29.12.2014

POP 14: Τι φάγαμε φέτος

Μια ανασκόπηση των 67 εστιατορίων που επισκέφθηκαν οι συντάκτες της Popaganda την προηγούμενη χρονιά σε ένα λουκούλλειο post.

Το ψάρι είναι δύσκολη υπόθεση και σίγουρα χρειάζεται να μαγειρευτεί από ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και πώς. Μπορεί το Περιστέρι να μην έχει θάλασσα, έχει όμως τον Τραβόλτα και το ελληνικό του σούσι. Το ταρτάρ ψαριού, που μπορεί να είναι από οποιοδήποτε ψάρι καθώς σύμφωνα και με όσα είχε πει ο σεφ Σπύρος Λιάκος στην Popaganda, «Το ταρτάρ για εμάς δεν είναι ένα συγκεκριμένο ψάρι. Αυτό θέλουμε να το περάσουμε στον κόσμο, και γι' αυτό το βγάζουμε με το κόκαλό του μαζί. Το σωστό είναι να έρθεις να διαλέξεις το ψάρι που θες να φας. Επειδή μας αρέσει το ωμό και από μικρά ψάρια – μπαρμπούνι για παράδειγμα- εκεί έχεις τη δυνατότητα να έρθεις να διαλέξεις και ποια συγκεκριμένα μπαρμπούνια θες να σου κάνουν το ταρτάρ σου και μπορείς να εκμεταλλευτείς όλο το ψάρι, τους γιακάδες, οι πιο εξτρίμ ακόμα και το κεφάλι. Μαρινάρονται και το κόκκαλο και η ουρά και μπορείς να γευθείς όλο το μεγαλείο του ψαριού. Εμείς προσπαθούμε να έχει υλικά του τόπου, θυμάρι., λεμόνι, ντομάτα, Να αποφύγουμε να το δώσουμε με τρόπους που θυμίζουν Απω Ανατολή».

Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, 210 571 9222
Ανοιχτά από Τρίτη έως Σάββατο 12:00- 01:00 και Κυριακή 12:00 - 23:00

Το Αγροτικόν έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια όλο το Περιστέρι μαζί με τις γύρω περιοχές να έχει να πει και μία ιστορία γι' αυτό. Η ομάδα ευτυχώς δεν εφησυχάζεται και επιστρέφει με νέα πιάτα, πολλές νόστιμες και οικονομικές προτάσεις, τόσο που μακάρι να ζωντάνευαν οι φωτογραφίες. Επειδή όμως αυτό δε συμβαίνει, η παραπάνω τηγανιά κοτόπουλο με πιπεριά, μανιτάρι και φρέσκο θυμάρι και άλλα πολλά, βρίσκονται στην κουζίνα του μαγαζιού έτοιμα προς κατανάλωση. 

Δείτε τα νέα πιάτα που ετοίμασε φέτος το Αγροτικόν, εδώ.

Αγροτικόν, Καρπενησίου 52 Περιστέρι, 210 5729629
Ανοιχτό καθημερινά (και Σαββατοκύριακα) από τις 10 π.μ. και η κουζίνα κλείνει γύρω στις 2 π.μ.

Η πιο παλιά αυθεντική μπακαλοταβέρνα είναι γνωστή στους κατοίκους του Πειραιά και όχι μόνο. Ο μεζές- σουτζούκι που εικονίζεται παραπάνω είναι σήμα κατατεθέν του οινοπαντοπωλείου «Το Ειδικόν» που λειτουργεί από το 1920. Η οικογενειακή ταβέρνα έχει μακρά ιστορία και από το αρχοντικό μωσαϊκό που έχουν περπατήσει άσημοι και διάσημοι, ροκάδες και ρεμπέτες που τους ενώνει ένα βασικό χαρακτηριστικό, η αγάπη για την ελληνική γειτονιά στο πέρασμα των χρόνων. Ο κύριος Αριστείδης με τον γιό του, Απόστολο, έχουν αναλάβει να κρατήσουν ζωντανή την οικογενειακή παράδοση και το καταφέρνουν, μία επίσκεψη θα πείσει, με τα λίγα και καλά πιάτα από την κ. Βούλα. Σπεσιαλιτέ επίσης του μαγαζιού είναι η ομελέτα με το κορν-μπιφ.

Οινοπαντοπωλείο Tο Ειδικόν, Ψαρών 38 και Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612.674. Κάθε μέρα από τις 11.30-23.00, εκτός Κυριακής. Η περιοχή είναι τέλεια για παρκάρισμα.

Πάει το ψάρι με το κρέας; Στην οδό Ζησιμοπούλου στο Παλαιό Φάληρο πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από τον Κυρ Αρίστο για να δοκιμάσει το περίφημο πλέον κεμπάπ του. Χειροποίητο κρέας αποκλειστικά από Έλληνα παραγωγό με έδρα του τα πέριξ της γειτονιάς προσγειώνεται στην πίτα και συνοδεύεται εξαιρετικά με φρέσκα λαχανικά από μικρούς τοπικούς παραγωγούς ή φέτα από την Επίδαυρο. Αν η όρεξη τραβάει ψάρι, είστε πάλι στο σωστό μέρος αλλά στη λάθος πόρτα. Δίπλα στον Κυρ Αρίστο είναι η Ψιψίνα στην οποία φρέσκο ψάρι ψήνεται στα κάρβουνα ή μέσα σε αλάτι σε ένα χώρο που αν και δε βλέπεις θάλασσα νιώθεις σα να είσαι στο παραδοσιακό ταβερνάκι της Χώρας ενός κυκλαδίτικου νησιού.

Κυρ Αρίστος, Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο. Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι 1 το βράδυ και διανομή στο σπίτι από τις 12.30-00.30 στο τηλ. 210 9822.320
Ψιψίνα, Ζησιμοπούλου 96, Παλιό Φάληρο, Καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 18.00 έως τη 1:00. Σάββατο και Κυριακή από τις 14.00-1:00, γιορτές και αργίες όλη την ημέρα. Τηλ. 210 9819.072

Στην πλατεία Βικτωρίας, τα τελευταία 30 χρόνια, το Ουζερί του Λάκη έχει αναλάβει να φέρει την θάλασσα στην καρδιά της πόλης με ένα ουζερί στο οποίο δε θα βρεις κρέας αλλά την απόλυτη αναβίωση της παρεΐστικης ατμόσφαιρας, πίνοντας ουζάκι και συνοδεύοντας το με την εικονιζόμενη ποικιλία ψαρικών, φρεσκοτηγανισμένοι γόνοι, γαύρος παστός, γαρίδες, τυροκροκέτες, ξυπνούν μνήμες από αθάνατα ελληνικά μεσημέρια. Στον Λάκη θα σε κερδίσουν επίσης και οι πολύ προσιτές τιμές του (από 3€ οι κολοκυθοκεφτέδες έως 12€ η γαριδομακαρονάδα).

Ουζερί του Λάκη, Ελπίδας 16, Πλατεία Βικτωρίας, 210 8213776.
Aνοικτό καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ (12:00- 01:00), εκτός από τις Κυριακές που είναι μόνο το μεσημέρι (12:00 – 18:00)

Οι πρώην Μπαχάμες νυν Σεϋχέλλες είναι μεταξύ των σοβαρότερων λόγων για να βρεθούμε στην περιοχή του Μεταξουργείου. Απέναντι από την πλατεία Αυδή σε έναν προσεγμένο χώρο με ανοιχτή κουζίνα οι νεαροί μάγειρες ετοιμάζουν επί τόπου τις παραγγελίες. Εντυπωσιακές συνταγές σε μεγάλες, χορταστικές μερίδες, όπως οι παπαρδέλες με βουβαλίσιο καβουρμά και γαλομυζήθρα σε προκαλούν να ξεφύγεις από τα πρότυπα «ταβέρνας» χωρίς όμως να έχει τις τιμές «εστιατορίου». Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κόσμο που το έχει αναδείξει σε στέκι (χειμώνα, καλοκαίρι) και με το δίκιο του, αφού ένα ταξίδι ως το Μεταξουργείο δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει τις Σεϋχέλλες.

Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 694 420 6407

MOST SHARED
JUST PUBLISHED