Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
27.08.2026

Από τη Χαλκίδα στην Αθήνα: Η μεγάλη «μεταγραφή» του Σοκ FM στους 103,3

Ο Γιώργος και ο Νίκος Καρτελιάς βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τη Next Step Media για την επαναφορά του Σοκ FM στην πρωτεύουσα

Μια σημαντική ανατροπή ετοιμάζεται στον ραδιοφωνικό χάρτη της Αθήνας, καθώς ο Σοκ FM βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή του στην πρωτεύουσα, μέσω της συχνότητας των 103,3. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους Γιώργο και Νίκο Καρτελιά και τον επικεφαλής της Next Step Media, Γιάννη Κουρτάκη, έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, χωρίς πάντως να έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, ο επιτυχημένος σταθμός της Χαλκίδας θα αποκτήσει ξανά παρουσία στα αθηναϊκά FM, 25 χρόνια μετά τη «Ραδιοσφαγή» του Υμηττού και 19 χρόνια μετά τη μεταβίβαση της τότε αθηναϊκής συχνότητάς του.

Η επιλογή των 103,3 μόνο τυχαία δεν είναι. Η συχνότητα ανήκει πλέον στη Next Step Media, καθώς τον Απρίλιο του 2026 υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση του Ράδιο Blackman από τον Μενέλαο Στάμπα, γνωστό ως Μάριο Blackman, στην εταιρεία «Παρά Ένα Εκδόσεις – Υπηρεσίες Διαδικτύου ΕΠΕ» του Γιάννη Κουρτάκη. Η πώληση πραγματοποιήθηκε περίπου πέντε μήνες μετά τη νομιμοποίηση του σταθμού.

Τα δοκιμαστικά στους 103,3 και το μήνυμα μέσω RDS

Η προετοιμασία για τη νέα εποχή έχει ήδη περάσει σε τεχνικό επίπεδο. Από τις 10 Αυγούστου ο πομπός των 103,3 στον Υμηττό άρχισε να μεταδίδει μέσω RDS μηνύματα που παρέπεμπαν ευθέως στην άφιξη νέου σταθμού με ελληνικές επιτυχίες. Παράλληλα, στο δοκιμαστικό πρόγραμμα ακούστηκαν τραγούδια με ηχογραφημένες αφιερώσεις καλλιτεχνών στον Σοκ FM 104,8 της Χαλκίδας.

Στο τεχνικό πλάνο περιλαμβάνεται η δικτύωση του πομπού της Αθήνας με εκείνον της Χαλκίδας, ώστε το πρόγραμμα και τα δεδομένα του σταθμού να διακινούνται συντονισμένα. Το μοντέλο λειτουργίας, το εύρος της συνεργασίας των δύο πλευρών και η τελική εταιρική μορφή του εγχειρήματος αναμένεται να αποσαφηνιστούν με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η Next Step Media ενισχύει με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο την παρουσία της στο ραδιόφωνο. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται ήδη τα Παραπολιτικά 90,1, ο Νότες 96 και, έμμεσα, ο Μελωδία Θεσσαλονίκης 98.

Από τη «Ραδιοσφαγή» στη δημιουργία ομίλου

Ο Σοκ FM ξεκίνησε στην Αθήνα από τον Κυριάκο Καρτελιά, εκπέμποντας από τον Κορυδαλλό στους 104,75. Στις 27 Μαρτίου 2001 βρέθηκε μεταξύ των δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών που έμειναν εκτός αέρα κατά την επιχείρηση στον Υμηττό. Περίπου 70 σταθμοί σφραγίστηκαν τότε, επειδή δεν είχαν λάβει άδεια από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, σε μια διαδικασία αδειοδότησης που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις και πολυετείς δικαστικές εκκρεμότητες.

Η οικογένεια Καρτελιά μετέφερε στη συνέχεια τον Σοκ FM στη Χαλκίδα και στους 104,8, όπου ο σταθμός εξελίχθηκε σε ένα από τα ισχυρότερα ραδιοφωνικά σήματα της περιφέρειας. Το 2007 το Athens Shock Radio απέκτησε βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας στην Αθήνα και εξέπεμψε στους 104,6, όμως τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς μεταβιβάστηκε στον Παναγιώτη Κωστάκη έναντι 80.000 ευρώ. Αργότερα η ίδια συχνότητα φιλοξένησε, μεταξύ άλλων, τον Hot FM, το Action FM, το Θέμα FM και το My Radio.

Γύρω από τον Σοκ FM δημιουργήθηκε σταδιακά ένας διευρυμένος όμιλος ραδιοφωνικών και διαδικτυακών μέσων. Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται ο NRG 95 με ξένη μουσική, ο Dalkas 88,2 με λαϊκό πρόγραμμα, ο Μπλε 99 με ελληνικό εναλλακτικό ρεπερτόριο, καθώς και τα διαδικτυακά Z Rock, Kartel, Remos Radio και lalala xmas. Διευθύνων σύμβουλος του Kartelias Media Group είναι ο Νίκος Καρτελιάς, ενώ ο Γιώργος Καρτελιάς βρίσκεται πίσω από το πρωινό πρόγραμμα του Σοκ FM μαζί με τη Μαρία Μπούτσικα.

Ψηφιακή δύναμη σχεδόν 1,5 εκατ. ακολούθων

Το ισχυρότερο εμπορικό επιχείρημα του Σοκ FM είναι το αποτύπωμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο σταθμός αριθμεί περίπου 803.000 ακολούθους στο Facebook, 293.000 στο Instagram, 272.300 στο TikTok και 126.000 συνδρομητές στο YouTube. Το άθροισμα προσεγγίζει τα 1,5 εκατ., αν και πρόκειται φυσικά για κοινά που αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ των διαφορετικών πλατφορμών. Στο Instagram καταγράφεται ως ο ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός με τους περισσότερους ακολούθους, μπροστά από τον Sfera 102,2.

Η ψηφιακή βάση δίνει στον Σοκ FM τη δυνατότητα να εισέλθει στην Αθήνα με αναγνωρισιμότητα που δύσκολα διαθέτει ένας νεοσύστατος σταθμός. Ιδιαίτερα το πρωινό πρόγραμμα με τον Γιώργο Καρτελιά και τη Μαρία Μπούτσικα έχει δημιουργήσει μεγάλη διάδοση μέσα από σύντομα βίντεο, τα οποία συγκεντρώνουν συστηματικά χιλιάδες προβολές και αντιδράσεις.

Η επιστροφή, πάντως, θα φέρει τον σταθμό απέναντι σε αντιπάλους με σταθερό πρόγραμμα, ισχυρές εμπορικές συμφωνίες και πολυετή παρουσία στις μετρήσεις ακροαματικότητας. Ο Sfera 102,2, ο Λάμψη 92,3, ο Ρυθμός 94,9 και ο Δρόμος 89,8 αποτελούν τους βασικούς παίκτες του ελληνικού mainstream ρεπερτορίου.

Ο Σοκ FM εισέρχεται στη συγκεκριμένη αγορά με έτοιμη ταυτότητα, ισχυρό ψηφιακό κοινό και έναν οργανωμένο όμιλο πίσω του. Η συμφωνία για τους 103,3, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές κινήσεις της σεζόν και θα δοκιμάσει στην πράξη κατά πόσο η διαδικτυακή απήχηση μπορεί να μετατραπεί σε μετρήσιμη ακροαματικότητα στην απαιτητική αγορά της Αθήνας.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2026 / All rights reserved
ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ 242199