Προ του αλυσιδωτού lockdown, είχα επισκεφθεί ένα μπαρ - στέκι μου στα Πετράλωνα. Καθώς έφευγα ξεστόμισα αυθόρμητα «τα λέμε από εβδόμαδα» για να πάρω την απάντηση «εβδομάδες να λες καλύτερα».
Πράγματι, δεν είχαν περάσει μερικά εικοσιτετράωρα και στις 13 Μαρτίου, μαζί με τη ραγδαία άνοδο που είχαν παρουσιάσει μέσα σε ένα 24ωρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκε και το κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης.
Φεύγοντας για λίγο από τα εντός, στη Γερμανία, η αστυνομία του Βερολίνου είχε διαλύσει μέχρι τις 18 Μαρτίου πάνω από 60 πάρτι σε μπαρ και κλαμπ που κλείνοντας τα παράθυρά τους και ειδοποιώντας τους θαμώνες για το συνθηματικό διοργάνωναν τα "Corona speakeasies". Η βερολινέζικη αστυνομία δημοσίευσε μάλιστα ένα tweet γράφοντας «αν λειτουργείς ένα μπαρ παράνομα, πρέπει να γνωρίσεις οτι δεν ζεις στο Σικάγο του '20 και η απάντηση της αστυνομίας θα είναι άμεση». Παρόμοιες καταστάσεις έζησε το Ισραήλ και η περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Tο ρώσικο creative agency Shishki Collective είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό μπαρ, το "Stay the Fuck Home Bar", δίνοντας την ευκαιρία σε χρήστες απ' όλο τον κόσμο να κάνουν μια online έξοδο για ποτό, με 11 virtual rooms για ψηφιακό bar hopping ή για να τα πιουν «πριβέ», τσατάρωντας μόνο με την παρέα τους. Σπιρτόζικο, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει τίποτα την αίσθηση ενός πραγματικού μπαρ και την πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπινη επαφή;
Χιλιόμετρα μακρία και σε ένα άλλο επιβεβλημένο lockdown, το σωματείο United States Bartenders Guild (USBG) έχει δημιουργήσει την online πλατφόρμα Bartender Emergency Assistance Program για να απαντήσει στο πρόβλημα της -μετά τον κορονοϊό- επιβίωσης των εργαζόμενων στα μπαρ. Το κοινό μέχρι τώρα έχει προσφέρει πάνω από 100.000 δολάρια, ενώ κάποιες ποτοβιομηχανίες έχουν ανταποκριθεί δωρίζοντας μεγάλα ποσά ή φτιάχνοντας μια σειρά από είδη merch τα έσοδα των οποίων πάνε στο ταμείο. Εκτός από τα τις άμεσες δωρεές «τρέχουν» και καμπάνιες για τη διάσωση των μπαρ που ζητούν πάγωμα καταβολής ενοικίων, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και ευνοϊκότερες αποπληρωμές χρεών στις τράπεζες.
Εντός των συνόρων, το Difford's Guide Greece σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Metron Ariston- Making Responsibility a Trend θα δημοσιεύσουν πολύ σύντομα το link για ένα fund-raising με στόχο να στηρίξουν τους ανθρώπους του μπαρ, τους bartenders, τους σερβιτόρους και τους βοηθούς που το χρειάζονται. Η φόρμα για τους επαγγελματίες που θέλουν να συμμετέχουν έχει ανέβει ήδη.
Στην καθημερινότητα πριν τη πανδημία, για όλους μας υπήρχε (και θα υπάρχει, δεν θα φύγει από τη θέση της) μια μπάρα-στέκι. Ακόμα κι αν την έχουμε προδώσει μερικές φορές για να δώσουμε ραντεβού κάπου άλλου, για «να δούμε και κάτι άλλο», πάντα επιστρέφαμε σε αυτήν.
Δεν γνωρίζουμε για πόσο ακόμα δεν θα μπορούμε να πλησιάσουμε το αγαπημένο μας μέρος για ποτό, ζώντας στην εποχή της εξόδου από το σπίτι για έξι μόνο λόγους και έπειτα από αποστολή sms.
Επειδή όμως τα μπαρ τα κάνουν οι άνθρωποι, ζητήσαμε από τους ειδικούς που μας έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς σε μπάρες της Αθήνας (και της Τήνου έχουμε μία) να μας προτείνουν μια συνταγή, ένα απλό cocktail για τις μέρες που θα μείνουμε μέσα και μπορούμε να φτιάξουμε όσοι δεν έχουμε εξασκηθεί στο rolling.
Δίχως να γνωρίζει κανείς τι θα προτείνουν οι άλλοι, μας έφτιαξαν μια λίστα που περιέχει τα πάντα. Θα τσουγκρίσουμε στην υγειά τους, μέχρι να έρθει η μέρα που θα μας ξαναρωτήσουν «τι θα πιείτε;».
O Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος (9Βήτα Home Bar) μας αφηγείται την ιστορία του Punch
Punch. Στην γλώσσα hindi, δηλαδη στα ινδικά, μεταφράζεται ως «πέντε». Και αυτό γιατί το αλκοολούχο (ή και οχι, αλλά δεν μας νοιάζει) ποτό αποτελούνταν από 5 συστατικά. Λεμόνι, ζάχαρη, αλκοόλ, νερό, τσάι ή μπαχαρικά.
Το punch ήρθε λοιπόν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία από την Ινδία, φυσικά μέσω της αποικιοκρατίας, στις αρχές του 17ου αιώνα. Το 1632 έχουμε την πρώτη γραπτή αναφορά στην Αγγλία, όπου χρησιμοποιούσαν brandy ή κρασί για την αλκοολούχα βάση.
Αυτά τα cocktails κέρδισαν την δημοτικότητα τους μέσω της αγαπημένης μου Καραϊβικής. Το 1665 έγινε στην Τζαμάικα το πρώτο punch με ρούμι αλλά τα Μπαρμπάντος ήταν το νησί πού δημιούργησε μια κουλτούρα γύρω από αυτο. Το bajan punch song λοιπόν μας δίνει το "one for sour, two for sweet, three for strong, four for weak". Δηλαδή ένα μέρος λάιμ (όξινο), δύο μέρη ζάχαρη(γλυκό), τρία μέρη ρούμι (δυνατό), τέσσερα μέρη νερό (αδύναμο). Με την προσθήκη angostura bitters ή τριμμένου μοσχοκάρυδου φτάνουμε στον αριθμό 5.
Στην εποχή του cocooning που διανύουμε λοιπόν, αυτός ο μπουσουλας μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πολύ εύκολο και ωραίο punch για να πιούμε στο σπίτι. Τα μόνα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένα μεγάλο μπολ, και μια κούπα. Και κάτι για να το ανακατέψετε.
1 κούπα λεμόνι ή λάιμ για τους πιο μερακλήδες
2 κούπες ζάχαρη (ή μέλι, ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τους vegan)
3 κούπες αλκοόλ που έχετε σπίτι (άμα έχεις ρούμι, βάλε ρούμι διάβολε)
4 κούπες νερό (ακόμα καλύτερα άμα κάνεις πρώτα ένα ωραίο τσάι το νερό)
Μερικά μπαχαρικά της επιλογής σας (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο).
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν όλα τα στερεά γλυκαντικά*.
Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και έπειτα σερβίρουμε στο ποτήρι μας και σε στην παρέα του cocooning.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό ή τσάι με χυμό φρούτων*
Άμα βάλετε καρύδα αυτόματα έχετε κάνει COCOcouning. Υπάρχει χώρος για όλα τα αστεία.
*Άμα είναι να βάλετε καρύδα βάλτε νερό καρύδας, αλλιώς θα κόψει πολύ.
O Αλέξανδρος Γκικόπουλος μας συστήνει το "Opurist Highball"
55ml opurist tsipouro
110ml 3cents tonic water
6 σταγόνες Bittermens Winter Melon
Μέθοδος: «παίζουμε» κρύο νερό στο ποτήρι μας.
Κάνουμε μια βόλτα μέσα στο σπίτι και βγαίνοντας στο μπαλκόνι παίρνουμε 1 φύλλο βασιλικού πλατύφυλλου, που έχουμε για το πέστο μας.
Χύνουμε το νερό. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο.
Βάζουμε 55ml opurist tsipouro.
Απογεμίζουμε με τόνικ, προσθέτουμε πάγο μέχρι το τέρμα και ανακατεύουμε.
«Χειροκροτούμε» το φύλλο βασιλικού και στριφογυρίζουμε τον μύλο με το μαύρο πιπέρι τέσσερις φορές.
Καθόμαστε αναπαυτικά, πίνουμε το ποτό, αναπολούμε τις μέρες που πέρασαν και σκεφτόμαστε με ενδιαφέρον αυτές που θα έρθουν.
Ο Γιώργος Καβακλής (Spoiled, Barro Negro) μας δροσίζει με μια Paloma
Paloma
50 ml λευκή τεκίλα
10ml χυμό λάιμ ή λεμόνι (αν δεν υπάρχει λάιμ)
3cent's grapefruit soda
Κόβουμε το λάιμ στα 4, με το ένα από τα κομμάτια περνάμε το χείλος ενός ψηλου και στενού ποτηριού. Βάζουμε μια λεπτή στρώση αλάτι σε ένα πιατάκι. Ακουμπάμε το ποτήρι στο αλάτι για να κολλήσει στο χείλος του ποτηριού μας. Στην συνέχεια γεμίζουμε όλο το ποτήρι με πάγο.
Βάζουμε την λευκή τεκίλα και στύβουμε το 1 από τα 4 κομμάτια λάιμ μέσα στο ποτήρι. Ανοίγουμε την grapefruit soda που προηγουμένως έχουμε κρυώσει στο ψυγείο και γεμίζουμε σιγά -σιγά το ποτήρι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με πάγο.
Απολαμβάνουμε μία δροσιστική Paloma με τους αγαπημένους μας ανθρώπους στο σπίτι. Σε λίγο καιρό θα έχουν περάσει όλα, ας μας βρει όλους το μέλλον υγιείς πίσω στα αγαπημένα μας μπαρ.
Στοιχηματίζαμε ότι ο Δημήτρης Κιάκος (To Λοκάλι) θα μας προτείνει ένα τέλειο και απλό Gin Tonic
50 ml ένα τζιν της αρεσκείας σας (εγώ προτιμώ τα λίγο πιο dry gin)
100 ml καλής ποιότητας τόνικ (προτιμάμε και στηρίζουμε τα ελληνικά brands).
Σε ένα ποτήρι κρασιού προσθέτουμε πάγο, το τζιν και τελευταίο -αργά, για να μην σπάσουν οι μπουρμπουλήθρες)- το τόνικ .
Γαρνίρουμε με μια 1 φράουλα κομμένη και λίγο αποξηραμένη λεβάντα και 4 κομματάκια από κάρδαμο (που τα έχουμε πιέσει ελαφρά πρώτα).
Θυμόμαστε να παραμένουμε υγιής ψυχή και σώματι. Ο κλάδος της εστίασης δέχεται ένα τρομερό χτύπημα αυτή τη στιγμή. Ας μείνουμε ψύχραιμοι και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί . Δανείζομαι ένα quote που σήμερα έχει περισσότερο νόημα από ποτέ. “Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.” [Marie Curie].
Ο Γιάννης Κοροβέσης (Jazz in Jazz) μας παρακινεί να αφιερώσουμε χρόνο στις απολαύσεις μας, σε ένα Bloody Mary
Μπορεί οι περισσότεροι να διαθέτουμε ελάχιστα υλικά και λίγα ή και καθόλου εργαλεία μπαρ στο σπίτι, μα διαφωνώ με την άποψη πως κατά τη διάρκεια της (σχεδόν) υποχρεωτικής μας παραμονής σε αυτό, κατά την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού, πρέπει να παρασκευάζουμε μόνο απλά κοκτέιλ, παρόλο που λατρεύω την απλότητα την οποία τίμησαν τα κλασικά.
Τις δύσκολες ώρες που βιώνουμε, μπορούμε να πάρουμε χαρά αναμειγνύοντας υλικά από την κάβα και την κουζίνα μας και δημιουργώντας μικρά, αλκοολικά θαύματα, αυτοσχεδιάζοντας, ανάλογα με τη διάθεση μας. Αφιερώστε χρόνο στις απολαύσεις σας.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα κλασικά cocktails που θα συναντήσετε σε διάφορα μπαρ με άπειρες παραλλαγές, από τις οποίες μπορείτε κι εσείς να εμπνευστείτε, είναι το Bloody Mary. Παρασκευάζεται πανεύκολα χρησιμοποιώντας υλικά που οι περισσότεροι διαθέτουν στην κουζίνα τους και το μόνο που χρειάζεται από αλκοόλ είναι μια ποιοτική βότκα ή το αγαπημένο σας τζιν, αν θέλετε να το μετατρέψετε σε Red Snapper.
Η συνταγή (Οι αναλογίες και τα μπαχαρικά μπορούν να τροποποιηθούν κατά προτίμηση):
50ml βότκα ή τζιν
90ml Bloody Mary mix*
20ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
5-6 ριξιές σος Worcestershire
2 ριξιές Tabasco
1-2 πρέζες πιπέρι
Ανακατεύουμε με πάγο σε ένα σκεύος όλα τα συστατικά και έπειτα σουρώνουμε από τον πάγο σε ένα ποτήρι με φρέσκο πάγο, το χείλος του οποίου έχουμε προηγουμένως βουτήξει σε αλάτι. Γαρνίρουμε με ένα κομμάτι σέλερι, μια ροδέλα αγγούρι και 1-2 ελιές.
*Bloody Mary mix:
3 μέρη χυμός τομάτας
1 μέρος συμπυκνωμένος πελτές ντομάτας
½ μέρος πάστα Horseradish
Ανακατεύουμε καλά και χρησιμοποιούμε ή αποθηκεύουμε έως και τρεις ημέρες.
Ελπίζω σύντομα να καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι και από αυτή τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Να καταφέρουμε να βρεθούμε ξανά σε ένα μπαρ, να αγκαλιαστούμε ενστικτωδώς, χωρίς μάσκες και γάντια, απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας ποτό, υπό τους ήχους της αγαπημένης μας μουσικής και τη «μελωδία» των πιο αγαπημένων μας βροντερών γέλιων. Μέχρι τότε, φροντίζετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Ο Νίκος Μοσχονάς (Three Donkeys) πιστεύει ότι η συνταγή για το σπίτι είναι μία: Garibaldi, τελεία.
Εννοείται ότι η καλύτερη/εύκολη συνταγή για το σπίτι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα Garibaldi.
Δηλαδή (1 μέρος) Campari και (2 μέρη) φυσικό χυμό πορτοκάλι
Πρόκειται για ένα ελαφρύ, δροσιστικό ποτό που μπορούμε να το φτιάξουμε με δύο κινήσεις και ίσως μας δώσει και λίγη βιταμίνη C.
Η παρούσα περίοδος δεν είναι η καλύτερη. Όμως εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε κάθε μικρή στιγμή ακόμα και με ένα ποτό στο σπίτι. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και όλοι θα βγούμε σίγουρα πιο δυνατοί.
Η Μάρφη Μπάλη ( Upupa Epops) μας στέλνει ένα "Hot and Toddy"
50 ml Irish Whiskey (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αλκοολική βάση: Bourbon whiskey – scotch whiskey – brandy – και για τους τολμηρούς, τσίπουρο)
50 ml πράσινο τσάι*
15 ml μέλι (1 κουταλιά της σούπας )
4 γαρύφαλλα ολόκληρα
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξύλοκανέλας
Εκτέλεση: ζεσταίνουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπρίκι και σουρώνουμε σε ποτήρι, χωρίς πάγο
Ποτήρι : νερού με πόδι η κούπα
Γαρνιτούρα : φλούδα από πορτοκάλι
* 1 φακελάκι πράσινο τσάι η 5 γραμμάρια εάν έχετε χύμα σε 150 ml βρασμένο νερό για 3 λεπτά, μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε σε ένα μπουκάλι και το αφήνουμε στο ψυγείο*
Ο Νίκος Σουρμπάτης (The Clumsies) μας βοηθάει να πειράξουμε το κλασικό Rosita
Σε ένα μπουκάλι γλυκού κόκκινου βερμουτ βάζουμε 100 γραμμάρια φράουλες κομμένες με ένα κομμάτι μπλε τυρί. Το αφήνουμε μία μέρα στο ψυγείο, σουρώνουμε σε φίλτρο καφέ και φτιάχνουμε μια Rosita με:
40 ml tequila,
30 ml vermouth
25 ml Campari.
Γαρνίρουμε με ένα κομμάτι φράουλας.
Η ζωή μακριά από τα μπαρ είναι δύσκολη για όλους μας ειδικά για εμάς που εργαζόμαστε σε αυτά. Αλλά πλέον έχουμε πολύ χρόνο να διαβάσουμε και να εμπνευστούμε νέες ιδέες και τεχνικές. Και φυσικά ο κόσμος μπορεί να μας στέλνει στα social προκειμένου να μας ρωτήσει για ιδέες και συνταγές που μπορεί να φτιάξει εύκολα στο σπίτι του, όπως η παραπάνω.
Η Μυρσίνη Σπανέλη φτιάχνει το επίκαιρο #14d Chronicles ακούγοντας Ρακιντζή
30ml Skinos mastiha
20ml Vodka
50ml anti-covid19 formula*1
1 κτγ μελί
5ml φυσικό χυμό λεμόνι
*1. Παρασκευή anti-covid19 formula: 1/2 λίτρο νερό, 1 κουταλιά του γλυκού διατροφική μαγιά, μαύρο πιπέρι (κατά προτίμηση), ginger και τέλος μαλοτήρα (τσάι του βουνού Κρήτης). Βράζουμε κανονικά σε μια κατσαρόλα για δέκα λεπτά και σουρώνετε.
Σερβίρουμε σε *ζεστή κούπα όλα τα υλικά με την anti-covid19 formula να είναι απαραίτητα καυτή.
*ζεστάνουμε την κούπα απογεμίζοντας με βραστό νερό πρώτου σερβίρετε.
Μέχρι να συναντηθούμε σας στέλνω και μερικά κομμάτια για να μαλακώσουμε τα συμπτώματα λόγω έλλειψης των ζεστων βραδιων στα μπαρ που αγαπάμε! Σύντομα κοντά σας με περισσότερη όρεξη για bar hopping από ποτέ! Αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκ του home bar…
H λίστα:
Στέλιος Διονυσίου - Θα τη χωθώ σε κάποιο μπαρ
Μιχάλης Ρακιντζής - Πήγαινε στα μπαρ
Αρλέτα - Μπαρ το ναυάγιο
Εκείνος κι εκείνος- Τα χειμωνιάτικα τα μπαρ
Βασίλης Καρράς - Έχω ανάγκη να βγω
Γιάννης Φλωρινιώτης -Το κορίτσι του μπαρ
Ο Ηλίας Στεργιόπουλος (Baba Au Rum) μας υπενθυμίζει ότι το Negroni μπορεί να είναι απλό
Το cocktail που προτείνω γι' αυτές τις δύσκολες μέρες είναι μια εύκολη παρασκευή του Negroni.
Ένα cocktail που δημιουργήθηκε εδώ και έναν αιώνα στη Φλωρεντία, το οποίο παρασκευάζεται με ίσα μέρη από τζιν, γλυκό κόκκινο βερμούτ και Campari ή οποιοδήποτε άλλο γλυκόπικρο ιταλικό απεριτίφ τύπου Amaro.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι παραλλαγή της κλασικής φόρμουλας με αντικατάσταση του τζιν από παλαιωμένο ρούμι, οποιουδήποτε ταιριάζει στο γευστικό σας προφίλ.
40ml Παλαιωμένο ρούμι
25ml Ιταλικό γλυκό βερμούτ
25ml Campari
Ένα old fashioned ποτήρι, πάγος, ένα κουτάλι.
Η γαρνιτούρα που είθισται να χρησιμοποιείται σε ένα Νegroni είναι μια φέτα πορτοκαλιού.
Για να προσθέσουμε μια επιπλέον πινελιά στο ποτό μας, πιέζουμε ελαφρά τη φλούδα με ένα γουδί, έτσι ώστε να απελευθερωθούν μέρος από τα έλαια του φρούτου που χαρίζουν μια φρεσκάδα στο τελικό αποτέλεσμα.
Ρίχνουμε με τη σειρά τα υλικά στο ποτήρι, τη μια φλούδα πορτοκαλιού, 3-4 παγάκια και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Γεμίζουμε το ποτήρι με επιπλέον παγάκια και είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.
Τα μπαρ δεν θα φύγουν από τη θέση τους. Αυτές τις δύσκολες μέρες πρέπει να προσέχουμε πάνω απ'όλα τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθεια μας. Θα επιστρέψουμε όλοι στο πόστο μας οσονούπω, δυνατοί και με περίσσεια όρεξη να σας φιλοξενήσουμε ξανά!
Ο Νίκος Σωτηρόπουλος (Beauty Killed the Beast) μας χαρίζει το "The Battle Of The Bubbles"
150ml Karanika Rose Brut
20ml Rum Bar Overproof
10ml Merlet Abricot Brandy
Γαρνιτούρα: φλούδα λεμόνι/ Φλούδα πορτοκάλι/ Δυόσμος
Ποτήρι: Κρασιού
Διαδικασία: Αφού παγώσουμε το ποτήρι γεμίζουμε με πάγο. Προσθέτουμε το αφρώδες κρασί, το ρούμι και το Abricot brandy. Ανακατεύουμε ελαφρά και αρωματιζουμε με πορτοκάλι, λεμόνι και δυόσμο.
Η Λορέτα Τόσκα μας σημείωσε τα υλικά για ένα Boulevard
50 ml scotch whiskey
20 ml bitter liqueur (Campari, Martini bitter)
100ml 3cents Grapefruit Soda
Ανακατεύουμε τα υλικά και σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμόνι.
Μακριά από τα μπαρ: δεν μ’ αρέσει. Μου λείπουν όλα. Αλήθεια όλα! Και θέλω όταν τελειώσουν όλα αυτά να μην λείπει κανένα.
Όταν θα επιστρέψουμε: Νομίζω πως όλοι μας θα κάνουμε μια κολοσσιαία μπαρότσαρκα. Ελπίζω να μην αργήσει πολύ αυτό! Εις το επανιδείν.
Ο Νίκος Τριανταφύλλου βάφτισε τη συνταγή του "Solidarity"
30 ml τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) Τυρνάβου
30 ml mezcal espadin
20 ml νερό από σταφίδες
5 ml dry vermouth
Ανακατεύουμε σε ένα mixing glass (ή σε όποιο μεγάλο σκεύος έχετε σπίτι) και σερβίρουμε στο ποτήρι το οποίο γαρνίρουμε με 1 φύλλο βασιλικού.
Cheers.