Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
06.06.2019

75 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία

H μεγαλύτερη απόβαση στην ιστορία.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τις πρώτες ώρες της 6ης Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έκαναν απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας για να ξεκινήσουν μία από αέρος, θαλάσσης και ξηράς επίθεση κατά των δυνάμεων του Αξονα που οδήγησε στην απελευθέρωση της δυτικής Ευρώπης από τα ναζιστικό καθεστώς.

Την στιγμή της απόβασης, οι σοβιετικές δυνάμεις πολεμούσαν τις γερμανικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο ήδη επί τρία χρόνια και ο Ιωσήφ Στάλιν είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, ήδη από τον Αύγουστο του 1942, το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου.

Η εισβολή, υπό την κωδική ονομασία Operation Overlord και υπό την διοίκηση του αμερικανού στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, παραμένει η μεγαλύτερη αμφίβια επίθεση στην ιστορία, με την συμμετοχή 7.000 πλοίων και αποβατικών σκαφών σε μία ζώνη 80 χιλιομέτρων των γαλλικών ακτών.

Η γιγάντια επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυκτα, με την ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών. Ακολούθησε ναυτικός βομβαρδισμός γερμανικών θέσεων κατά μήκος της ακτής. Στην συνέχεια οι δυνάμεις του πεζικού αποβιβάσθηκαν στις ακτές.

Στην πλειοψηφία τους αμερικανοί, βρετανοί και καναδοί στρατιώτες, ορισμένοι παιδιά, έπεφταν από τα αποβατικά σκάφη στο νερό, υπό τα πυρά του γερμανικού πυροβολικού. Οι επιζήσαντες διηγούνται ότι η θάλασσα ήταν κόκκινη από το αίμα και ο αέρας καυτός από τις εκρήξεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΚΑΝΕΡ
NEWS
Save