Τα τελευταία 26 χρόνια, οι απανταχού περαστικοί της Βεΐκου στο Κουκάκι γεύονται τα γκρανατί σάντουϊτς του Guarantee. Ο μανιάτης κύριος Γιάννης δε γνωρίζει από περιορισμούς, «όλα Ό, τι μπορεί να μπει ανάμεσα σε δύο φέτες γίνεται σάντουιτς. Γι’ αυτό το λόγο ανά καιρούς προσθέτουμε δικής μας έμπνευσης υλικά -χειροποίητα μπιφτεκάκια, ρόζμπιφ, αρνάκι ψητό με κρέατα δοκιμασμένα από τον γειτονικό χασάπη, τον Γιώργο Αρβανίτη, που διαλέγει τα καλύτερα κομμάτια χωρίς λίπος αλλά και ψαρικά –χειροποίητες σαρδέλες, φιλεταρισμένο σολομό με μυρωδικά, θυμάρια και ροδάκινο το καλοκαίρι, ψημένο σε αλάτι και ζάχαρη- λαχανικά (αβοκάντο, μανιτάρια πλευρώτους, μπρόκολο, ψητές πιπεριές, καραμελωμένα κρεμμύδια) κι εννοείται σπιτικές σάλτσες από τα χεράκια της Χαρούλας (πέστο σχοινόπρασου, μουστάρδα με μούστο και μέλι, μαγιονέζα, vinaigrette μέχρι και μπεαρνέζ). Μεγάλη έρευνα αγοράς έχει γίνει και στα ψωμιά γι’ αυτό και δουλεύουμε με τρείς τοπικούς φούρνους -στον Τάκη για φραντζολάκια καμπαγιού και dunkel χωρίς γλουτένη, στον Ρίζο για τσιαπατάκια άσπρα και μαύρα και στο "Παραδοσιακό" του Τάσου για λαγανίτσες και ψωμί πολυτελείας- συνεργάτες που με έχουν στηρίξει χρόνια και γνωρίζουν πως αν μου χαλάσουν την ποιότητα κάστανα δεν χαρίζω». Εσείς τι θα βάλετε στο δικό σας;
Guarantee Βεΐκου 41, Κουκάκι, 210 9226.924, Δευτέρα-Σάββατο 10.00-17.00, Κυριακή κλειστά.
Φέτος, οι πίτες έχουν την τιμητική τους και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν δύο κορίτσια, η Νίκη και η Ελπίδα, που με το Pie Works τους έχουν κάνει το Κολωνάκι να παραμιλάει. Παίρνουν παραδοσιακές, γιαγιαδίστικες συνταγές και τους δίνουν ένα πιο «διεθνές» προφίλ, γεμίσεις που δεν βρίσκονται σε κάθε φούρνο και ελαφρίες σε γεύση και θερμίδες. Πίτες γλυκές ή αλμυρές, η εικονιζόμενη πάντως breakfast pie με βραστή πατάτα, μπέικον, ένα αυγό μάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι είναι ό, τι πρέπει για να πάει καλά η μέρα.
Pie Works, Αμερικής 16Α, Κολωνάκι, Ανοιχτά 08.00-20.00
Δυστυχώς η πλατεία Βάθη κουβαλά μία φήμη σκοτεινή, οι δρόμοι της θυμίζουν σκηνικό μίας underground ταινίας, με την αβεβαιότητα να απλώνεται σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Εκτός όμως από τη «ρετσινιά» της υπόκοσμης γειτονιάς, η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητά της και από τους μετανάστες που έχουν φτιάξει εκεί τη δική τους πραγματικότητα ανοίγοντας μαγαζιά με πινακίδες στη μητρική τους, συσπειρώνοντας τους συντοπίτες τους. Συνεπώς, πού μπορείς να φας καλύτερο φαλάφελ αν όχι από το Λιβανέζο Raymond και τον Αιγύπτιο Mahmut; Το αυθεντικό φαλάφελ σερβίρεται με μαρούλι, ντομάτα, ταχίνι και μαϊντανό, αλλά μπορεί να προσθέσει κανείς καυτερή σάλτσα και πατάτες τηγανιτές, για έξτρα ενισχυμένο αποτέλεσμα. Η αραβική πίτα με τρία τραγανά μεγάλα φαλάφελ κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ ενώ επιβάλλεται και ένα ποτήρι αϊράν για συνοδευτικό.
Khalil Sal. Raymond, Λιοσίων 1, Αθήνα
Όλη η τελετουργία του σάντουϊτς στο Σαν Φρανσίσκο στο οποίο ο Βασίλης Ρεβελάς διαθέτει έναν κατάλογο με 25 διαφορετικά σάντουιτς που έχουν πάρει το όνομά τους από γειτονιές τους Σαν Φρανσίσκο, όπως π.χ. Bay View με γαλοπούλα, αβοκάντο, πάπρικα και σος μέλι μουστάρδα ή Νoe Valley με ψητό κουνουπίδι, σος και τυρί τσένταρ. Ο Βασίλης ακολουθεί ευλαβικά τα στάδια για την παρασκευή τους και φαίνεται πως το έχει μελετήσει προσωπικά το όλο πράγμα. «Αν με ρωτήσεις τώρα σε πιο υλικό έχω αδυναμία θα σου απαντήσω στο αβοκάντο. Από μικρός συνήθιζα να το τρώω λόγω των χρόνων που ζήσαμε στη Νότιο Αφρική. Στην αρχή έφερνα αβοκάντο από εκεί, αλλά τώρα φέρνω από την Κρήτη που μου φαίνονται ακόμα πιο νόστιμα. Υπάρχει ένα μυστικό – το αβοκάντο δεν το τρως ποτέ φρέσκο. Το αφήνεις να ωριμάσει, και όταν μαλακώσει, τότε είναι έτοιμο. Μπορείς να το αφήσεις καμία εβδομάδα ή εάν είσαι βιαστικός να το τυλίξεις σε εφημερίδα για δύο τρεις – ημέρες», συμβουλεύει.
Σαν Φρανσίσκο Κεραμεικού 99 , Μεταξουργείο, Ανοιχτά: Τρίτη – Σάββατο 12.00-01.00