Το όνομα Καπάνι φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά αγορά της Θεσσαλονίκης, ένα σταυροδρόμι όπου ανακατεύονται κουλτούρες, γεύσεις και μυρωδιές. Ο Κωστής Χριστάκης και ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας, με κοινή καταγωγή από τη Φλώρινα, επαναφέρουν αυτή την αίσθηση στο Μεταξουργείο της Αθήνας. Κοινή όμως είναι η αγάπη τους και το μεράκι για τη νόστιμη, αγνή και παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής τους και αυτό το διαπίστωσα όταν δοκίμασα πολλά από τα πιάτα, ένα βράδυ Πέμπτης.
Το Καπάνι Μάρκετ στο Μεταξουργείο δεν είναι απλά ένα εστιατόριο, είναι ένα σημείο συνάντησης πολιτισμών, γεύσεων και αναμνήσεων, ένας χώρος που καταφέρνει να μεταφέρει την αίσθηση της παλιάς αγοράς της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της Αθήνας. Οι μυρωδιές από τον ξυλόφουρνο, οι παραδοσιακές συνταγές από τη Φλώρινα, τα ψυγεία του deli και της κάβας και οι μουσικές επιλογές που παίζονται αποκλειστικά από δίσκους βινυλίου, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.
Ο Κωστής δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης εδώ και 20 συνεχόμενα χρόνια, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια είναι ιδιοκτήτης του Πρίγκιπα στα Εξάρχεια. Ο Δημήτρης έχει εργαστεί σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Στο Καπάνι στο Μεταξουργείο έγινε ριζική ανακαίνιση αλλά το όνομα παραμένει ίδιο. Όπως μάς είπε ο Κωστής: «Ο λόγος είναι ότι εμένα προσωπικά και τον σεφ μάς εκφράζει τόσο μα τόσο πολύ, που δεν θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι καλύτερο».
Σαν χώρος, πριν τον αναλάβουν οι δυο τους, ήταν ένα μεζεδοπωλείο το οποίο λεγόταν Καπάνι και ο Κωστής ήταν θαμώνας του. «Πάλι Φλωρινιώτης ο παλιός ιδιοκτήτης και φίλος. Όταν αποφάσισε να φύγει στην επαρχία σκέφτηκα ότι ο χώρος αυτός δεν πρέπει να χαθεί. Αγάπησα πολύ τη γειτονιά. Μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, στο μεταξουργείο, με αμέτρητα διατηρητέα κτίρια που νιώθεις με κάποιον τρόπο την παλιά Αθήνα» τονίζει ο ίδιος.
Ποιο ήταν το κόνσεπτ όταν το ανέλαβαν; Ένα οινορεστοράν με μια πολύ ενημερωμένη λίστα φυσικών κρασιών, ως επί τω πλείστον ελληνικών, συνταγές παραδοσιακές και μαγειρέματα φτιαγμένα στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα. Πιάτα δημιουργικά που ανασύρουν μνήμες του παρελθόντος. Και πράγματι, σε αυτόν τον χώρο αποτυπώνεται η ουσία της αγοράς: το αντάμωμα ανθρώπων, γεύσεων και ιστοριών. Αλλά και μουσικής, αφού η εμπειρία ξεκινά με το hi-end ηχοσύστημα που αναπαράγει μουσική αποκλειστικά από βινύλια, επιλεγμένα από γνωστούς DJs.
Στα τραπέζια, η φασολάδα Πρεσπών με τζουμπερίνγκες (φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος ξεροψημένα) και το Μακάλο (παραδοσιακό πιάτο της Φλώρινας) δίνουν το στίγμα της κουζίνας. Η σιγομαγειρεμένη πανσέτα μαύρου χοίρου με αιβάρ (σλαβική λέξη που σημαίνει το χαβιάρι της πιπεριάς και είναι στην ουσία πιπεριά Φλωρίνης ψητή και αλεσμένη) και το μοσχαράκι κοκκινιστό αργομαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο με χειροποίητο χυλοπιτάκι και κατσικίσιο γιαούρτι, είναι από τα πιάτα που μένουν αξέχαστα.
Αξέχαστα όμως μου έμειναν κι άλλα πιάτα. Το χειροποίητο λουκάνικο από μοσχάρι και μαύρο χοίρο Φλώρινας με λάχανο περασμένο από μούστο και χειροποίητη μουστάρδα, τα μανιτάρια σωτέ με πουρέ μπιζελοφάβας και καρέ μουστοπιπεριάς, το θράψαλο καρμπονάρα με μπέικον Γιαννιτσών, η ψητή σελινόριζα στον ξυλόφουρνο με τουρσί εποχής, καπνιστό σκουμπρί, λάδι τσούσκας, πούδρα λεμόνι και ταραμά, το κοτόπουλο μπούτι ελευθέρας με ανατολίτικα μπαχαρικά, ταμπουλέ και ψητό σταφύλι Γουμένισσας, τα μαριναρισμένα ψητά παντζάρια με κρέμα σκορδοτύρι, λάδι άνηθου και καβουρδισμένα φουντούκια, οι δροσερές σαλάτες και φυσικά τα λαχταριστά γλυκά. Η καρυδόπιτα, το εκμέκ και η σοκολατόπιτα.
Στο Καπάνι δίνουν μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες αλλά και στην εποχικότητα. Το μενού έχει καθημερινές αλλαγές και προσθήκες αναλόγως με το τι καλό έχει βρει και εμπνευστεί ο σεφ. Η Τετάρτη, ημέρα λαϊκής αγοράς μπροστά από το μαγαζί, μετατρέπεται σε μικρή γιορτή. Εκείνη την ημέρα σερβίρονται σάντουιτς και εκλεκτοί μεζέδες, συνοδεία τσίπουρου ή κρασιού, ενώ οι άνθρωποι της λαϊκής γίνονται μέρος της εμπειρίας.
Η λίστα των φυσικών κρασιών είναι προσεκτικά επιλεγμένη, κυρίως από ελληνικούς αμπελώνες, ενώ εξαιρετικά είναι τα δύο κρασιά που εμφιαλώνει το Καπάνι, από αμπελώνες της Νεμέας, Αγιωργίτικο και Merlot. Σύντομα θα ανοίξει και το κελάρι του υπογείου για να φιλοξενήσει την κάβα αλλά και πριβέ δείπνα.
Στο deli θα βρείτε εκλεκτά τυριά και αλλαντικά από ντόπιους παραγωγούς που κόβονται μπροστά σας, δημιουργώντας πλατό με ελληνικά προϊόντα, ιδανικά για να συνοδεύσουν το κρασί σας, ενώ μπορείτε να πάρετε και για το σπίτι σας.
Ώρες λειτουργίας:
- Δευτέρα: Κλειστά
- Τρίτη: 18:00-01:00
- Τετάρτη (λαϊκής): 12:00-18:00
- Πέμπτη-Παρασκευή: 18:00-01:00
- Σαββατοκύριακο: 14:00-01:00
(Ισχύει 2ωρο seating).