Την απόρριψη των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για τη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
«Τα στοιχεία που αναφέρονται στη δικογραφία κατά του πρώην υπουργού και της πρώην υφυπουργού δεν είναι αρκετά που να αιτιολογεί την έναρξη διερεύνησης και θα πρέπει να απορριφθούν ως προδήλως αβάσιμα», ανέφερε ο κ. Κελέτσης.
Όπως σημείωσε, «υποχρέωσή μας, βάσει του άρθρου 86 του Νόμου Περί ευθύνης Υπουργών, είναι η Βουλή σήμερα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, κάνοντας την δουλειά της δικαιοσύνης, αλλά τόσο η δικογραφία όσο και κανείς από τους εισηγητές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ δεν εισέφεραν κανένα στοιχείο κατά των δύο υπουργών που να στοιχειωθούν ή να τηρούνται οι προϋποθέσεις διάπραξης ποινικού αδικήματος».
«Τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας και θα αξιολογήσουμε να είναι ισχυρά ώστε να δικαιολογούν την άσκηση της ποινικής δίωξης, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτήν με αδύναμα στοιχεία ή με άλλα κριτήρια πολιτικών σκοπιμοτήτων, δίωξης πολιτικών αντιπάλων προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα ή πολιτικά αφηγήματα», πρόσθεσε.
Για την υπόθεση του πρώην υπουργού Σπήλιου Λιβανού, ο βουλευτής τόνισε: «Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει πρώτα από όλα προσωπική εμπλοκή. Του αποδίδεται το αδίκημα ότι "είναι υπεύθυνος για την επιλογή και την εποπτεία των συνεργατών του". Από κανένα όμως στοιχείο δεν προκύπτει εντολή ή οδηγία ή υπόδειξη προς τους συνεργάτες του να ενεργήσουν για την κάθε περίπτωση. Δεν υπάρχει περιουσιακή ζημία της ΕΕ αφού όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων επιλέξιμων δικαιούχων και συμπλήρωση ελλείψεων φακέλων ή για λόγους ανωτέρας βίας, ώστε δικαιούχοι να μην αποκλειστούν τελικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση των 37 βιοκαλλιεργητών». Αναρωτήθηκε, δε, «εάν στο γραφείο σας υπόθεση που θα αφορούσε 37 βιοκαλλιεργητές (μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα) που για λόγους όπως αποδείχθηκε ανωτέρας βίας του μελετητή (έπασχε από ανίατη ασθένεια) υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα δεν θα ασχολούσασταν; Δεν θα αποζητούσατε λύση; Έγινε δεκτή ιεραρχική προσφυγή. Με σκοπό να εισπράξουν χρήματα τα οποία δικαιούταν. Πληρούσαν απολύτως τις προϋποθέσεις δεν υπήρξε ζημία αφού αυτά τα χρήματα τα δικαιούταν».
Για την περίπτωση της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή επεσήμανε πως αυτό που της καταλογίζεται είναι ότι «πράγματι, παίρνει η ίδια τηλέφωνο σε δύο περιπτώσεις. Δεν ασκεί καμία πίεση, στην πρώτη ρωτά για δικαιούχο του 2018 πότε θα πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό που δικαιούται. Σημειωτέο ότι αυτή η κατηγορία δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ 12/3/26. Η συνάδελφος μάλιστα ως βουλευτής έχει καταθέσει ερώτηση σχετικά με το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο άνθρωπος είναι δικαιούχος. Άρα νόμιμα. Και η υφυπουργός ρωτά "πότε; Δεν καταβλήθηκαν ακόμη". Πού είναι η ζημία; Που είναι το αδίκημα; Στη δεύτερη περίπτωση τρεις κτηνοτρόφοι που είχαν ελεγχθεί την προηγούμενη χρονιά και με δεδομένο ότι ο ένας ήταν ασθενής, ενδιαφέρεται και επικοινωνεί 26/8/21 με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν αξιώνει, δεν πιέζει, ρωτά: Επειδή θα ελεγχθεί για δεύτερη φορά "γίνεται να μην τους συμπεριφερθούν άσχημα;". Οι τρεις παραγωγοί ελέγχθηκαν κανονικά και δεν υπήρξε κανένα εύρημα. Καμία ζημία από πλευράς ΕΕ και εδώ αφού ήταν δικαιούχοι. Ούτε δόλος, ούτε παράβαση νόμου, ούτε ζημία».
«Αυτά είναι τα στοιχεία. Και αναρωτιέμαι με αυτά τα στοιχεία μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποινική δίωξη; Και δύο δημόσια πρόσωπα -ελαφρά τη καρδία- να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το αντιπολιτευτικό μένος των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και να στοιχειοθετηθεί το αφήγημα περί κυβέρνησης διαφθοράς; Ε, λοιπόν, όχι. Ως εδώ. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο του αφηγήματός σας. Δεν θα σπιλώσουμε κυβερνητικά στελέχη μας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε το αντιπολιτευτικό σας αφήγημα περί διεφθαρμένης κυβέρνησης και διεφθαρμένων υπουργών. Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε φρένο σεαυτόν τον κατήφορο. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το πολίτευμα και τη δημοκρατία μας», κατέληξε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρίσταται στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών», όπως ισχύουν, επί των υπ’ αριθμ. πρωτ. 3267/30.04.2026 και 3277/04.05.2026 προτάσεων που κατέθεσαν, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, Αθήνα, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Μ. Αποστολάκη: Η κυβέρνηση αρνείται τη λογοδοσία, μετατρέπει τη Βουλή σε πεδίο αμνήστευσης και ατιμωρησίας της εξουσίας της
«Η καταψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, είναι άρνηση της ΝΔ στην οφειλόμενη λογοδοσία. Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι συνεχίζει με συνέπεια την οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανού και της υφυπουργού Φ. Αραμπατζή στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.
Ταυτόχρονα επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «αμετανόητος επιχειρεί να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τους εντολοδόχους του και δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει την λογοδοσία για το σύστημα εξουσίας του».
Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «γενικευμένη κρίση θεσμών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου», υποστηρίζοντας ότι «το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου συγκάλυψης των υπαιτίων, άρνησης της οφειλόμενης λογοδοσίας, και αποδυνάμωσης των θεσμών».
«Το λεγόμενο "επιτελικό κράτος", συνιστά μια κλειστή σχεδόν μονοπρόσωπη, δομή εξουσίας, χωρίς θεσμικά αντίβαρα και εγγυήσεις διαφάνειας», σημείωσε.
Μίλησε ακόμα για αντίφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επισημαίνοντας ότι μετά τη διαβίβαση νέων δικογραφιών για βουλευτές της ΝΔ και πρώην υπουργούς της, ενώ ήρε τις ασυλίες 13 βουλευτών της ΝΔ για υποθέσεις που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αρνείται να εφαρμόσει το άρθρο 86 του Συντάγματος για δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης.
«Πρόκειται για προφανή παλινωδία του Μεγάρου Μαξίμου, που ενώ αρχικά καλλιεργήθηκε εικόνα θεσμικής στάσης και αποδοχής της διερεύνησης, σύντομα εγκαταλείφθηκε. Η παλινωδία αυτή αποκαλύπτει την έκδηλη ενοχή και κυρίως τον φόβο ότι η αλήθεια θα αποκαλύψει το πραγματικό βάθος και την έκταση του σκανδάλου», τόνισε η κ. Αποστολάκη. Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, επέμεινε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει την επιχειρούμενη συγκάλυψη του σκανδάλου με μετατροπή της Βουλής, από πεδίο ελέγχου της εξουσίας σε πεδίο προστασίας και αμνήστευσης της κυβερνητικής εξουσίας».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε έντονα και τη στάση κυβερνητικών στελεχών απέναντι στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, κάνοντας λόγο για «θεσμικά επικίνδυνη επίθεση στη λειτουργική της ανεξαρτησία» και «για προσπάθεια μετατροπής της σε πολιτικό αντίπαλο».
Όπως είπε, «η κυβέρνηση μετέρχεται κάθε μέσο, προκειμένου να περιορίσει το πολιτικό κόστος, να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση από την ουσία και να εμφανίσει τη λογοδοσία ως πολιτική δίωξη».
«Οι πολίτες όμως δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν το μέλλον ούτε στην ατιμωρησία ούτε στην παρακμή. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει οι δημοκρατικοί μας θεσμοί να υποταχθούν σε μια εξουσία που επιχειρεί να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση μέσα από την ατιμωρησία και την αυθαιρεσία», κατέληξε η κ. Αποστολάκη.

Η βουλευτής του ΠΑΟΚ ΚΙΝΑΛ Μιλένα Απσοτολάκη μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών», όπως ισχύουν, επί των υπ’ αριθμ. πρωτ. 3267/30.04.2026 και 3277/04.05.2026 προτάσεων που κατέθεσαν, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, Αθήνα, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Β. Κόκκαλης: «Αξίζει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση»
Με φράση που απέδωσε στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για την υπόθεση Τριαντόπουλου, ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» αλλά «είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής «για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης» για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατά των κ.κ. Λιβανού και Αραμπατζή.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, «το κυριότερο» σε αυτήν την υπόθεση «είναι ότι πρέπει να συνδυαστούν τα ευρήματα της δικογραφίας -οι τηλεφωνικές συνομιλίες, οι καταθέσεις των μαρτύρων- με την ίδια την υπουργική απόφαση». Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί, όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, σύμφωνα με τον οποίο «αυτά τα κυκλώματα δεν έδρασαν βράδυ. Έδρασαν μέρα μεσημέρι, δυνάμει νομικού πλαισίου, με υπουργικές αποφάσεις».
Κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, το ερευνητέο είναι το «πώς οι συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις οδήγησαν σε αυτό το σκάνδαλο. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος και την ουσία αυτού του σκανδάλου».
Αναφερόμενος στην «εκτόξευση» του «εθνικού αποθέματος», ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι η σχετική απόφαση του κ. Λιβανού «είχε ένα θετικό, αλλά είχε και ένα αρνητικό. [. . .] Ο ίδιος στο Δελτίο Τύπου, στην 5.10.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια αναληθείς δηλώσεις βοσκοτόπων, με εικονικά μισθωτήρια. Και τι έπραξε; Έπραξε αυτό το οποίο έπρεπε. Αφαίρεσε τους ιδιωτικούς βοσκοτόπους, [. . .] από την κατανομή της τεχνικής λύσης το οποίο είναι θετικό. Όμως, στην ίδια υπουργική απόφαση νομιμοποίησε τη στρέβλωση της τεχνικής λύσης».
«Αξίζει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση» τόνισε ο κ. Κόκκαλης επισημαίνοντας πως «αξίζει για τους έντιμους αγρότες που παλεύουν σήμερα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών», όπως ισχύουν, επί των υπ’ αριθμ. πρωτ. 3267/30.04.2026 και 3277/04.05.2026 προτάσεων που κατέθεσαν, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, Αθήνα, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Έφη Αχτσιόγλου: Καθετοποιημένη δομή και κεντρική διεύθυνση στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ρουσφετάκια, δεν είναι καν ρουσφέτια. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια καλολαδωμένη μηχανή με καθετοποιημένη δομή και κεντρική διεύθυνση, για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος προς όφελος φίλων, προνομιακών συνομιλητών και της ίδιας της κυβέρνησης», είπε η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.
Η βουλευτής επισήμανε πως είναι οι δικογραφίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που κάνουν λόγο για εγκληματική οργάνωση και γι΄αυτό, όπως κατήγγειλε, «η κυβέρνηση επέδειξε σπουδή να κόψει τον δρόμο στη διερεύνηση του σκανδάλου, με τελευταίο επεισόδιο την τροπολογία Φλωρίδη με την οποία επιχειρήθηκε να αφαιρεθούν ύπουλα αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να αποκλειστούν οι εντεταλμένοι Ευρωπαϊκοί Εισαγγελείς από τις έρευνες εις βάρος των εμπλεκομένων βουλευτών». «Δεν σας βγήκε γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το είδε και σας πρόλαβε. Σας έπιασε στην πραγματικότητα», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
Σε σχέση με τα δύο πρόσωπα, για τα οποία προτείνεται ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «και η νέα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για τους Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή, επιβεβαιώνει τη συστηματική, δομημένη, επαναλαμβανόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη διανομή των ενωσιακών επιδοτήσεων, με όχημα τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Οι διάλογοι που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, για τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα, συνιστούν κόλαφο για την κυβέρνηση και αποκαλύπτουν σύστημα παρεμβάσεων, συνεννοήσεων στο οποίο συμμετέχουν οι δύο υπουργοί, με απώτερο σκοπό τον καθορισμό των επιδοτήσεων και την κατανομή των επιδοτήσεων με γνώμονα την εξυπηρέτηση κομματικών ή και προσωπικών συμφερόντων, είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
Μ. Κομνηνάκα: Η στάση της κυβέρνησης δεν κρατά ούτε τα προσχήματα
«Βεβαίως θα ψηφίσουμε το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής, να ερευνηθούν και να αποδοθούν όλες οι ποινικές ευθύνες, στους υπουργούς, στον "δεν ξέρω, δεν είδα" πρωθυπουργό και σε όλους όσοι ευθύνονται γι' αυτό το ριφιφί».
Αυτό τόνισε στη Βουλή, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Αριστερά, για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπυρίδωνα Λιβανού και της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζής, στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «άλλη μια προσπάθεια συγκάλυψης των σκανδάλων και της διαφθοράς της», τονίζοντας ότι «ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει ενώ επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι «μαζί κρατάνε ανοιχτή την πόρτα για να αμνηστεύονται οι υπουργοί».
«Η αλήθεια είναι ότι δεν πέφτουμε απ' τα σύννεφα με την απόφασή σας, για άλλη μια φορά, να αρνηθείτε την ποινική διερεύνηση των ευθυνών άλλων δυο Υπουργών σας που φιγουράρουν στους τόμους των δικογραφιών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν περίμενε κανείς ότι θα σας έπιαναν αναστολές, μετά από τόσα τερτίπια που σκαρφιστήκατε, για να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας σ' ένα σκάνδαλο που φιγουράρει όλος ο κομματικός σας μηχανισμός», ανέφερε η κ. Κομνηνάκα και πρόσθεσε:
«Δεν κρατάτε ούτε καν τα προσχήματα όταν υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχουν, έστω, στοιχεία άξια περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης, απλές ενδείξεις - αυτό απαιτεί ο νόμος, όχι αποδείξεις, όχι ισχυρές ενδείξεις - για να κινηθεί η προκαταρκτική εξέταση [...] Θα μου πείτε εδώ συγκαλύψατε τις ευθύνες του για το θάνατο 57 αθώων ανθρώπων, εκεί θα κολλούσατε;».
Όπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, «στο πόρισμα του ΚΚΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ καταγγείλαμε ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, οι σχετικές "αποκαλύψεις" της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι πολύ βολικές για την ίδια την "ευρωπαϊκή κανονικότητα", ώστε να αξιοποιούνται για να γίνεται ευρύτερα αποδεκτή η νέα επίθεση που ξετυλίγεται σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, με τις συμφωνίες τύπου Mercosur, τη νέα ΚΑΠ κ.ο.κ.».
«Έχετε προεξοφλήσει ότι θα την πάτε κι αυτή τη φορά τη συγκάλυψη μέχρι τέλους. Το έχετε πάρει εξάλλου το κολάι, Τέμπη, Υποκλοπές, ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχετε και τα κατάλληλα συνταγματικά εργαλεία γι' αυτές τις δουλειές που αφήσατε στη ΝΔ για να στήνει τα πλυντήρια το ένα μετά το άλλο κι εσείς κυρίες και κύριοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί την κρατάτε ανοιχτή την πόρτα για να αμνηστεύονται οι υπουργοί και να εξαρτάται η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα διάφορα πολιτικά παζάρια ενίοτε», επεσήμανε η κ. Κομνηνάκα και κατέληξε:
«Φυσικά δεν εξομοιώνουμε τις ευθύνες. Όμως ο λαός οφείλει να γνωρίζει ότι: Στο έδαφος της αστικής εξουσίας, του καπιταλισμού και της ΚΑΠ, η διαφθορά θα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα».
Τζ. Κεφαλά: Η κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί ένα ακόμη σκάνδαλο στο κοινοβουλευτικό νεκροταφείο
Την ψήφιση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και την πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία μεθοδεύει να οδηγήσει μια ακόμη σοβαρή υπόθεση στο κοινοβουλευτικό νεκροταφείο», ανέφερε η αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά.
Η βουλευτής χαρακτήρισε την σημερινή διαδικασία ως ένα κρίσιμο «κρας τέστ» για την ίδια την αξιοπιστία της ελληνικής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ξεκάθαρη πραγματικότητα». Υποστήριξε ότι «η ευρωπαϊκή εισαγγελία διερευνώντας την διαχείριση κοινοτικών πόρων, εντόπισε ισχυρές, συγκεκριμένες και απολύτως καταγεγραμμένες ενδείξεις για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της απιστίας κατ' εξακολούθηση για το έτος 2021». Η διερεύνηση των δύο υπουργών, λόγω του άρθρου 86 από την Βουλή, είπε είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, καθώς δεν μπορεί να την πράξει η Δικαιοσύνη. Η απάντηση της κυβέρνησης είπε είναι η άρνηση και ανέφερε πως αυτό που προγραμματίζεται για την ψηφοφορία από την πλειοψηφία «είναι μια καθολική αποχή, στερώντας από την δικαιοσύνη την δυνατότητα να διερευνήσει τις ευθύνες των δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης και οδηγεί de facto σε μια κατάσταση συγκάλυψης και στην αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης που ζημίωσε την χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».
Η κ. Κεφαλά είπε ότι η δικογραφία αποκαλύπτει «ένα οργανωμένο, καθετοποιημένο παρακρατικό -προφανώς- σύστημα παράνομων παρεμβάσεων στο εσωτερικό σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ένα σύστημα που μετέτρεψε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε προσωπικό ψηφοθηρικό φέουδο», με την μέθοδο της «λευκής κόλλας» στις δηλώσεις ΟΣΔΕΛ.
Για την υπόθεση που αφορά τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό, η βουλευτής είπε ότι «το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 10 διακριτές υποθέσεις παράνομων παρεμβάσεων που διενεργήθηκαν από στενούς άμεσους συνεργάτες του Γραφείου του όπως ακύρωση προστίμων, έγκριση παράνομων μεταβιβάσεων αγροτεμαχίων μέχρι και νομιμοποίηση εικονικών κοπαδιών». Η υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού, είπε η κ. Κεφαλά είναι «ότι δεν ακούγεται ο ίδιος στις συνομιλίες αλλά συνεργάτες» και ότι αυτοί «ενεργούσαν αυτοβούλως και εν αγνοία του. Αυτό το επιχείρημα προσβάλλει την κοινή λογική. Είναι προφανές πως οι συνεργάτες του ενεργούσαν υπό την εντολή, καθοδήγηση και την πολιτική κάλυψη φυσικά του υπουργού τους».
Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας για την υπόθεση που αφορά την πρώην υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή είπε ότι «ελέγχεται για απευθείας πιεστικές παρεμβάσεις με μοναδικό σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση παραγωγών της εκλογικής της περιφέρειας, στις Σέρρες. Οι καταγεγραμμένοι διάλογοι είναι καταιγιστικοί, απαιτεί την πληρωμή συγκεκριμένου παραγωγού, ζητούσε να λάβει εμπιστευτικά αρχεία πληρωμών, έφτασε στο σημείο να παρέμβει να αποτραπεί προγραμματισμένος έλεγχος, με την διοίκηση του Οργανισμού να υπόσχεται διευθετήσεις μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Και όταν ζητήθηκαν στοιχεία από την ευρωπαϊκή εισαγγελία αρνήθηκαν να παραδοθούν, γι' αυτό λέμε ότι ήταν οργανωμένο αυτό που έγινε».
Η αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, παράλληλα αναφέρθηκε στο «κύκλωμα» και το «παρακρατικό σύστημα που οργανώθηκε» και είχε στηθεί μέσα στον Οργανισμό, με διώξεις σε όποιον αντιστεκόταν όπως στην κ. Τυχεροπούλου.
