
Την Τετάρτη 14 Απριλίου 2025, η Blue Origin είπε να κάνει reboot το “Charlie’s Angels”, 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Σε σκηνοθεσία Jeff Bezos και με executive producer την αρραβωνιαστικιά του, Lauren Sánchez, συγκεντρώθηκε μια dream team που ήταν σαν να την επέλεξε η ίδια η Kris Jenner: Katy Perry, Gail King, Amanda Nguyen, Aisha Bowe, Keriann Flynn και φυσικά η ίδια η Sánchez. Τι κοινό έχουν; Δεν είναι αστροναύτισσες, αλλά έχουν blue check δίπλα στο όνομά τους στο Instagram.
Αν κάπου λοιπόν στο Instagram έπαιζε hashtag #ThisIsWhatEmpowermentLooksLike, πιστεύω πραγματικά ότι πολλοί από εμάς το διαβάσαμε ως #ThisIsWhyAliensAvoidUs. Η Katy Perry, ντυμένη με electric blue jumpsuit πόζαρε σαν να πήγαινε σε theme πάρτι “NASA but make it influencer και φώναζε “Feather-2 reporting for duty” (το κωδικό της όνομα) ενώ έδειχνε τη θέση της στο διαστημόπλοιο.
Ήταν η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία αποστολή με πλήρωμα, μετά από μια σοβιετική αποστολή το 1963 όπου ταξίδεψε μόνη της μία γυναίκα, και εκτοξεύτηκε με ρουκέτα πέρα από τη λεγόμενη γραμμή Κάρμαν -το διεθνώς αναγνωρισμένο υψόμετρο για το σημείο όπου ξεκινά το διάστημα. Το σκάφος της Blue Origin είναι ένας αυτόνομος πύραυλος που δεν χρειάζεται πιλότο, οπότε οι γυναίκες δεν είχαν τον έλεγχο της πτήσης.
Καθώς η κάψουλα έπεφτε απαλά πίσω στη Γη, η Perry τραγουδούσε “What a wonderful world” με το ίδιο ύφος που τραγουδάμε εμείς: “Λα λα λα λα, λα λα λα λααα, σαν αεράκι φυσάει η καρδιά”, όταν έρχονται οι λογαριασμοί και ο μισθός έχςι τελειώσει σε τέσσερις ημέρες. Και μόλις πάτησε χώμα, γονάτισε, κράτησε ψηλά μία μαργαρίτα και φίλησε το έδαφος, για να ολοκληρώσει την πιο καλοσκηνοθετημένη "αυθόρμητη" φωτογραφία της καριέρας της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Jeff Bezos, φυσικά, βρέθηκε εκεί για να υποδεχθεί τη σύντροφό του με μια θερμή αγκαλιά και μία δήλωση γεμάτη “I love yous”, σαν να πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο του Bachelor. Τουλάχιστον, οι Kardashians –παρούσες και αυτές στην εκτόξευση– ένιωσαν για πρώτη φορά πως η υπερβολή τους πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Thank you, Jeff.
Κι ενώ όλοι έπαιζαν το παιχνίδι του "γυναικείου οράματος" και των “ιστορικών στιγμών”, κάποιες φωνές –οι μόνες λογικές– τόλμησαν να πουν αυτό που όλοι σκεφτόμασταν: “What? Like why?” είπε η Olivia Munn. “Disgusting” σχολίασε η Emily Ratajkowski. Η Amy Schumer, πάντα on point, τρόλαρε την κατάσταση λέγοντας πως την έβαλαν τελευταία στιγμή στην αποστολή.
Κι εμείς; Εμείς εδώ κάτω, σε αυτόν τον ταπεινό και κατεστραμμένο πλανήτη που φλέγεται, πλημμυρίζει και αναστενάζει, κοιτάμε έξι πλούσιες κυρίες να πετάγονται 11 λεπτά για να νιώσουν “transcendence” και να μας πουν μετά ότι ένιωσαν «απόλυτα συνδεδεμένες με την αγάπη». Καλέ, πάρε ένα σκύλο. Πήγαινε για εθελοντισμό σε μια δομή προσφύγων. Δεν είναι ανάγκη να σε ρουφήξει το vacuum του διαστήματος για να καταλάβεις το νόημα της ζωής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πρώτη αυτή διαστημική ομάδα αποκλειστικά γυναικών, εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, από τότε που η κοσμοναύτης Valentina Tereshkova έγινε η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα το 1963, θα είχε κάποιο νόημα αν υπήρχε κάποιος ερευνητικός λόγος για αυτή την πτήση.
Η Tereshkova -τότε 26 ετών- ως μέρος μιας σόλο σοβιετικής διαστημικής αποστολής, έκανε την περιφορά της Γης 48 φορές κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριήμερης αποστολής της. Οι φωτογραφίες που τράβηξε από τη Γη χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό στρωμάτων αερολύματος στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Είκοσι χρόνια μετά την αποστολή της Tereshkova, η αστροναύτης της NASA Sally K. Ride έγινε η πρώτη Αμερικανίδα στο διάστημα.
Ναι, υπήρξαν και δύο γυναίκες που άξιζαν να είναι εκεί: η Amanda Nguyen, ακτιβίστρια και υποψήφια για Νόμπελ και η Aisha Bowe, η οποία κουβάλησε τρία πειράματα. Αλλά και αυτές θάφτηκαν κάτω την έλλειψη σοβαρότητας και στόχου που θα έπρεπε να έχει μία τέτοια αποστολή. Δηλαδή αφήνεις που αφήνεις ένα τέτοιο αποτύπωμα άνθρακα, τουλάχιστον φέρε κάτι πίσω, μία έρευνα και όχι μία μαργαρίτα για να κάνεις το πάρτυ σου φιλώντας το χώμα της γης.
Ο Jeff Bezos, φυσικά, δεν πρωτοτυπεί. Το 2021 έκανε την ίδια αποστολή με τον αδερφό του και τον 82χρονο Wally Funk -γιατί η ηλικία είναι just a number όταν έχεις χρήματα για να αγοράσεις το launch pad. Η αποστολή της Blue Origin, με κωδικό NS-31, κράτησε μόλις 11 λεπτά. Δηλαδή λιγότερο κι από τις διαφημίσεις στο Spotify Free. Και κόστισε τόσα που θα μπορούσε να αναδομήσει το σύστημα υγείας μιας μικρής χώρας.
Αλλά δε βαριέσαι, έχουμε content, έχουμε Insta stories. Χρήματα για τους φτωχούς δεν υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να δούμε την Katy Perry να φοράει jumpsuit σαν fashion astronaut του TikTok.


Στα σόσιαλ τα σχόλια ήταν πιο καυστικά και από supernova:
«Σκέψου πόσα πεινασμένα παιδιά θα μπορούσαν να ταΐσουν με τα λεφτά που ξόδεψαν γι’ αυτό».
«Ανεύθυνη, σπάταλη επίδειξη πλούτου από τους υπερπρονομιούχους».
«Το μόνο που ζητάμε είναι προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
«Περισσότερο χρόνο αφιέρωσαν στις φωτογραφίσεις, παρά στο ίδιο το διάστημα».
«Ποιο ήταν, άραγε, το ανθρακικό αποτύπωμα αυτής της μικρής βολτίτσας»;
Αυτό το συγκεκριμένο “empowerment” λοιπόν είναι απλώς ένα φίλτρο, δεν είναι κίνημα. Εν τέλει, αν η Blue Origin ήθελε πραγματικά να στείλει κάποιον να “νιώσει την αγάπη” σε μηδενική βαρύτητα, να στείλει τη ΔΕΗ που μόλις μου έστειλε τον φουσκωμένο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Εκεί να δεις transcendence.