η δουλειά ήταν σκληρή και ασταμάτητη- σε εταιρίες catering κυρίως» συνεχίζει ο Βάϊος –γιος του Γρηγόρη και πρώην ποδοσφαιριστής «καθώς στην Αρμενία εργαζόμασταν οικογενειακώς στο εστιατόριο του παππού που ήταν άσσος στο κεμπάπ και στο ψήσιμο. Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή ανοίξαμε το Ρόδι κι επιλέξαμε αυτό το όνομα γιατί είναι το εθνικό μας φρούτο που στην Αρμενία συμβολίζει ένα σπίτι που τους μαζεύει όλους και τους μονιάζει 365 μέρες τον χρόνο όσος είναι και ο αριθμός των σπόρων του.»
«Στην κουζίνα πρωταγωνιστεί η μαμά Λαρίσα με τις παραδοσιακές της συνταγές -το σκεπαστό λαχματζούν με κιμά και χειροποίητο φύλλο (το οποίο βραβεύτηκε το 2008) και τα γλυκά της που είχε λατρέψει μέχρι και ο Στέλιος Παρλιάρος. Στην τέχνη του κεμπάπ και στα ψητά – με κρέατα που προμηθευόμαστε από την Νίκαια εδώ και 10 χρόνια από μικρό έλληνα παραγωγό -βρίσκομαι εγώ και ο πατέρας που τα ψήνουμε όλα στα κάρβουνα, ελαφριά ή καυτερά ανάλογα με τα γούστα του πελάτη. Ως προς τις μερίδες υπάρχουν δύο επιλογές, να παραγγείλεις κανονική ή μισή –μισές πατάτες, σαλάτες κεμπάπ- για να μπορείς να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις, οικονομικά, χωρίς να μπουχτίσεις στο φαί.»
Στον κατάλογό τους θα βρεις πολλές σαλάτες χωρίς μαγιονέζες -ρώσικη κλασική, ταμπουλέ, χούμους, σαλάτα ρόδι με ρόκα, σπανάκι, παρμεζάνα, σιρόπι ροδιού καρύδια, ξινόμηλο- από τις οποίες ξεχώρισα την πικάντικη καροτοσαλάτα που ήταν ευχάριστα αρωματική ενώ στη συνέχεια προτείνω να δοκιμάσεις χειροποίητο λαβάς (λεπτή ζύμη από αλεύρι και νερό ψημένο στο τζάκι), φυσικά το λαχματζούν με κιμά, τραγανή ζύμη, σάλτσα από φασόλια και ντομάτα -που δικαιολογημένα βραβεύτηκε έχω να σου πω- και τα βραστά ισλί κιουφτά, παστουρμαλί με φύλο, τυλιχτή κοτόπιτα της κ. Λαρίσας και σις ταβούκ με κοτόπουλο φιλέτο που ήταν εξαιρετικό.
Στα κυρίως πιάτα έχουν διάφορα κεμπάπ που είναι και το σουξέ του μαγαζιού από τα οποία δοκίμασα το γιαουρτλού σπέσιαλ με μαριναρισμένο χοιρινό χωρίς κύμινο και το αρνάκι σασλίκ -φιλέτο χωρίς κόκκαλο στη σούβλα –που ήταν και τα δύο νόστιμα και χορταστικά χωρίς έντονη την μυρωδιά του αρνιού. Την Παρασκευή και το Σάββατο η σούβλα «ανανεώνεται» με κοντοσούβλι και κοκορέτσι.
Όλα αυτά θα τα συνοδέψεις με ελληνικό χύμα κρασί ή τσιπουράκι από το «Κρασοπωλείο» στα Σεπόλια αλλά και αρμένικα κρασιά από ρόδι ή ανθρακούχο νερό Τζερμούκ (αρμένικο νερό που βραβεύτηκε στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στην Φρανκφούρτη). Για επιδόρπιο η κ. Λαρίσα σε περιμένει καθημερινά με διάφορες γλυκές εμπνεύσεις –μελόπιτα (μπισκότο με κρέμα και μέλι), μιλφέιγ, τσίζκεικ, σοκολατένιο κορμό και φρουτοζελέ με φρέσκα φρούτα τα οποία ενίοτε σερβίρονται και ως κεράσματα γιατί η οικογένεια θέλει όλοι στο μαγαζί της να περνούν καλά.
Το Ρόδι, Κρέοντος 163 & Ρόδου 179, Σεπόλια, τηλ. 210 5154.376, Από τις 12-12.30 κάθε μέρα. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή είναι καλό να κάνεις κράτηση γιατί έρχονται θαμώνες από μακριά.