17.04.2018

Ο Κέντρικ Λαμάρ κερδίζει Πούλιτζερ για το «Damn» και έγραψε ιστορία

Ο Αμερικανός ράπερ συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στην μουσική.

Στον δίσκο «Damn» του Αμερικανού ράπερ Κέντρικ Λαμάρ απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική. Εξαιρετικά ενδιαφέρον στην είδηση αυτή παρουσιάζει το γεγονός πως στα 75 χρόνια που απονέμεται βραβείο σ' αυτή την κατηγορία, πρώτη φορά πηγαίνει σε έργο και πρόσωπο που δεν ανήκει στην κλασική ή την jazz.

Η διοίκηση των βραβείων Pulitzer - δια στόματος της Dana Canedy - δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτή την επιλογή. Αυτό σημαίνει πως το σύστημα των επιτροπών επιλογής και ψηφοφορίας δούλεψε όπως υποτίθεται πως πρέπει να λειτουργεί - να δίνει ένα Pulitzer στο καλύτερο έργο. Είναι μια διαφορετική διάκριση για το hip hop - και μια μεγάλη στιγμή τόσο για αυτό το μουσικό είδος όσο και για το Pulitzer».


Ο Κέντρικ Λαμάρ γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1987. Μεγάλωσε στο Κόμπτον της Καλιφόρνιας και ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως έφηβος με το όνομα K-Dot, κυκλοφορώντας ένα mixtape που συγκέντρωσε την τοπική προσοχή και οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίου με την δισκογραφική εταιρεία, Top Dawg Entertainment (TDE).
Ξεκίνησε να κερδίζει δημοτικότητα το 2010, μετά την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του, το Overly Dedicated. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο του στούντιο άλμπουμ, Section.80, το οποίο περιελάμβανε το ντεμπούτο του σινγκλ, HiiiPoWeR. Μέχρι εκείνη την εποχή, είχε συγκεντρώσει ένα αρκετά μεγάλο διαδικτυακό κοινό και συνεργάστηκε με διάφορους εξέχοντες καλλιτέχνες στη βιομηχανία της χιπ χοπ, όπως τον The Game, Busta Rhymes και Snoop Dogg.

Το άλμπουμ του, «good kid», «m.A.A.d city», κυκλοφόρησε το 2012 από την TDE, Aftermath και την Interscope Records και ήταν εμπορική επιτυχία. Έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο δύο των αμερικάνικων τσαρτς και στη συνέχεια πιστοποιήθηκε πλατινένιο στην χώρα. Το τρίτο του άλμπουμ, To «Pimp a Butterfly» (2015), περιείχε φανκ, σόουλ και προφορικό λόγο. Έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφή των τσαρτς σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην 58η τελετή των Grammys, κέρδισε βραβείο Grammy στην κατηγορία Καλύτερο Ραπ Άλμπουμ. Το 2016, κυκλοφόρησε το «Untitled Unmastered», μια συλλογή από ακυκλοφόρητα ντέμος που ηχογραφήθηκαν κατά την διάρκεια του «To Pimp a Butterfly».Κυκλοφόρησε το τέταρτο στούντιο άλμπουμ το 2017, DAMN., όπου το πρώτο σινγκλ, Humble, κατέκτησε τα τσαρτς της Αμερικής.

MOST SHARED
JUST PUBLISHED