Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.04.2020

Κορονοϊός: Ο Μπιλ Γκέιτς ζητά από τους G20 να δεσμευθούν σε μια συμφωνία «δίκαιης διανομής» του εμβολίου

Με επιστολή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph.

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας κορωνοϊού και να διασφαλίσουν ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός, οι νέες θεραπείες και τα εμβόλια διανείμονται ισότιμα.   Η παρέμβαση έρχεται εν μέσω φόβων ότι ένα κενό στην παγκόσμια ηγεσία θα παρατείνει την πανδημία και θα μεγεθύνει σημαντικά τον  απολογισμό σε ζωές αλλά και στην οικονομία.  

Με επιστολή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Μπιλ Γκέιτς παρεμβαίνει για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα της πανδημίας ζητώντας μια «παγκόσμια προσέγγιση» για την καταπολέμηση της νόσου.

«Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Ακόμη και αν τα πλούσια έθνη κατορθώσουν να επιβραδύνουν την ασθένεια τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να επιστρέψει αν η πανδημία παραμείνει αρκετά σοβαρή αλλού. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά ένα άλλο», γράφει. Κι επαναλαμβάνει τα τρία βήματα που θεωρεί απαραίτητο να γίνουν: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες πηγές για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας κατανέμονται αποτελεσματικά - πράγματα όπως μάσκες, γάντια και διαγνωστικές εξετάσεις. Είμαι μεγάλος πιστός του καπιταλισμού, αλλά μερικές αγορές απλά δεν λειτουργούν σωστά σε μια πανδημία, και η αγορά για τα ιατρικά είδη είναι ένα προφανές παράδειγμα».

Ως δεύτερο βήμα, καλεί τους ηγέτες να δεσμεύσουν την αναγκαία χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη εμβολίου. «Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ πιθανά εμβόλια για τον Covid-19, αλλά απαιτούνται άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραδοθούν εντός 18 μηνών. Αυτό θα ήταν το ταχύτερο που οι άνθρωποι έχουν καταφέρει ποτέ από την εμφάνιση ενός παθογόνου».  

Τέλος, το τρίτο και ίσως σημαντικότερο σημείο της πρότασής του είναι η έκκληση που απευθύνει στους G20 να διανείμουν δίκαια το εμβόλιο. «Δεν είμαστε σίγουροι ποια εμβόλια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά ακόμη και το καθένα απαιτεί μοναδική τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη πρέπει να επενδύσουν τώρα σε πολλά διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων παραγωγής, γνωρίζοντας ότι κάποια δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. Διαφορετικά, θα χάσουμε μήνες αφότου το εργαστήριο αναπτύξει εμβόλιο, περιμένοντας τον σωστό κατασκευαστή να αυξήσει την κλίμακα», γράφει, ενώ γαια να αντιμετωπιστεί ένας πιθανά αναδυόμενος «εθνικισμός του εμβολίου» τους ζητά  να καταλήξουν σε μια συμφωνία «δίκαιης διανομής» διότι κανένα έθνος δεν ξέρει ποιος θα δημιουργήσει πρώτος το εμβόλιο. 

ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΕΧΝΕΣ
14.06.2021
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
STREET FOOD
ΒΙΒΛΙΟ
ΥΓΕΙΑ
ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ