![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-18-768x480.jpg)
Κάθε στοιχείο της παράστασης του MC από το Compton είχε μια βαθύτερη σημασία από ό,τι φαινόταν στην επιφάνεια. Όταν σκηνοθετεί ένα μουσικό βίντεο ή γράφει ένα τραγούδι, ο Kendrick Lamar, πηγαίνει πάντα deeper than the rest. Και αυτό ακριβώς έκανε την εμφάνισή του στο Halftime Show του Super Bowl, τόσο συναρπαστική και αμφιλεγόμενη (δες την ΕΔΩ).
Συνολικά, η παράσταση του Lamar στο Super Bowl LIX ήταν γεμάτη από πολυεπίπεδους συμβολισμούς και κρυφά μηνύματα που αντανακλούσαν την προσωπική του πορεία, τις κοινωνικές του ανησυχίες και τις καλλιτεχνικές του αντιπαραθέσεις και που μόνο οι μαύροι, οι αληθινοί φανς και οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την Αμερικανική ιστορία και κουλτούρα μπόρεσαν να κατανοήσουν πλήρως.
Στην πραγματικότητα, όπως είπε και ένας ιστορικός Τέχνης στο TikTok, αυτό που έκανε, θυμίζει πίνακα αφηρημένης τέχνης που σου αρέσει αλλά δεν ξέρεις αμέσως γιατί και προσπαθείς να τον κατανοήσεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μέρες μετά την εμφάνισή του, είναι πολλοί εκείνοι που ψάχνουν να βρουν τα κρυφά νοήματα πίσω από αυτό το εκρηκτικό 13λεπτο. Εντάξει βέβαια, το πιο φανερό απ' όλα βέβαια είναι ότι έχουμε δυνατό comeback από τα τζιν καμπάνα. Όλοι το καταλάβαμε αυτό.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-5-768x512.jpg)
EPA/CJ GUNTHER
“Great American Game”
Στην αρχή του σόου, ο Uncle Sam (Samuel L. Jackson) λέει: “This is the great American game.” Αυτή η φράση αναφέρεται τόσο στο παιχνίδι που διεξάγεται κυριολεκτικά στο γήπεδο, όσο και στα “παιχνίδια” που παίζει η Αμερική με τους πολίτες της (καπιταλισμός, πολιτική, φυλακές κ.λπ.). Κάθε σκηνή της παράστασης είχε σχήμα κουμπιού από χειριστήριο του PlayStation, συμβολίζοντας ότι η ζωή του Lamar μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι αλλά και τον έλεγχο και την επιρροή που ασκεί η βιομηχανία της ψυχαγωγίας.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-10-768x506.jpg)
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-6-768x512.jpg)
EPA/CJ GUNTHER
Uncle Sam
Από τον διάλογό του καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ο χαρακτήρας Uncle Sam του Samuel L. Jackson συμβολίζει τον στερεοτυπικό διασκεδαστή που παίζει το παιχνίδι του συστήματος. Είναι ουσιαστικά το αντίθετο του Kendrick Lamar, ο οποίος εκφράζει ανοιχτά τη μαύρη ταυτότητά του με τρόπο που το mainstream δεν εκτιμά πάντα.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-11-768x509.jpg)
Το αυτοκίνητο Buick GNX του 1987
Ο Lamar ξεκίνησε την εμφάνισή του καθισμένος πάνω σε ένα Buick GNX του 1987, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνον, καθώς το ίδιο μοντέλο οδήγησε ο πατέρας του όταν τον έφερε στο σπίτι από το μαιευτήριο. Επιπλέον, το 1987 είναι το έτος γέννησής του, συνδέοντας έτσι το αυτοκίνητο με την προσωπική του ιστορία.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-3-768x512.jpg)
EPA/ERIK S. LESSER
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-9-768x512.jpg)
EPA/CJ GUNTHER
“a” chain
Πολλοί στα social media υπέθεσαν ότι η μικρή αλυσίδα με το γράμμα “a” που φορούσε ο Lamar συνδέεται με τον στίχο “A-minor” στο “Not Like Us”. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει καταρριφθεί ως έναν βαθμό, καθώς το γράμμα μοιάζει πολύ με το “a” στο λογότυπο της εταιρείας του, pgLang. Βέβαια, ο K. Dot λατρεύει τα διπλά νοήματα, οπότε μπορεί να σημαίνει και τα δύο.
Gloria
Ο Lamar φορούσε ένα custom δερμάτινο varsity jacket της Martine Rose με την επιγραφή "Gloria". Πρόκειται για αναφορά στο ομώνυμο τραγούδι από το άλμπουμ “GNX”. Η λέξη Gloria στα ισπανικά σημαίνει “δόξα” και συμβολίζει τη βαθιά σύνδεση του Lamar με τη μουσική του.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-7-768x512.jpg)
EPA/ERIK S. LESSER
“Too ghetto”
Ο Uncle Sam προσπαθεί να λογοκρίνει την παράσταση του Lamar, λέγοντάς του ότι είναι “too ghetto”. Αυτή η φράση θυμίζει την κριτική που του άσκησαν ηγέτες του MAGA, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι το σόου ήταν “υπερβολικά μαύρο”.
Αμερικανική σημαία
Οι χορευτές ήταν ντυμένοι με κόκκινα, λευκά και μπλε ρούχα, αντιπροσωπεύοντας τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Lamar δείχνει την αγάπη του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός ότι στέκεται στη μέση μιας γιγαντιαίας αμερικανικής σημαίας συμβολίζει μια χώρα διχασμένη, λόγω των συνεχιζόμενων φυλετικών και πολιτικών εντάσεων. Η χορογραφία τους περιλάμβανε κινήσεις που σχημάτιζαν μια διαιρεμένη αμερικανική σημαία, μία σημαία που διαλύεται και οι χορευτές σχημάτισαν με το σώμα τους στο έδαφος σβάστικες, υπογραμμίζοντας τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα της παράστασης και το πού βρίσκεται η Αμερική σήμερα με τον Τραμπ και τους παρατρεχάμενούς του.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-1-768x491.jpg)
EPA/ERIK S. LESSER
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-17-768x510.jpg)
“Warning Wrong Way”
Καθώς τα φώτα στο κοινό σχηματίζουν τη φράση “Warning Wrong Way”, ο Lamar εμφανίζεται να ραπάρει μέσα σε μια φυλακή. Αυτό έχει πολλαπλά νοήματα:
Ότι η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση.
Ότι το μήνυμα απευθύνεται σε μαύρους που ακολουθούν μια εγκληματική ζωή, προειδοποιώντας τους να μην πάρουν τον λάθος δρόμο.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-12-768x523.jpg)
“Culture cheat code”
Μετά την ερμηνεία του “Man at The Garden”, ο Uncle Sam λέει ότι ο Lamar χρησιμοποίησε “culture cheat code”, υπονοώντας ότι προσπαθεί να κερδίσει την αποδοχή της μαύρης κοινότητας μέσω της παράστασης του.
“You know they love to sue”
Ο Lamar δεν άφησε πολλά στη φαντασία όταν είπε “You know they love to sue”. Πρόκειται για άμεση αιχμή προς τον Drake, ο οποίος έκανε μήνυση στη Universal Music Group για τη διαρροή του “Not Like Us”.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-15-768x512.jpg)
EPA/CJ GUNTHER
“40 Acres and a mule, this bigger than the music”
Πριν ερμηνεύσει το “Not Like Us”, ο Lamar φωνάζει “40 acres and a mule, this bigger than the music”, αναφερόμενος στην ανεκπλήρωτη υπόσχεση αποζημίωσης προς τους απελευθερωμένους σκλάβους μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας τα συνεχιζόμενα ζητήματα φυλετικής ανισότητας. Ο ίδιος έχει ραπάρει για το θέμα και σε παλαιότερα κομμάτια, όπως στο “To Pimp A Butterfly” (2015). Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η εμφάνισή του είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τη μουσική και η Αμερική προσπαθεί να πείσει τη μαύρη κοινότητα να είναι ευγνώμων για τα λίγα που της δόθηκαν.
“Say Drake”
Η επιλογή του Lamar να ερμηνεύσει το "Not Like Us", ένα κομμάτι που περιέχει αιχμές προς τον Drake, σε μια τόσο μεγάλη σκηνή όπως το Super Bowl, υπογράμμισε τη διαμάχη τους και την πρόθεσή του να δηλώσει την κυριαρχία του στη ραπ σκηνή. Αυτή η στιγμή της παράστασης μπορεί να μην είχε βαθύτερο συμβολισμό, αλλά ήταν η σκηνή που συζητήθηκε περισσότερο από το κοινό στο σπίτι. Ο Lamar απλά απολαμβάνει να τρολάρει.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-16-768x509.jpg)
Serena Williams
Η Serena Williams εμφανίστηκε ως χορεύτρια κατά τη διάρκεια του τραγουδιού "Not Like Us". Η Serena είναι από το Compton, όπως και ο Lamar και είναι πρώην σύντροφος του Drake, οπότε η παρουσία της είναι άλλη μια σπόντα προς τον αντίπαλό του.
“Game Over”
Στο φινάλε της εμφάνισης, τα φώτα στο στάδιο γράφουν “Game Over”. Αυτό δεν σημαίνει μόνο το τέλος του σόου, αλλά και μια τελευταία βολή στον Drake, με τον Lamar να υπονοεί ότι η κόντρα τους τελείωσε –και ότι αυτός κέρδισε.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-8-768x512.jpg)
EPA/ERIK S. LESSER
Και μία κίνηση που δεν προήλθε από τον Lamar
Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης, ένας από τους χορευτές ανέμισε μια σημαία της Παλαιστίνης με τη λέξη "Γάζα", φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της Γάζας. Η κίνηση αυτή δεν ήταν προγραμματισμένη.
Bros & Sistas United
DJ Mustard
Ο DJ και παραγωγός Mustard εμφανίστηκε ως ειδικός καλεσμένος κατά τη διάρκεια του τραγουδιού "TV Off", προσθέτοντας μια διάσταση της σύγχρονης hip-hop κουλτούρας και υπογραμμίζοντας τη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών της Δυτικής Ακτής.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-19-768x512.jpg)
EPA/ERIK S. LESSER
Biniyam Shibre
Ο Biniyam Shibre, γνωστός από το "90 Day Fiancé", συμμετείχε ως χορευτής στην παράσταση, εκτελώντας ακροβατικά πάνω σε μια κολώνα φωτισμού. Η παρουσία του πρόσθεσε μια διάσταση πολυπολιτισμικότητας και ανέδειξε τη σημασία της ενσωμάτωσης διαφορετικών πολιτισμών στη σύγχρονη τέχνη.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-13-768x508.jpg)
Turf Feinz
Μια ακόμη απόδειξη ότι ο Lamar κουβαλάει το γκέτο μαζί του, όπου κι αν πάει. Η ομάδα των τύπων στη γωνία είναι οι Turf Feinz, ένα χορευτικό crew από το Oakland.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-14-768x507.jpg)
SZA
Η SZA εμφανίστηκε ως ειδική καλεσμένη, ερμηνεύοντας μαζί με τον Lamar τα τραγούδια "Luther" και "All the Stars". Η συνεργασία τους υπογράμμισε τη δύναμη της καλλιτεχνικής κοινότητας και την ενότητα μεταξύ των καλλιτεχνών της R&B και της ραπ σκηνής.
![Kendrick Lamar](https://m.popaganda.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kendrick-Lamar-Super-Bowl-Halftime-4-768x512.jpg)
EPA/ERIK S. LESSER