06.04.2018

To Architecture and Design Film Festival έρχεται για πρώτη φορά στη Ελλάδα

Με αφορμή τα 6 χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας Archisearch.gr, η εταιρεία Design Ambassador σε συνεργασία με την DEMAND SA φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Architecture and DesignFilmFestival. Στις 27, 28 και 29 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη.

Το Architecture and Design Film Festival είναι ο διεθνής θεσμός που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο και αποτίνει φόρο τιμής στο δημιουργικό πνεύμα που ανά τα χρόνια κινεί την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό.

Σε συνεργασία με την DEMAND SA,το φεστιβάλ έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την εταιρεία Design Ambassador και την «ψυχή» της, τον ιδρυτή της Βασίλη Μπαρτζώκα, με αφορμή την 6η επέτειο της ιστοσελίδας Archisearch.gr.

Το Architecture and Design Film Festival είναι ο διεθνής θεσμός που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο και αποτίνει φόρο τιμής στο δημιουργικό πνεύμα που ανά τα χρόνια κινεί την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό. Με μια επιλεκτική επιλογή ταινιών, εκδηλώσεων και συζητήσεων, το ADFF ψυχαγωγεί, εμπλέκει, εκπαιδεύει και ενθουσιάζει κάθε άνθρωπο που απλά του αρέσει η αρχιτεκτονική και αντιλαμβάνεται την αξία της να διαμορφώνει το χώρο – κι επομένως την πραγματικότητα, την αλήθεια αν θέλετε- μέσα στην οποία ζούμε. Ιδρυτής του είναι ο αρχιτέκτονας Kyle Bergman και στην ομάδα του εμπλέκονται προσωπικότητες όπως η Ισπανίδα visual artist Ivana Larrosa και η κινηματογραφίστρια Ruth Somalo.

Κάθε ταινία μοιράζεται και εμφυσάει στο κοινό τον ακραίο ενθουσιασμό της ζωής που βιώνει ο αρχιτέκτονας. Μέσα σε τρεις μέρες, οι θεατές θα ταξιδέψουν σε απίθανες γωνιές του πλανήτη, θα έρθουν σ’ επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, θα εξερευνήσουν τις γωνίες του μυαλού κορυφαίων αρχιτεκτόνων που λάτρεψαν την επιστήμη, την τέχνη και βέβαια τον άνθρωπο.  

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:

BigTime / KasparAstrupSchroder: Η ταινία παρακολουθεί την ζωή και το έργο του Δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ενός από τους πιο καινοτόμους και φιλόδοξους αρχιτέκτονες της εποχής μας.

Getting Frank Gehry: Το University of Technology, τονέοεπιχειρηματικόσχολείοτουΣίδνεϊ, είναι το τολμηρό “Treehouse project” του Frank Gehry, γνωστό και ως «τσαλακωμένη καφέ χάρτινη σακούλα» από τους κριτικούς του. Σχεδιασμένο να είναι ριζοσπαστικό μέσα και έξω, το κτίριο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συγκρούσεις για δεκαετίες. Η ταινία ακολουθεί το δράμα, καθώς το όραμα του Gehry ξετυλίγεται.

Workplace / GeryHustwit: Ο δημιουργός Gary Hustwit (Helvetica, Objectified, Urbanized) ακολουθεί το σχεδιασμό και την κατασκευή της έδρας της R / GA στη Νέα Υόρκη, όπου η εταιρεία και οι αρχιτέκτονες Foster + Partners, διερευνούν τη διασταύρωση του ψηφιακού και του φυσικού χώρου.

The Human Scale: Το Human Scale αμφισβητεί τις υποθέσεις μας για νεωτερισμούς, διερευνώντας τι συμβαίνει όταν βάζουμε τους ανθρώπους στο κέντρο των εξισώσεων μας. Για 40 χρόνια ο Δανός αρχιτέκτονας JanGehl έχει μελετήσει συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά στις πόλεις. Το σημείο εκκίνησης του ήταν το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, περισσότερο από το ενδιαφέρον του για τα κτίρια – σε αυτό που ονομάζεται Life Between Buildings.

Aires Mateus: Matter in Reverse Το έργο των αρχιτεκτόνων του AiresMateus καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή – από την πολυπλοκότητα μέχρι και την αντίφαση της- μια δύσκολη κατάσταση να εκφραστεί στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το μέγεθος του έργου που για πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει, το επιβεβαιώνει.

Building Hope: The Maggie’s Centres Μια όμορφα γυρισμένη ταινία, από τη βραβευμένη σκηνοθέτιδαSarahHowitt. Διηγείται την ιστορία της Maggie, την προσέγγισή στην φροντίδα του καρκίνου που προσφέρουμε και τον ρόλο που παίζει ο εξαιρετικός σχεδιασμός και το design στην υποστήριξη παθόντων από καρκίνο.

How to Steal a Chair: Ο 73χρονος designer, συλλέκτης και δάσκαλος Στέργιος Δελιαλής ζει σαν φάντασμα ανάμεσα στα συντρίμμια του ονείρου του: του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, που έκανε διεθνή πάταγο και μετά πέθανε με θάνατο αργό τη δεκαετία του ’90. Γύρω του απομεινάρια μιας τεράστιας συλλογής έργων βιομηχανικού σχεδιασμού: η άλλοτε καρδιά του Μουσείου, που τώρα είναι παροπλισμένη και κοστοβόρα.

Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island Αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα τολμηρό αρχιτεκτονικό έργο στο νησί Fogo, Newafoundland περιγράφοντας τον ακραίο ενθουσιασμό της ζωής, τόσο σε σχέση με τη φύση όσο και με το σύγχρονο design.

Glenn Murcutt: Spirit of Place H ταινία Glenn Murcutt – Spirit of Place διερευνά τη ζωή και την τέχνη του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Αυστραλίας. Η διεθνής φήμη του Murcutt βασίζεται στην ομορφιά και την ακεραιότητα του έργου του.

#adff #adfilmfest #adffAthens
Αναλυτικά το πρόγραμμα: http://adff.gr 
Αγορά εισιτηρίων: www.viva.gr/tickets/festival/mouseio-mpenaki/adff-athens/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ DESIGN
NEWS
MOST SHARED
JUST PUBLISHED