Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
03.04.2024

Στόλτενμπεργκ: Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την πολυετή στήριξη της Ουκρανίας

Το Κίεβο έχει ανάγκη από αντιαεροπορική άμυνα και ο Ουκρανός υπυοργός Εξωτερικών θα θέσει και πάλι το θέμα του συστήματος Patriot στους νατοϊκούς συμμάχους της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες.

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συζητήσουν για μια πολυετή οικονομική δέσμευση για τη διατήρηση της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει τη δυναμική της υποστήριξης προς την Ουκρανία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει «να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ». Όπως εξήγησε, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για την Ουκρανία. Ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθεί μια πολυετής δέσμευση για να διατηρηθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται καμία απόφαση στη σημερινή υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι ο στόχος είναι οι αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους στο πεδίο της μάχης» και ότι η ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία θα στείλει το μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και θα συζητηθεί ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας για να έρθει πιο κοντά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τόνισε: «Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το ζήτημα είναι το πότε και όχι το εάν».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες το Κρεμλίνο εξαπέλυσε νέες μεγάλες επιθέσεις στην Ουκρανία, πλήττοντας αμάχους και υποδομές. «Πρέπει να σταθούμε σταθερά στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού. Αλλά η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει τις συνέπειές της στο πεδίο της μάχης τη στιγμή που μιλάμε».

Το Κίεβο ζητά αντιαεροπορική άμυνα

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν της παρέχουν επαρκή αντιαεροπορική άμυνα για την προστασία της απέναντι στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, αν και διαθέτουν περισσότερα των 100 συστήματα Patriot στα οπλοστάσιά τους, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters τονίζοντας ότι θα θέσει το θέμα του συστήματος Patriot στην σειρά των συναντήσεων που θα έχει το προσεχές διήμερο με τους νατοϊκούς εταίρους στις Βρυξέλλες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσίας έχει εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων εναντίον των πόλεων και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας φέρνοντας στο προσκήνιο τις αμυντικές ανάγκες του Κιέβου.

«Οι εταίροι μας έχουν προμηθεύσει διάφορα (αντιαεροπορικά) συστήματα, το εκτιμούμε, αλλά απλώς δεν είναι αρκετό, με δεδομένες τις διαστάσεις του πολέμου», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Λέγοντας ότι οι εταίροι της Ουκρανίας έχουν στην διάθεση του περισσότερα των 100 συστήματα Patriot και μέχρι σήμερα δεν θέλησαν να μοιραστούν ούτε πέντε με επτά από αυτά - ο αριθμός των αντιαεροπορικών συστημάτων που έχει ανάγκη το Κίεβο για να έχει σημαντική επιπλέον προστασία.

«Είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα; Δεν είναι εφικτό να δοθεί στην Ουκρανία το μίνιμουμ που έχει ζητήσει;», αναρωτήθηκε ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερες από 3.000 τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, 600 drones και 400 πυραύλους μόνο τον Μάρτιο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τον Μάρτιο εκτοξεύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις 94 βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι είναι πολύ ταχύτεροι από τους πυραύλους Κρουζ και είναι δυσκολότερο να καταρριφθούν.

«Ελάτε παιδιά! Εννοώ...αυτό μας συμβαίνει κάθε μέρα. Και η λύση είναι εκεί. Είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Αρα κάποιος πρέπει να λάβει την απόφαση», είπε.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για ποιον λόγο οι σύμμαχοι δεν έχουν δώσει Patriots στην Ουκρανία, ειδικά όταν οι εταίροι του Κιέβου δεν αντιμετωπίζουν την πυραυλική απειλή που αντιμετωπίζει κάθε μέρα η Ουκρανία.

Μία τέτοια κίνηση θα βοηθούσε την Ουκρανία να νικήσει την Ρωσία και να προληφθεί ένας ευρύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. «Οταν λέω ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε πόλεμο και πύραυλοι θα πέφτουν στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δεν υπερβάλλω. Ολα αυτά θα συμβούν, αν η Ουκρανία δεν κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας».

«Αρα, ο καλύτερος τρόπος για να σώσετε τους Patriots σας από την αναχαίτιση πυραύλων (επάνω από τις χώρες σας) και τους στρατιώτες από τον θάνατο είναι να στείλετε τους Patriots σας στην Ουκρανία και να δώσετε στους ουκρανούς στρατιώτες ό,τι χρειάζονται».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, περιλαμβάνει πακέτο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία εντός της προσεχούς πενταετίας, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι χαιρετίζει την υποστήριξη, αλλά πρέπει να αντιπροσωπεύει νέους πόρους και να μην είναι ανακύκλωση παλαιότερων δεσμεύσεων.

Είπε ότι το ΝΑΤΟ αγωνίστηκε για να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια ευρώ για το Comprehensive Assistance Package για την αναδιοργάνωση και εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, άρα μία αναβάθμιση σε 20 δισεκατομμύρια ετησίως θα ήταν μία γιγάντια προσπάθεια.

«Αν αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνει πραγματικότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πρόκειται για καινούργια 100 δισεκατομμύρια», κατέληξε.

Save