H μανία με τα έθνικ
Όταν η Ελλάδα μαχόταν την Ιαπωνία στο Μουντιάλ, η Ζωή Παρασίδη ανακάλυψε το Τόκιο μέσα στην Αθήνα και κατάφερε να βρει ίσως το πιο φθηνό sushi bar της πόλης, το Koi που πάει να πει «έλα αν τολμάς». Στην οδό Νίκης λοιπόν, ο Χρήστος Σουρλιγκάς κινήθηκε στα πρότυπα του γειτονικού και αγαπημένου του Furin Kazan και έφτιαξε ένα οικονομικό street sushi. Αυτό σημαίνει πως με το πολύ πέντε ευρώ μπορείς να φας shashimi με τόνο ή rolls ρυζιού με αβοκάντο βουτηγμένα σε σάλτσα σόγιας. Καθόλου κακή ιδέα. Υστερόγραφο: αν η οδός Νίκης δεν βολεύει, το Koi έχει «αδερφάκια» στη Βούλα και στο Χαλάνδρι.
Κοi sushi bar, Nίκης 15, Σύνταγμα 210 321 1019 // Βασιλέως Παύλου 98, Βούλα 213 032 0890 // Σωκράτους 5 Χαλάνδρι, 21 1184 5096
Μιας που μιλάμε για σούσι, η Popaganda έφτασε ως τη Βούλα και το Φιλιππινέζικο Boracay με πολλές και διαφορετικές προτάσεις noodles, ρύζι, λαχανικά στο wok, κρεατικά και σούσι με τα τελευταία να είναι διαθέσιμα σε combo, όπως το εικονιζόμενο combo mindoro με california masago -με σουρίμι, αγγούρι, αβοκάντο, μαγιονέζα, αυγοτάραχο masago-, spicy salmon masago -με σολωμό, κρεμμύδι, spicy σάλτσα, αυγοτάραχο masago- και ebi cucumber -με βραστή γαρίδα, αγγούρι, μαγιονέζα, σουσάμι. Εν ολίγοις, η Άπω Ανατολή είναι ένα φύκι μακριά.
Boracay, Βασ. Παύλου 94, Βούλα, τιμή ανά άτομο 20 ευρώ, τηλ. 210 968.9500
Ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή από τις 13.00 έως τις 24.00
Στα ιαπωνικά το Tomoe είναι το σύμβολο ένωσης και ισορροπίας των δύο συμπαντικών ενεργειών, του yin και του yang. Στην Κηφησιά βέβαια αυτό μεταφράζεται ως το νέο ιαπωνικό εστιατόριο με την επιμέλεια του μενού από τον σεφ Χρόνη Δαμαλά. Σούσι και ζεστά πιάτα φέρνουν την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ένα βήμα πιο κοντά και το προσωπικό του Tomoe καταφέρνει να θέσει τον πήχυ αρκετά ψηλά και όχι άδικα.
Tomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, τηλ. 210 8013 553
Στα «σουσάδικα» του κέντρου εντάσσεται και το Yoko, το success story της Πατριάρχου Ιωακείμ που αποδεικνύει πως αν υπάρχει θέληση και όρεξη μέσα σε λίγα τετραγωνικά μπορούν να χωρέσουν χίλιοι καλοί, τοποθετημένοι σαν σε παζλ. Το παρασκευαστήριο βρίσκεται στην Πανόρμου ενώ τα λίγα τετραγωνικά του Yoko εξυπηρετούν άριστα την φιλοσοφία του μαγαζιού: απλό, low cost, υγιεινό και πρωτίστως ποιοτικό sushi για μυημένους και μη.
Yoko Sushi & Bento, Πατριάρχου Ιωακείμ 39, Κολωνάκι 210 3424654
Όχι, αυτή η εικόνα δεν είναι από gourmet περιοδικό με συνταγές που βρίσκεις στα εστιατόρια της Μπανγκόκ. Το παραπάνω πιάτο, στα αριστέρα, είναι το Yellow Curry, μπουκιές κοτόπουλου και κύβοι πατάτες βυθισμένα σε σάλτσα κάρι. Για παρέα, καλή ιδέα είναι το coconut pineapple fried rice, τηγανητό ρύζι με καρύδα μέσα σε φρέσκο ανανά. Η Ταϊλανδή σεφ Κουκάι εγγυάται για το αποτέλεσμα και την ικανοποίησή σας και το Blue Bamboo γίνεται το γαστρονομικό κέντρο των Πετραλώνων. Αν θέλετε να πάτε στο Blue Bamboo μέσα στο Σαββατοκύριακο με μεγάλη παρέα, ένα τηλέφωνο για κράτηση ίσως να είναι καλή ιδέα. Φυσικά, μπορείτε να δείτε και εδώ τι έμαθε -και έφαγε- η Popaganda όταν βρέθηκε στο Blue Bamboo.
Blue Bamboo, Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3423124
Ανοιχτά το Σάββατο από τις 6 μ.μ. έως τη 1 π.μ. και την Κυριακή από τη 1 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.
Επίσης στα Πετράλωνα, αλλά στα κάτω, η ταϋλανδέζικη κουζίνα αναβιώνει στο Andaman. Στην κουζίνα του Ρωμανού κρύβονται «η κυρία Τικ και ο Mr. Λα, Ταϊλανδοί στην καταγωγή, οι οποίοι έστησαν το μενού του μαγαζιού με συνταγές από Βορά και Νότο. Στα πιάτα τους χρησιμοποιούν αποκλειστικά φρέσκα υλικά -τζίντζερ, γάλα καρύδας, γκαλάνγκαλ, λέμονγκρας, ποτέ κονσέρβες- καθώς και σάλτσες και ζωμούς που φτιάχνονται εξολοκλήρου στο μαγαζί. Μυστικό της επιτυχίας τους… ο μαγικός τρόπος που χρησιμοποιούν το γουόκ με όλα τα υλικά να ψήνονται στα τοιχώματα και να μελώνουν από μυρουδιές και αρώματα, χωρίς να καταλήγουν σε γεύσεις "νερομπλούμ"».
Andaman, Πειραιώς 187 & Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 211 2104.939, Ανοιχτό από τις 20.00 έως τις 2.00, 20-25 ευρώ ανά άτομο, πάρκινγκ εύκολο στα γύρω στενά αν όχι έξω από το μαγαζί.
Rouan Thai σημαίνει «το σπίτι της Ταϊλάνδης» και τα εικονιζόμενα phad thai είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα τους, είναι noodles μαγειρεμένα με μια ντουζίνα υλικά, τα οποία εγκλωβίζουν όλη την ουσία. Σερβίρονται μαζί με 4 γαρνιτούρες- έξτρα ενισχυτικά γεύσης: πράσινες πιπεριές σαν τουρσί, καυτερές, σκόνη από κόκκινες πιπεριές- φωτιά (η οδηγία είναι να προσθέσετε ελάχιστο, η συμβουλή της Νένας Δημητρίου είναι να μην προσθέσετε καθόλου), ξηροί καρποί σε σκόνη και άσπρη ζάχαρη. Τα βάζετε με το κουταλάκι, είτε όλα μαζί είτε ένα ένα τη φορά. Αυτά, στην Τρούμπα και όχι στην Μπανγκόκ.
Rouan Thai, Νοταρά 131, Πειραιάς, 210-4294494