Παλαιότερα, στη χώρα μας, η επιλογή του να απολαύσουμε το γεύμα μας σε ένα ξενοδοχείο ήταν συνδεδεμένη μόνο με τη διαμονή μας εκεί - σε αντίθεση με το εξωτερικό που τα εστιατόρια των ξενοδοχείων είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας ιδιαίτερος γαστρονομικός προορισμός για όσους ξέρουν να επιλέγουν ξεχωριστές γεύσεις. Στη Νέα Υόρκη, το lunch σε ξενοδοχεία έχει γίνει συνήθεια χρόνων και στο Λονδίνο -το οποίο επισκέπτομαι συχνά- πάντα θα ψάξω τις τελευταίες προτάσεις στο hotel dining.
Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχουμε διαρκώς νέες αφίξεις στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, αλλά έχουμε αρχίσει να αγκαλιάζουμε και την κουλτούρα του να επισκεπτόμαστε εστιατόρια μεγάλων ξενοδοχείων για το πρωινό, το μπραντς, το γεύμα ή το δείπνο μας.
Το νέο εστιατόριο Sebastian αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της άνθησης που βιώνει ο χώρος αυτός. Ενσωματωμένο στο Ace Hotel & Swim Club Athens στη Γλυφάδα, δεν είναι μόνο ένα μέρος για φαγητό, είναι πραγματικά μια εμπειρία που ενώνει τη γαστρονομία, το design και τη φιλοσοφία της φιλοξενίας και αυτό είναι κάτι που το αντιλήφθηκα αμέσως όταν το επισκέφτηκα.
Το Sebastian λοιπόν είναι ένα γαλλοαμερικανικό μπιστρό που άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο και το μενού του υπογράφει ο διακεκριμένος σεφ Elvi Dimitris Zyba. Το όνομά του αποτελεί φόρο τιμής στον Άγιο Σεβαστιανό, σύμβολο επιμονής και φροντίδας, που είναι, όπως λένε και οι υπεύθυνοι, οι βασικές αξίες της φιλοσοφίας του εστιατορίου για τη φιλοξενία και την εμπειρία που προσφέρει.
Εμπνευσμένο από τα εμβληματικά μπιστρό της Νέας Υόρκης και του Παρισιού, προσφέρεται όχι μόνο για το καλό φαγητό του και την ωραία λίστα κρασιών και κοκτέιλ, αλλά και για παρεΐστικη χαλάρωση, χάρη στη ζεστή του ατμόσφαιρα και τη live μουσική, που έχει κάποια βράδια - την οποία είχα την ευκαιρία να απολαύσω κι εγώ μία Πέμπτη βράδυ. Το μενού συνδυάζει κλασικές γεύσεις με δημιουργικές πινελιές, χρησιμοποιώντας φρέσκα εποχιακά υλικά από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, και πραγματικά κάποια πιάτα με έκαναν να νιώσω πεταλούδες ευτυχίας.
Από τα σνακς δοκιμάσαμε τα Στρείδια Ημέρας με φράουλες αλλά και με αγγούρι -ένας ιδιαίτερος συνδυασμός για όσους αγαπούν τα στρείδια- και από τα ορεκτικά το Tartare Μοσχαριού με κρεμμυδάκι, πίκλες cornichon, μουστάρδα, σχοινόπρασο και κρόκο αυγού ορτυκιού αλλά και τα καταπληκτικά Μύδια Mariniere με κρεμώδη σος από κρασί, κρεμμύδια και φρυγανισμένο, βουτυρωμένο ψωμί (ένα πιάτο που ακόμα σκέφτομαι).
Από τα sides, με την παρέα μου, επιλέξαμε τα Μανιτάρια σωτέ με σκόρδο και μαϊντανό και φυσικά τα δύο best seller κυρίως πιάτα που είναι το Millionaire’s Meatloaf (ψητό χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας με σάλτσα κόκκινου κρασιού και αστακό) και το Lobster & Frites (αστακός από το Ιόνιο, μυρωδικά, βούτυρο au gratin), ένα υπέροχο all time classic αμερικανικό πιάτο.
Στα επιδόρπια οι επιλογές ήταν το Banana Split (καραμελωμένη μπανάνα, κρέμα ανανά, παγωτό Νεάπολης) το οποίο τρώνε άνετα δύο άτομα και σκάνε αλλά και η Πάβλοβα με μους σοκολάτας και τριαντάφυλλου, αμύγδαλο και σορμπέ μύρτιλου.
Το μενού έχει πολλά ακόμα ορεκτικά, όπως Σπιτικές φέτες μπριος με πατέ συκωτιού κοτόπουλου, φυστίκι Αιγίνης και σταφίδες, σαλάτες, πολλά χορτοφαγικά και βίγκαν πιάτα, επιλογές χωρίς γλουτένη ή χωρίς λακτόζη, burgers (αρνίσιο ή χορτοφαγικό) αλλά και πιάτα για να μοιραστούν δύο άτομα, όπως το Ολόκληρο Ψάρι Ημέρας, το Κοτόπουλο (μισό ή ολόκληρο) ελευθέρας βοσκής στον φούρνο και το Rib-eye Steak. Αυτό που εκτίμησα ιδιαίτερα σε όλα τα πιάτα, είναι ότι οι μερίδες είναι άκρως ικανοποιητικές και θα φύγετε χορτασμένοι χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία. Οι τιμές είναι οι νορμάλ τιμές ενός καλού εστιατορίου.
Το Sebastian συνεργάζεται με την ομάδα του Wine is Fine για να προσφέρει μια επιλεγμένη λίστα κρασιών από την Ελλάδα και τη Γαλλία και η κάβα διαθέτει επιλογές σε ποτήρι και φιάλη, ιδανικές για να συνοδεύσουν κάθε γεύμα, ενώ το μπαρ προσφέρει επίσης μια ποικιλία από μπύρες, μη αλκοολούχα ποτά και κοκτέιλ, όπως το ιδιαίτερο Aesthesi, με βάση το τζιν και το λικέρ πεύκου.
Το ζεστό μπιστρό έχει σχεδιαστεί από το γνωστό γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο ciguë, σε συνεργασία με την ομάδα design του Ace Hotel. Η τραπεζαρία διαθέτει έπιπλα και φωτιστικά από την ciguë, με χειροποίητα μπλε πλακάκια από τερακότα στο πάτωμα, που εκτείνονται σε εξωτερική βεράντα με θέα την πισίνα, ενώ τα τραπέζια είναι ειδικά σχεδιασμένα και συνοδεύονται από καρέκλες των Friends and Founders. Η ωραία μπάρα του, τα κρεμαστά vintage φωτιστικά Vaarnii ‘1003 Hans’ που προσθέτουν μια γλυκιά λάμψη στο εστιατόριο και το συνολικό cosy αποτέλεσμα με τα μεσογειακά στοιχεία, δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα για κάθε ώρα της ημέρας.
Πέρα από το Εστιατόριο
Η εμπειρία στο Ace Hotel δεν περιορίζεται στο Sebastian. Το Good Chemistry, το καφέ του ξενοδοχείου, σερβίρει καφέ από το Kudu Coffee και ειδικές ποικιλίες τσαγιού από το Daphnis and Chloe και είναι το ιδανικό σημείο για ένα γρήγορο πρωινό (σερβίρεται από τις 7:00 έως τις 17:00) ή έναν απογευματινό καφέ. Το μενού της πισίνας περιλαμβάνει φρέσκιες σαλάτες, σάντουιτς, burgers και ελαφριά πιάτα, όλα σχεδιασμένα για χαλάρωση δίπλα στο νερό.
Και το ίδιο το ξενοδοχείο όμως, έχει τη δική του ιστορία, αφού κάποτε εκεί βρισκόταν το ξενοδοχείο Fenix και το νέο του πρόσωπο συνδυάζει την παράδοση του ελληνικού μοντερνισμού με την αισθητική των παραθαλάσσιων θέρετρων της δεκαετίας του '70, με έναν ευρύχωρο χώρο υποδοχής, εστιατόριο, pool bar, καφέ, εκθεσιακό χώρο και φυσικά τη μεγάλη πισίνα, την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε και χωρίς να μείνουμε στο ξενοδοχείο, για χαλάρωση ή για φαγητό (ετοιμάζεται και χώρος σπα, το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή).
Την άνοιξη του 2025 θα αρχίσει να λειτουργεί και ένα ακόμα εστιατόριο στο roof (το οποίο θα έχει την υπογραφή ενός ήδη πολύ επιτυχημένου εστιατορίου της Αθήνας) και δίπλα του θα έχει και εκείνο μια νέα πισίνα. Έτσι, το ξενοδοχείο, που μαζί με το αντίστοιχο του Palm Springs αποτελούν την προέκταση του Swim Club brand, θα προσφέρει ένα ακόμα δυνατό στοιχείο στην κουλτούρα του hotel dining.