Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
18.01.2021

Μarketta: Μια Καναδή στη Λέκκα μας ανοίγει την όρεξη για σάντουιτς και σαλάτες

Σε λίγα τετραγωνικά, η νέα μας γειτόνισσα, η Έρικα φτιάχνει νόστιμες και χορταστικές σαλάτες, ποιοτικά σάντουιτς με μπριος και φοκάτσια, προσφέρει μετρημένα και ανάλαφρα γεύματα που πρέπει να δοκιμάσετε.

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Ένα μαγαζί έχει άλλη, μοναδική χάρη όταν το πρόσωπο που το εμπνεύστηκε καταφέρνει να χωρέσει όλη του την καλαισθησία μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Μετατρέπεται σε μια εμπειρία οικειότητας όταν αυτό το ίδιο πρόσωπο φτιάχνει μπροστά μας όσα θα απολαύσουμε ενώ έχει την πιο καλοσυνάτη αύρα όπως η Έρικα που έβαλε τη δική της βεραμάν νότα στον (εξίσου μικρό) δρόμο της Λέκκα, στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης. 

Η Καναδή Έρικα Κρος φτιάχνει ευφάνταστα, ποιοτικά σάντουιτς (που -επιτέλους- αυξάνονται στην Αθήνα) και ελκυστικές σαλάτες, γεύσεις μετρημένες και πολύ νόστιμες. Έχει φανταστεί ένα μαγαζί για νωρίς, έναν προορισμό για μεσημεριανό διάλειμμα που θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε με ενέργεια στη δουλειά αλλά κι ένα απογευματινό σημείο συνάντησης λίγων για ανάλαφρο φαγητό που συνοδεύεται από εκλεκτά, φυσικά κρασιά. Αυτή η αρχική της ιδέα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα αφού το Marketta άνοιξε εν μέσω πανδημίας και μέτρων. 

Τώρα κανείς δεν μπορεί να καθίσει και να σερβιριστεί πουθενά αλλά η εστίαση βρίσκει τον τρόπο της υπάρξει. Παρότι λοιπόν δεν μπορούμε να θαυμάσουμε με την ησυχία μας τον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού γραφείου South, την αίσθηση ότι μπαίνουμε στην κουζίνα της Έρικας που είναι στολισμένη με τα τεύχη του The Gourmand και πολύχρωμα βάζα, μπορούμε προς το παρόν να απολαύσουμε όσα ωραία φτιάχνει το Marketta με take away και delivery.  

Το Marketta της Λέκκα άνοιξε εν μέσω πανδημίας και μέτρων.

Έτσι που δεν προλάβαμε να κάνουμε διάλειμμα στα τραπέζια του.

«Έχω ταξιδέψει αρκετά στη Μεσόγειο και φτάνοντας στην Ελλάδα αγάπησα πολύ τα υλικά που μπορεί να μου προσφέρει. Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που έφαγα αχλάδι ξετρελάθηκα με το πόσο γλυκό και ζουμερό ήταν. Όπως δεν θα ξεχάσω όταν είχα επισκεφτεί το σπίτι ενός φίλου και η μητέρα του μας είχε φτιάξει γιαχνί με κρεμμυδια και ντομάτα, μαγείρεψε κάτι με το τίποτα κι αυτό με μάγεψε, η απλότητα», όπως η περιγράφει η Έρικα. «Η μητέρα μου έρχεται πολύ συχνά. Κάποια στιγμή είχαμε πάει λαϊκή κι ενώ αγόραζα μαρούλι το κοίταζε καχύποπτα, της εξήγησα ότι εδώ αξίζει. Έπειτα το δοκίμασε και αναφώνησε “très bien”»

Η εμπνεύστρια του Marketta ζει τα τελευταία δεκατρία χρόνια στην Αθήνα κι αυτό που απολαμβάνει περισσότερο στην εγχώρια κουζίνα είναι η πίκρα και το πικάντικο στοιχείο ενός καλού ελαιόλαδου. Το φαγητό που σερβίρει η Έρικα είναι φρέσκο στην πρώτη του ύλη, φρέσκο και σε παρουσίαση. Οι γεύσεις της είναι μεσογειακές, έχουν να πουν κάτι καινούριο χωρίς να μπαίνουν σε κατηγορία. 

«Έχω ταξιδέψει αρκετά στη Μεσόγειο και φτάνοντας στην Ελλάδα αγάπησα πολύ τα υλικά που μπορεί να μου προσφέρει. Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που έφαγα αχλάδι ξετρελάθηκα με το πόσο γλυκό και ζουμερό ήταν». Η Καναδή Έρικα Κρος μένει 13 χρόνια στην Αθήνα, αγαπά πολύ το φαγητό και τα ελληνική πρώτη ύλη.

Το Marketta σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο South.

Παρότι δεν μπορούμε να θαυμάσουμε με την ησυχία μας τον σχεδιασμό του, μπορούμε προς το παρόν να απολαύσουμε όσα ωραία φτιάχνει το Marketta με take away και delivery.

Στη βιτρίνα του Marketta θα βρείτε σαλάτες διαφορετικού προφίλ όπως η “the comeback kid” με ζυμαρικά βίδες, μπρόκολο, ντοματίνια, μοτσαρέλα, πέστο από μυρωδικά και μια ιδέα αντζούγιας, σαν την “pulled chicken” με ψητό κοτόπουλο, ανάμεικτα λαχανικά, ροζ γκρέιπφρουτ, τριμμένο pecorino romano και σάλτσα γιαουρτιού. Επίσης φτιάχνει την “the roadtrip” με λαχανίδα, φακές, βαρελίσια φέτα, πράσινες ελιές, πορτοκάλι, τρίμμα από τραγανό αμύγδαλο, φρέσκο κρεμμυδάκι και την “beetbouleh” με παντζάρι, πλιγούρι, ανάμεικτα φρούτα του δάσους και φρέσκα μυρωδικά (από 5,80 έως 6,80 ευρώ). Οι σαλάτες του Marketta είναι πραγματικά χορταστικές και σε καμία περίπτωση βαρετές. 

Θα βρείτε και χορταστικά, ιδιαίτερα σάντουιτς όπως το “veggies galore” με πίκλα παντζαριού και καρότου, με σαλάτα από μυρωδικά, ελιές θρούμπες, βραστό αυγό, βαρελίσια φέτα και μαγιονέζα με πάπρικα, σαν το “st. Viateur I miss you” με τόνο, πίκλες κρεμμύδι, μυρωδικά, σαλάτα, φύτρα αλφάλφα, μαγιονέζα αλλά και ένα “guilty pleasure” με σνίτσελ κοτόπουλο, σαλάτα από ραντίτσιο και αντίβ, με μαγιονέζα με κάπαρη (από 5,50 έως 6,50 ευρώ).

Μιας και η Αθήνα έχει ανεβάσει τον πήχη στο ψώμι, τα σάντουιτς του Marketta δεν θα μπορούσαν να φτιάχνονται με ένα συμβατικό. Το μπριος και η φοκάτσια που κλείνουν τα υλικά των σάντουιτς φτιάχνονται από την Έρικα, οι διαφορετικές μαγιονέζες είναι χειροποίητες, οι πίκλες είναι δικές της. 

The comeback kid

The roadtrip

Pulled chicken

Beetbouleh

Μέχρι να τη γνωρίσετε καλύτερα και να απολαύσετε από κοντά τη φιλοξενία της και το φίνο γούστο της στα κρασιά, η Έρικα δίνει για έξω ένα τσάι με αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου, βανίλια μαδαγασκάρης και λίγο τσίλι. Να το δοκιμάσετε ακόμα κι αν δεν συμπαθείτε το τσάι. 

Veggies galore

St. Viateur I miss you

Guilty pleasure

Marketta, Λέκκα 10, Σύνταγμα. Tηλ: 210 3225388. (Λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο και από τις 11:30 μέχρι τις 18:οο για take away ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα εξυπηρετεί μέσω efood και wolt) 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
ΘΕΑΤΡΟ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
TV SHOWS

«Η τριλογία του Λεβάντε»: Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορηματικά χρονικά του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

ΤΕΧΝΕΣ
ΣΙΝΕΜΑ
TIMELINE
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΟΛΗ
NEWS