Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
29.12.2014

POP 14: Τι φάγαμε φέτος

Μια ανασκόπηση των 67 εστιατορίων που επισκέφθηκαν οι συντάκτες της Popaganda την προηγούμενη χρονιά σε ένα λουκούλλειο post.

Guarantee Sandwiches

Τα τελευταία 26 χρόνια, οι απανταχού περαστικοί της Βεΐκου στο Κουκάκι γεύονται τα γκρανατί σάντουϊτς του Guarantee. Ο μανιάτης κύριος Γιάννης δε γνωρίζει από περιορισμούς, «όλα  Ό, τι μπορεί να μπει ανάμεσα σε δύο φέτες γίνεται σάντουιτς. Γι’ αυτό το λόγο ανά καιρούς προσθέτουμε δικής μας έμπνευσης υλικά -χειροποίητα μπιφτεκάκια, ρόζμπιφ, αρνάκι ψητό με κρέατα δοκιμασμένα από τον γειτονικό χασάπη, τον Γιώργο Αρβανίτη, που διαλέγει τα καλύτερα κομμάτια χωρίς λίπος αλλά και ψαρικά –χειροποίητες σαρδέλες, φιλεταρισμένο σολομό με μυρωδικά, θυμάρια και ροδάκινο το καλοκαίρι, ψημένο σε αλάτι και ζάχαρη- λαχανικά (αβοκάντο, μανιτάρια πλευρώτους, μπρόκολο, ψητές πιπεριές, καραμελωμένα κρεμμύδια) κι εννοείται σπιτικές σάλτσες από τα χεράκια της Χαρούλας (πέστο σχοινόπρασου, μουστάρδα με μούστο και μέλι, μαγιονέζα, vinaigrette μέχρι και μπεαρνέζ). Μεγάλη έρευνα αγοράς έχει γίνει και στα ψωμιά γι’ αυτό και δουλεύουμε με τρείς τοπικούς φούρνους -στον Τάκη για φραντζολάκια καμπαγιού και dunkel χωρίς γλουτένη, στον Ρίζο για τσιαπατάκια άσπρα και μαύρα και στο "Παραδοσιακό" του Τάσου για λαγανίτσες και ψωμί πολυτελείας- συνεργάτες που με έχουν στηρίξει χρόνια και γνωρίζουν πως αν μου χαλάσουν την ποιότητα κάστανα δεν χαρίζω». Εσείς τι θα βάλετε στο δικό σας;

Guarantee Βεΐκου 41, Κουκάκι, 210 9226.924, Δευτέρα-Σάββατο 10.00-17.00, Κυριακή κλειστά.

pie works_14

Φέτος, οι πίτες έχουν την τιμητική τους και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν δύο κορίτσια, η Νίκη και η Ελπίδα, που με το Pie Works τους έχουν κάνει το Κολωνάκι να παραμιλάει. Παίρνουν παραδοσιακές, γιαγιαδίστικες συνταγές και τους δίνουν ένα πιο «διεθνές» προφίλ, γεμίσεις που δεν βρίσκονται σε κάθε φούρνο και ελαφρίες σε γεύση και θερμίδες. Πίτες γλυκές ή αλμυρές, η εικονιζόμενη πάντως breakfast pie με βραστή πατάτα, μπέικον, ένα αυγό μάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι είναι ό, τι πρέπει για να πάει καλά η μέρα.

Pie Works, Αμερικής 16Α, Κολωνάκι, Ανοιχτά 08.00-20.00

FALAFEL_05

Δυστυχώς η πλατεία Βάθη κουβαλά μία φήμη σκοτεινή, οι δρόμοι της θυμίζουν σκηνικό μίας underground ταινίας, με την αβεβαιότητα να απλώνεται σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Εκτός όμως από τη «ρετσινιά» της υπόκοσμης γειτονιάς, η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητά της και από τους μετανάστες που έχουν φτιάξει εκεί τη δική τους πραγματικότητα ανοίγοντας μαγαζιά με πινακίδες στη μητρική τους, συσπειρώνοντας τους συντοπίτες τους. Συνεπώς, πού μπορείς να φας καλύτερο φαλάφελ αν όχι από το Λιβανέζο Raymond και τον Αιγύπτιο Mahmut; Το αυθεντικό φαλάφελ σερβίρεται με μαρούλι, ντομάτα, ταχίνι και μαϊντανό, αλλά μπορεί να προσθέσει κανείς καυτερή σάλτσα και πατάτες τηγανιτές, για έξτρα ενισχυμένο αποτέλεσμα. Η αραβική πίτα με τρία τραγανά μεγάλα φαλάφελ κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ ενώ επιβάλλεται και ένα ποτήρι αϊράν για συνοδευτικό.

Khalil Sal. Raymond, Λιοσίων 1, Αθήνα

POP_L1007431

Όλη η τελετουργία του σάντουϊτς στο Σαν Φρανσίσκο στο οποίο ο Βασίλης Ρεβελάς διαθέτει έναν κατάλογο με 25 διαφορετικά σάντουιτς που έχουν πάρει το όνομά τους από γειτονιές τους Σαν Φρανσίσκο, όπως π.χ. Bay View με γαλοπούλα, αβοκάντο, πάπρικα και σος μέλι μουστάρδα ή Νoe Valley με ψητό κουνουπίδι, σος και τυρί τσένταρ. Ο Βασίλης ακολουθεί ευλαβικά τα στάδια για την παρασκευή τους και φαίνεται πως το έχει μελετήσει προσωπικά το όλο πράγμα. «Αν με ρωτήσεις τώρα σε πιο υλικό έχω αδυναμία θα σου απαντήσω στο αβοκάντο. Από μικρός συνήθιζα να το τρώω λόγω των χρόνων που ζήσαμε στη Νότιο Αφρική. Στην αρχή έφερνα αβοκάντο από εκεί, αλλά τώρα φέρνω από την Κρήτη που μου φαίνονται ακόμα πιο νόστιμα. Υπάρχει ένα μυστικό – το αβοκάντο δεν το τρως ποτέ φρέσκο. Το αφήνεις να ωριμάσει, και όταν μαλακώσει, τότε είναι έτοιμο. Μπορείς να το αφήσεις καμία εβδομάδα ή εάν είσαι βιαστικός να το τυλίξεις σε εφημερίδα για δύο τρεις – ημέρες», συμβουλεύει. 

Σαν Φρανσίσκο Κεραμεικού 99 , Μεταξουργείο, Ανοιχτά: Τρίτη – Σάββατο 12.00-01.00

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ
Ο Homayoun είναι ένα ακόμα θύμα των τακτικών ποινικοποίησης της μετανάστευσης στην Ευρώπη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Λούκα Γκουαντανίνο για το πώς Οι Αντίπαλοι ήταν το πιο εύκολο “ναι” της καριέρας του
ΣΙΝΕΜΑ
Γνωρίζεις τα πάντα για τον Sivert Høyem;
ΜΟΥΣΙΚΗ
26.04.2024
Popaganda 10 Years Celebration: Πώς το dj set της βραδιάς, οι Purple Night, έγιναν το πιο πετυχημένο πάρτι της πόλης
ΕΞΟΔΟΣ
25.04.2024
Δυσπιστία, αποχή, εκτόξευση της ακροδεξιάς: Η επομένη των Ευρωεκλογών προβλέπεται δυσοίωνη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η Billie Eilish όταν μιλάει για την αυτο-ικανοποίηση και τις σεξουαλικές προτιμήσεις της, τα λέει χύμα
TIMELINE
Τρεις σχεδιάστριες δημιούργησαν το Contrust στην Κυψέλη
ΠΟΛΗ
Popaganda 10 Years Celebration: Το πρόγραμμα και οι ομιλητές στα roundtables
ΠΟΛΗ
23.04.2024
NEWS
Save