18.02.2020

Τσικνοπέμπτη: Ακόμα κι οι Ψήστες της Συμφοράς έχουν το Δεκαράκι τους

Το Saga Μιας Τσικνοπέμπτης και το Μενού της, κάπου - κάποτε στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Τσικνοπέμπτη και οι  άνδρες της Popaganda είπαμε να μην πτοηθούμε από πιθανά σχόλια haters και να αναλάβουμε εμείς το τραπέζι της αγαπημένης γιορτής όλων, γιατί καλά το Πάσχα και τα Χριστούγγενα, αλλά η Τσικνοπέμπτη μιλά κατευθείαν στην καρδιά του άνδρα - ψήστη της Popaganda

Ξεκινήσαμε από το σούπερ μάρκετ και το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης που δεν είναι άλλο από το μονοποικιλιακό Δεκαράκι Μοσχάτο το οποίο και ...συνοδεύεται τέλεια από τους ψητούς και πικάντικους μεζέδες που θέλει η ημέρα. Συνεχίσαμε με όλα τα βασικά, γιατί δεν είμαστε τίποτα τυχαίοι, είχαμε βγάλει μενού: Τους top μεζέδες για την σπουδαιότητα της ημέρας. Αφού τελείωσε η περιπέτεια στο σούπερ μάρκετ, γιατί περί περιπέτειας επρόκειτο-τόσοι νοματαίοι κι ο καθένας είχε την γνώμη του - πήραμε τον μακρύ δρόμο για τα σπίτια μας και τις σχετικές προετοιμασίες των μαγειρευτών και τελικά προς την ταράτσα του γραφείου, φορτωμένοι με σακούλες γεμάτες τρόφιμα, μια ψησταριά, μπόλικα κάρβουνα και αρκετά Δεκαράκι Μοσχάτο. Και εδώ είναι που ξεκίνησαν τα μεγάλα προβλήματα, αφού μέσα στον ενθουσιασμό μας για την Τσικνοπέμπτη και τους μεζέδες της, δεν αναρωτηθήκαμε αν κάποιος από όλους μας είχε ξαναψήσει ποτέ το οτιδήποτε. Βέβαια, κανείς δεν παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει... απλά τα κάρβουνα δεν άναψαν ποτέ.

Ψήστες της συμφοράς, ναι - αλλά επειδή δεν μας σκιάζει τίποτα και επειδή είμασταν αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε και να απολαύσουμε το Δεκαράκι μας σωστά, κινηθήκαμε σβέλτα, ανδρικά κι έξυπνα, φορτωθήκαμε για άλλη μια φορά τις σακουλάρες μας και πήραμε την κάθοδο προς την κουζίνα μας στο γραφείο. Τι κάρβουνα, τι φούρνος άλλωστε; Άσε που οι μισοί είχαμε αρχίσει ήδη να τιμάμε το τσιπουράκι μας παρέα με τα πικάντικα τυράκια μας, το παστράμι, τον παστουρμά μας κ.λπ, κ.λπ.

Μάτια και φούρνος πήραν φωτιά. Κι επειδή σίγουρα θα αναρωτιέστε τι περιέχει το  μενού της Τσικνοπέμπτης αυτών των επίδοξων μάστερσεφ της Κολοκοτρώνη, θα σας το αποκαλύψουμε. Τι έχουμε να κρύψουμε, άλλωστε;

Έχουμε και λέμε λοιπόν, μαστέλο και σουτζούκι στο σαγανάκι, τηγανιά σβησμένη με Δεκαράκι Μοσχάτο, σουτζουκάκια πολίτικα, χοιρινό στον φούρνο με σκόρδο, πορτοκάλι και μυρωδικά, ένα κορυφαίο τας κεμπάπ με μπόλικο γαρύφαλλο και, για το τέλος, χειροποίητη τυρόπιττα με πιπεράτη φέτα, άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια σε φύλλο κρούστας. Εντάξει, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως στην τυρόπιτα βοήθησε και η μαμά του Π.Μ σε απευθείας σύνδεση με το Κ.Ε (Κέντρο Επιχειρήσεων),  γιατί δεν μας λες και ειδικούς στο άνοιγμα φύλλου. Καταφέραμε πάντως να μην την κάψουμε και αυτό είναι μια επιτυχία από μόνο του. 

Μπορεί η μέρα μας να μην  κύλησε ακριβώς «αναίμακτα», αλλά στο τέλος τα καταφέραμε και πήραμε και το δυσκολότερο «Μπράβο» όλων αναμεταξύ μας -για να μην αναφερθούμε στα likes στο Instagram.

Συμπέρασμα: Φαντασία και καλή διάθεση να υπάρχουν, Δεκαράκι Μοσχάτο και Καλή Τσικνοπέμπτη

Γιατί Δεκαράκι Μοσχάτο την Τσικνοπέμπτη όμως;

Το Δεκαράκι Μοσχάτο  είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από σταφύλι Μοσχάτο Τυρνάβου, λαμβάνοντας έτσι στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της εκλεκτής αυτής ποικιλίας.

Η ποικιλία Μοσχάτου αποτελεί το “μυστικό” της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου. Κι αυτό γιατί ταίριαξε μοναδικά με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, αναπτύσσοντας τον ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα του. Το τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο, παράγεται μόνο από Μοσχάτο σταφύλι. Το μοναδικό άρωμα και η απαράμιλλη γεύση του, που γίνονται αισθητά από την πρώτη γουλιά, αποτελούν ακλόνητη απόδειξη των καταβολών του, της υψηλής ποιότητάς του αλλά και της τέχνης του αποσταγματοποιού. Το Δεκαράκι Μοσχάτο πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες.

Το  Δεκαράκι Μοσχάτο είναι μέλος της οικογένειας Δεκαράκι Μονοποικιλιακά  Αποστάγματα χάρη στα οποία η γευσιγνωσία συναντά για πρώτη φορά το τσίπουρο.Κάθε μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι διακρίνεται από την ξεχωριστή, γευστική και αρωματική ταυτότητα που του χαρίζει η εκλεκτή ποικιλία σταφυλιού από την οποία προέρχεται.


Μοσχάτο το εκρηκτικό: Δυνατά, ζεστά, πλούσια αρώματα που θυμίζουν σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση. Το Δεκαράκι από Μοσχάτο Τυρνάβου έχει έναν διακριτό, αρωματικό χαρακτήρα που χαρίζει μια εκρηκτική απόλαυση γεύσης.
Μαλαγουζιά η αρχοντική: Πλούσια, λεπτά αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση. Το Δεκαράκι από Μαλαγουζιά αναδεικνύει τα κομψά αρώματα της εκλεκτής αυτής ποικιλίας. Ιδανικό με φρέσκα θαλασσινά και ψαρικά και παστά ψάρια.
Ροδίτης ο αρμονικός: Διακριτικά, ήπια και καθαρά αρώματα που θυμίζουν μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση. Το Δεκαράκι από την εξαιρετική ποικιλία Ροδίτης (Αλεπού), ξεχωρίζει για την ισορροπία στα αρώματα του τσίπουρου και δένει υπέροχα με κάθε είδους μεζέδες, σαλατικά και αλοιφές.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ SPIRITS
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED